RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Помилка президента: як Саакашвілі буде мститися Порошенку за вигнання з України

Як Саакашвілі вигнали з України та що буде далі

Як Саакашвілі вигнали з України та що буде далі Міхеіл Саакашвілі Фото: УНИАН

Міхеіл Саакашвілі, який спокійно обідав вдень у понеділок, 12 лютого, в Києві, ще не знав, що вже за пару годин він скористається принадами безвізового режиму України з Європейським союзом і опиниться в Польщі. Але не за власним бажанням, а за рішенням української влади. Для колишнього глави Одеської області організували все: від дозволу Польщі прийняти його до м'якої посадки у Варшаві. Тільки щоб не бачити політика в Україні. Але чи дійсно влада позбавила себе головного болю в особі екс-президента Грузії, - питання. Про те, як розвивалися події перед видворенням Саакашвілі з України, чого варто очікувати після цього і як вигнаний із країни політик може помститися Петру Порошенку, розбирався "Апостроф".

"Все за законом"?

Вечір минулої п'ятниці, 9 лютого, виявився спокійним не для всіх. Поки Міхеіл Саакашвілі, як він стверджує, пив чай із закордонними друзями в столичному готелі Fairmont Grand Hotel Kyiv, за ним прибули спецпризначенці. "До нас зайшли люди знизу і сказали, що група автоматників перезарядила автомати, зайшла у фойє та сказала, що йде захоплювати Мішу", - описав пізніше події сам політик.

Перше повідомлення про підготовку затримання лідера "Руху нових сил" написав у Facebook його соратник Давид Сакварелідзе. Тоді він вказав, що за Саакашвілі прийшов спецпідрозділ СБУ "Альфа". Але пізніше з'ясувалося, що ніякої "Альфи" не було.

"Це не "Альфа", це прикордонники зі зброєю, які зайшли в готель. Вони приїхали на кількох мікроавтобусах, незаконним чином зайшли в готель і почали шукати пана Міхеіла", - розповів "Апострофу" член партії РНС, нардеп Юрій Дерев'янко.

Про те, хто саме приїжджав, депутат дізнався від охорони готелю, сам Дерев'янко цього моменту не застав: "Вони зайшли зі зброєю, автоматами на територію приватної власності та почали шукати Міхеіла. Коли до них підійшла охорона і попросила надати рішення суду, документи, вони нічого не надали. І після цього їх попросили залишити готель. Так спецоперація в них не вдалася".

Адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький тоді ж запевнив "Апостроф", що соратники політика давно знали про підготовку провокації. "Ми ще вчора (у четвер, 8 лютого, - "Апостроф") знали про дії, що готуються. Ми думали, що вона буде в четвер, але вона сталася сьогодні (в п'ятницю, 9 лютого, - "Апостроф") та не вдалася", - констатував юрист.

За його словами, спроба затримати Саакашвілі була незаконною. Яку головну мету переслідували силовики, він гадки не має.

Цікавим у цій історії залишається те, що ніякого підтвердження приїзду співробітників прикордонної служби до столичного готелю в п'ятницю у соратників лідера РНС немає. Нібито відеоматеріали має охорона готелю, але надати їх журналістам там відмовилися. На прохання прокоментувати інцидент з приїздом силовиків "Апостроф" отримав від співробітників готелю відмову. Тим часом усі правоохоронні органи, в тому числі й прикордонники, тоді спростували свою причетність до наміру затримати колишнього одеського губернатора.

Але, як виявилося, прикордонна служба з'явилася в житті політика вже незабаром. 12 лютого без особливих церемоній Саакашвілі затримали в київському ресторані "Сулугуні" люди в балаклавах і відвезли в невідомому напрямку. У прес-службі політика, представники якої знаходилися на місці інциденту, заявили, що ці дії було вчинено прикордонниками.

Дивіться також: З'явилося відео, як силовики вивозять Саакашвілі після затримання в Києві

"Все, що ви бачили, правда. Але поки ніхто нічого не знає. Це явне видворення незаконним шляхом. Це не затримання, це незаконне викрадення людини. Ніхто не знає, куди повезли Саакашвілі. Якщо це робила прикордонна служба, то вони готують його незаконне видворення. Швидше за все, будуть везти в бік кордону. Куди саме, невідомо", - описав "Апострофу" те, що відбувалося на той момент, адвокат Чорнолуцький.

До останнього ніхто із соратників Саакашвілі не знав, що саме буде з їх лідером. Багато з них вирушили в київські аеропорти - "Жуляни" та "Бориспіль". Але перетнутися з політиком їм не вдалося. Прикордонна служба без розголошення будь-якої інформації відправила Саакашвілі в Польщу, як пізніше повідомив прес-секретар ДПСУ Олег Слободян.

"У відповідності до наведених судових рішень, дана особа перебувала на території України незаконно, а тому, із дотриманням усіх юридичних формальностей, була повернута до країни, звідки прибула (прорвавшись через український кордон, - "Апостроф"), порушуючи вітчизняне законодавство", - написав на своїй сторінці у Facebook Слободян, пояснивши, що таке право з'явилося в прикордонників після того, як Окружний адмінсуд суд Києва повторно не задовольнив позов Саакашвілі про надання йому політичного притулку.

Після стало відомо, що Саакашвілі дійсно знаходиться у Варшаві. Якими будуть подальші дії його соратників, у команді політика поки не повідомляють. Нагадаємо, 18 лютого готується мітинг "Руху нових сил", на якому повинні були оголосити список кандидатів на посади в українській владі, до зміни якої закликають на акціях протесту прихильників екс-президента Грузії.

