RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Запорізькі лідери "Батьківщини" формують нову коаліцію з владою

Новий політичний сезон в Запорізькій області обіцяє бути цікавим

Новий політичний сезон в Запорізькій області обіцяє бути цікавим Фото: zanoza-news.com

27 липня на скандально відомій позачерговій сесії Запорізької обласної ради вперше була реалізована спроба переформатувати більшість. Ініціатором створення нової коаліції в обласній раді виступив глава Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як все починалося

Відразу після виборів 2015 року в Запорізькій обласній раді утворилася ситуативна більшість, що складається з "Блоку Петра Порошенка", "Опозиційного блоку", "Радикальної партії", "Самопомочі", "Нової Політики" (партія нардепа Богуслаєва - прим. ред.) і "Нашого Краю", який називають проектом Банкової. Члени негласної коаліції в обласній раді успішно співіснували і забезпечували її стабільну роботу до призначення головою облдержадміністрації Костянтина Бриля в 2016 році.

Буквально за кілька місяців після призначення керівником Запорізької області Бриля між депутатським корпусом і облдержадміністрацією почала зростати напруга. Першим каменем спотикання став обласний бюджет на 2016 рік. Проект бюджету Бриля на 2017 рік був жорстко розкритикований низкою фракцій, включаючи й найчисельнішу - "Опозиційний блок". Депутати звинуватили главу облдержадміністрації в тому, що бюджет складений непрозоро та має ознаки корупції.

Тільки після численних суперечок і правок бюджет області був ухвалений у квітні 2017 року. Крім цього, депутатським корпусом не був ухвалений важливий документ для розвитку області - стратегічний план соціально-економічного розвитку на 2017 рік.

Небажання голови облдержадміністрації миритися з думкою "старої" більшості стало приводом для формування нової коаліції.

Демонстрація сили і підкуп

Колишній генерал МВС і СБУ Костянтин Бриль включив силовий блок для посилення власних позицій в обласній раді, кажуть місцеві експерти. Першою "жертвою" Бриля стала фракція "УКРОП". Для цього вистачило проведення обшуків у депутата- "укропівця" Дмитра Зотова та порушення низки кримінальних справ стосовно голови фракції в обласній раді Ярослава Гришина. Буквально через місяць після обшуків і кримінальних справ глава фракції "УКРОП" Ярослав Гришин був нагороджений головою ОДА медаллю "За розвиток Запорізької області" та став головним двигуном ідеї створення нової коаліції під керівництвом Костянтина Бриля.

Екс-генерал МВС і СБУ Костянтин Бриль Фото: zor.gov.ua

Для залякування депутатів "Нової Політики", підконтрольних народному депутату В'ячеславу Богуслаєву, силовики провели обшуки на його підприємстві "Мотор Січ".

Завдяки переговорам в Адміністрації президента не без допомоги народних депутатів Олександра Пономарьова та Сергія Валентірова Брилю дозволили використовувати фракцію "Наш Край" для формування більшості. Згідно з домовленостями, частина бюджету області повинна йти на округи Пономарьова і Валентірова, що і продемонструвала сесія 27-го числа: 30 млн грн з невикористаних коштів обласного бюджету вирушили на вотчину Пономарьова місто Бердянськ, стверджують співрозмовники в запорізькій владі.

З огляду на той факт, що представники "Батьківщини" не мають великого бізнесу в Запорізькій області, Костянтин Бриль, схоже, використовував для контролю над фракцією, що володіє "золотими акціями", старий і перевірений метод. Голова обласної організації "Батьківщини" Олександр Старух в результаті отримає посаду першого заступника голови обласної ради, а Геннадію Фуксу схоже дана гарантія у контролі над частиною обласного бюджету. У кулуарах обласної ради ходять чутки про серйозну фінансову "винагороду" для цих двох.

Гарантією стабільності нової коаліції стане партія "Блок Петра Порошенко", депутати якої повинні підкоритися представникові президента в області.

Час "Ч" - 19 вересня

Для формування нової коаліції під прапорами Костянтина Бриля залишилося ухвалити новий регламент, згідно з яким депутати простою більшістю зможуть знімати і призначати заступників. Проект рішення нового регламенту вже підготовлений Олександром Старухом і буде винесено на найближчу сесію, яка відбудеться 19 вересня.

Чи побачимо ми новий політичний симбіоз, що складається зі співпраці партій "Батьківщина" і "УКРОП" з партіями влади в Запорізькій обласній раді, стане відомо через 10 днів?

Новий політичний сезон обіцяє бути цікавим!

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика
Теги: Запоріжжя

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України