Підсумки блокади: Росія нарощує експорт антрациту на світові ринки

Про підсумки блокади Донбасу

Фото: tomsk.fas.gov.ru

За перше півріччя 2017 року Україна імпортувала з Росії антрацитового вугілля більше, ніж за весь 2016 рік. Основна причина - через блокаду Донбасу, організовану, зокрема, представниками партії "Самопоміч", а потім узаконену рішенням РНБО, потоки контрабандного "чорного золота" пішли через територію країни-агресора, тим самим покращуючи її зовнішньоторговельне сальдо.

Замість шахт Донбасу купуємо в агресора

Перед початком нового політичного сезону один з організаторів економічної блокади Донбасу взимку 2017 року, народний депутат Володимир Парасюк підбивав підсумки закриття кордонів. На його думку, ключовим результатом блокади стало зниження обсягів контрабанди в зв'язку зі зниженням добробуту жителів окупованих територій. Однак у своєму інтерв'ю Парасюк не згадав ще один важливий факт: завдяки блокаді Росія стала заробляти більше на експорті антрацитового вугілля, причому не тільки в Україні, але і в цілому в світі.

До блокади Україні на потреби теплової генерації потрібно було близько 24,5 млн тон вугілля на рік. З цього обсягу 9 млн тон припадає на антрацит (марка А), який видобувався на тимчасово непідконтрольній території, все інше - це газові марки, що видобуваються на підконтрольній території. В результаті блокади Україна втратила контроль над усіма антрацитовими шахтами. Скориставшись блокадою як приводом, представники терористичних організацій ЛНР і ДНР "націоналізували" вуглевидобувні підприємства і насильно перевели їх в юрисдикцію невизнаних "республік".

Україна зайняла принципову позицію, і РНБО ввів офіційну заборону на переміщення вугілля з ОРДЛО на територію України, тому що поставки вугілля на умовах бойовиків і їх московських кураторів означали би пряме фінансування терористів.

Проблема, з якою зіткнулися енергетики, полягала в тому, що забезпечення ТЕС антрацитом опинилося під загрозою. Світовий ринок антрациту - дуже невеликий і не має значних обсягів вільної сировини. Крім того, актуальна ринкова ціна на антрацит значно перевищувала встановлену НКРЕКУ ціну в 2000 грн/т і досягала 3000 грн/т.

За даними Держслужби статистики, за перше півріччя 2017 року ми імпортували 826 тис. тон антрациту, з них 91% - з Росії. За це ми заплатили країні-агресору більше $70 млн, у той час як за весь 2016 рік сума аналогічних платежів склала $45,8 млн. До речі, за весь минулий рік частка антрациту з Росії становила всього 61%. В абсолютних обсягах мова йде про 750 тис. тон за шість місяців поточного і 567 тис. тон за весь 2016 рік. Як видно на графіку, збільшення обсягів закупівель почало відбуватися якраз після початку блокади.

Поставки відбуваються переважно на Щастинську (Луганську) ТЕС, яка "живить" електроенергією неокуповану частину Луганської області. Справа в тому, що після початку блокади єдина залізнична гілка, по якій на станцію можна завозити вугілля - йде з Росії. Потреби станції - до 100 тис. тон антрациту щомісяця. На рік це більше мільйона. Але інших варіантів забезпечувати її вугіллям "завдяки" блокадниками поки немає - якщо ЛуТЕС зупиниться, згасне світло на північному сході області.

Таким чином, нібито заблокувавши поставки вугілля в країну, організатори "акції" дали безпосередньо заробити країні-агресору.

Дані: Держстат

Непрямі доходи

Втім, навіть не купуючи вугілля у росіян, а замовляючи кораблі з "чорним золотом" зі США або ПАР, ми все одно даємо можливість росіянам збагачуватися. Як тільки ми забираємо на себе південноафриканські або американські обсяги, десь в світі утворюється дефіцит, що покриваються російськими постачальниками.

За даними консалтингової компанії IHS, експорт антрациту в світі в січні-червні 2017 р. склав 10,6 млн т (+ 9% до аналогічного періоду попереднього року), в тому числі поставки з Росії виросли на 29% (або +1,8 млн т), до 8,2 млн т і склали більше 75% всього світового експорту.

За грубими підрахунками, це принесло країні додатково не менше $168 млн. Не виключено, що частина цього вугілля була продана Україні.

Приріст експорту, швидше за все, стався якраз за рахунок окупованого Донбасу, звідки збувати вугілля в Україні стало формально неможливо. У серпні інформагентство Reuters опублікувало матеріал, згідно з яким російське Міненерго визнало, що основний обсяг вугілля, що надходить з підконтрольних сепаратистам територій сходу України, відправляється на експорт транзитом через Росію. І лише невелика частина вугілля з Донбасу, споживається всередині РФ електростанцією в Ростовській області, яка належить "Газпрому".

"(Вугілля Донбасу) надходить в Росію. Воно споживається на Новочеркаській станції... І основні обсяги сортового вугілля транзитом через територію Росії йдуть на експорт", - процитувало агентство заступника міністра енергетики РФ Анатолія Яновського.

Таким чином, напрошується питання - чи не була блокада організована якраз для цієї мети - нарощування частки Росії на світовому вугільному ринку за допомогою антрацитових шахт, "націоналізованих" сепаратистськими бандформуваннями в так званих ДНР і ЛНР"?

Як вирішити проблему

Україна вирішує питання з жорстким дефіцитом антрацитового вугілля, перш за все, зниженням частки електроенергії, виробленої антрацитовими ТЕС і збільшенням частки ТЕС, що працюють на газових марках, які видобуваються в Україні. Протягом 2-х років планується переведення всіх антрацитових ТЕС на марку "Г", про що офіційно заявляв міністр енергетики Ігор Насалик.

Однак видобуток вугілля марки "Г" в Україні ледь покриває поточні потреби енергетики. Тому паралельно з імпортом антрациту (до кінця року, за словами міністра, необхідно ввезти 4,7 млн тон) Україна стикається з необхідністю імпорту навіть марки "Г" (раніше її завозили невеликими партіями).

Експерти вважають, що єдиний вихід зараз - це розвивати власний видобуток вугілля. Напередодні міністр Насалик звернувся до уряду з пропозицією виділити на розвиток вітчизняного видобування відповідне фінансування. За словами глави вугільного підкомітету в комітеті ВР з питань паливно-енергетичного комплексу Михайла Бондаря, крім іншого, кошти на розробку нових лав також дадуть можливість збільшити доходи шахт і дозволять державним підприємствам менше отримувати дотацій з держбюджету.

Однак розробка нових власних родовищ - віддалена перспектива. Поки ж завдяки блокадникам Україна змушена купувати свій же антрацит у Росії за завищеною ціною, фактично фінансуючи бойовиків, проти чого так "боролися" Володимир Парасюк і його однодумці з "Самопомочі".

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путин фальсифицировал результаты выборов 2024 года, чтобы показать поддержку, в том числе и на оккупированных территориях Украины

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хочет нарисовать поддержку Путину на захваченных территориях Украины, чтобы легитимизировать их оккупацию

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обстоятельства признания Валерия Залужного непригодным к несению военной службы вызвали вопросы в обществе