"Правильне рішення" для Саакашвілі

Спецоперація із затримання Саакашвілі пройшла дуже тихо з боку представників української влади. Ніхто не поспішав давати офіційних коментарів і щось говорити. Навіть після того, як інформація про приліт політика до Варшави підтвердилася, ніхто не поспішав порушувати мовчання. "Апостроф" увечері в понеділок спробував зв'язатися з людьми з оточення президента Петра Порошенка, але на зв'язок вони не вийшли.

Щоправда, за кілька днів до видворення екс-президента Грузії вийшло інтерв'ю генпрокурора Юрія Луценка одному з українських ЗМІ. У ньому він розповів про варіанти для Саакашвілі: його могли або відправити до Нідерландів, де знаходяться дружина та син політика, або до Польщі, звідки він прорвався в Україну, або до Грузії, де свого колишнього лідера мріють відправити за ґрати й навіть заочно засудили до трьох років позбавлення волі. Але останній варіант не подобався самому Луценку - він не хотів, щоб Саакашвілі посадили на батьківщині.

"По-людськи генпрокурор не хотів би, щоб була така доля в Саакашвілі. Тому він пропонує кілька варіантів. Це його позиція як людини", - прокоментувала "Апострофу" ситуацію прес-секретар Луценка Лариса Сарган ще до затримання лідера РНС.

Також вона додала: в Генпрокуратурі сподіваються, що Саакашвілі прийме "правильне рішення" та добровільно погодиться возз'єднатися з родиною. Якщо ні, то йому загрожує екстрадиція до Грузії. Але, як продемонстрували події 12 лютого, питати ніхто не збирався, у владі самі прийняли рішення, куди відправити політика.

Відзначимо, що Саакашвілі проходить у справі про отримання грошей від олігарха-втікача Сергія Курченка, які нібито були передані йому з метою організації протестних акцій в Україні. Сарган підтвердила, що екс-глава Одеської ОДА справно приходив на допити в СБУ. Слідство ще не закінчене.

Збіг чи ні, але 12 лютого також вийшло інтерв'ю Петра Порошенка австрійському виданню Profil, у якому глава держави сказав, що особисто він не хоче видворення з України його колишнього друга Саакашвілі. Але в той же час президент запевнив, що "не хоче впливати" на прикордонну службу в цьому питанні.

Прикордонники чекали свого "зоряного часу" - рішення суду, яке позбавляло Саакашвілі можливості отримати політичний притулок. Тільки після цього вони звернулися до прикордонної служби Польщі, яка погодилася прийняти політика у зв'язку із заявою про реадмісію з української сторони.

"Беручи до уваги той факт, що Саакашвілі є чоловіком громадянки держави-члена Європейського Союзу, прохання української сторони було сприйняте позитивно", - прокоментували своє рішення в Польщі.

І, в принципі, в цьому немає нічого протизаконного. Рішення суду, про яке говорилося вище, стало точкою відліку. "Затримання Саакашвілі було законним. Він програв суд про політичний притулок. Наступного дня адвокати Саакашвілі подали касацію. Але виконавча служба може почати виконувати рішення апеляції без рішення касації", - пояснила "Апострофу" адвокат, директор юридичної компанії "Прима Лідер Груп" Діна Дрижакова

Вона зазначила, що в тих, хто затримував Саакашвілі, мав бути відповідний припис. Силовики повинні були представитися і пояснити причину затримання. "Звичайно, рішення суду про відмову можна оскаржити або звернутися до іншої країни за притулком. Але треба розуміти, що його цілком можуть видворити з країни в цей період... тому що касація не зупиняє дії апеляції", - розповіла юрист .

В Саакашвілі залишається ще можливість звернутися до Європейського суду з прав людини. Але це можна зробити після проходження всіх судових інстанцій в Україні.

Влада втратить легітимність

В Україні багато хто до кінця не вірив, що Саакашвілі може бути висланий з країни. Тепер же кожен намагається зрозуміти, чого варто очікувати далі.

"Для політика депортація до Польщі не страшна. Це для нього новий піар. Він збереться з силами і буде знову прориватися до України", - аналізує ситуацію політичний експерт Микола Спиридонов.

Він вважає, що влада зробила помилку, ухваливши таке рішення щодо екс-президента Грузії. Серйозної загрози він не являв, каже "Апострофу" політолог. Тепер же все може обернутися інакше - і не в кращий бік для Порошенка та його соратників.

Читайте також: Грубо засунули у вертоліт і кружляли навколо Києва: Саакашвілі розкрив нові деталі своєї депортації з України

З цим згоден і політолог Андрій Золотарьов. Він переконаний, що тепер в Саакашвілі вийде зробити все, щоб помститися Порошенко на міжнародному рівні. "Я не буду прогнозувати, чи буде він намагатися знову прорватися в Україну. Навіть якщо він почне гастролювати по європейських столицях, розповідаючи про "режим бариг і олігархів" в Україні, він завдасть нинішній владі куди більшої репутаційної шкоди, ніж його "майдан" під Верховною Радою. І йому будуть вірити", - вважає експерт.

А це, в свою чергу, може призвести до остаточної втрати зовнішньої легітимності і довіри Заходу, які допомогли нинішньому президенту України прийти до влади, адже відомо, що в Петра Порошенка й так є низка проблем у відносинах із західними партнерами.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України