RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Тільки дача: Росії нічим відповісти на санкції США

Американський бізнес в РФ відбирати не будуть

Американський бізнес в РФ відбирати не будуть Фото: EPA/UPG

У Москві заявили про введення обмежувальних заходів щодо США у відповідь на прийняття Конгресом нових санкцій проти РФРосія вилучає у американського посольства дачу в Срібному Бору та складські приміщення в Москві. Про те, чи є у Кремля можливість більш жорсткої відповіді Штатам, "Апострофу" розповів російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.

У Росії немає ніяких можливостей, щоб відповісти на санкції США. Американські сенатори і мільярдери не відкривають рахунків з Росією, не купують у Росії квартири та будинки, не їздять сюди лікуватися, вчитися, одружуватися. Так що це – односторонній рух, тому що російська еліта прагне до Заходу й Америки. Росіяни ж не можуть прищемити американську еліту, оскільки вона сюди не прагне. Бізнес вони тут роблять, але бізнес у них відбирати ніхто не буде, як, власне, і у росіян в Америці бізнес не відберуть.

Європейці санкціями незадоволені. Путін правду сказав, що політика політикою, але американці під приводом цих санкцій намагаються прибрати "Газпром" і впарити свій газ. А їх газ, я так розумію, дорожчий. Природно, європейці не хочуть купувати дорогий, а воліють дешевий – це зрозуміло. Тому комерційні інтереси американців суперечать, очевидно, комерційним інтересам європейців, які збігаються з комерційними інтересами Росії або хоча б близькі до них. Але Європа не піде проти Америки з Росією. Репутація Росії занадто сильно зіпсована. І не тільки в Америці, але й в Європі теж. Не треба було по-ідіотськи влазити у вибори у Франції. Це було чисте безумство. Не треба було налаштовувати проти себе [президента Франції Еммануеля] Макрона.

Тому, я думаю, європейці будуть тиснути на США. Якісь санкції можуть скасовувати. Санкції – річ дуже гнучка. Американці ось ухвалили санкції і там написали: "Але до проектів NASA це відношення не має". Чому? Тому що в проектах NASA Росія бере участь і замінити її ніким. Американці в цьому зацікавлені, значить, там санкцій не буде. Там, де американці не зацікавлені, санкції будуть. Це ж не моральні повчання, а розрахунок.

Путін може використовувати санкції для мобілізації електорату, але це нікому не потрібно. Це все казка, кремлівський фейк, на який всі купуються: як Путін проведе вибори, який образ вигадають російські політтехнологи, який придумати образ майбутнього? Спочатку треба придумати, навіщо його вигадувати. Про які вибори йде мова? Вибори пройшли – Путін обраний до 2024 року. Це все панські ігри: лівою рукою дістати праве вухо. Навіщо йому когось мобілізовувати, створювати образи майбутнього – це все валяння дурня. Ось людина купила автомобіль, документи в порядку, все виправлено, але вночі вона тихенько, крадькома підходить до свого автомобіля і двічі озирається, перш ніж вставити ключ у дверцята, хоча це – її автомобіль. Але в неї така гра. Їй подобаються такі ігри. Ось і всі вибори.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному