Спроба №3: Порошенко і соратники готують на осінь гучну відставку

17 травня в Раді можуть розглянути питання аудитора НАБУ

Фото: УНІАН

Конкурс з відбором аудитора від парламенту для моніторингу діяльності Національного антикорупційного бюро вже давно перетворився на багатосерійний фільм. Дві попередні спроби обрати незалежного аудитора від ВРУ закінчилися провалом, тому в стінах Ради запустили новий конкурс і вже опублікували результати відбору. Хто претендує на роль парламентського ревізора, як це відобразиться на роботі відомства і його глави Артема Ситника і коли влада може спробувати організувати відставку керівника НАБУ, розбирався "Апостроф".

Відповідно до закону про НАБУ, незалежний аудит відомства має проводитися щороку. Однак через неможливість визначитися з кандидатами у ревізори за квотами від парламенту і президента, аудит не був проведений навіть за 2016 рік. Перша спроба призначити аудитора ще навесні 2017 року не увінчалася успіхом: ні кандидатура колишнього працівника Скотланд-Ярду Найджела Брауна, яку підтримували "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт", ні кандидатура заступника генерального інспектора Міністерства юстиції США Роберта Сторча не знайшли підтримки в сесійній залі.

Друга спроба також не увінчалася успіхом. Претендентів було троє: юрист з Іспанії Карлос Кастресана, прокурор зі США Марта Борщ і все той же Роберт Сторч. Але ніхто з них так і не став аудитором.

На новий, вже третій за рахунком, конкурс в НАБУ подалося п'ятеро кандидатів. Як повідомили в профільному комітеті ВР з питань запобігання та протидії корупції, це ті кандидати, які встигли подати свої заявки до 5 травня (останній день подачі анкет).

Згідно з регламентом, новий конкурс міг і не оголошуватися. Але, як розповів "Апострофу" позафракційний нардеп Юрій Дерев'янко, ідея провести конкурс виникла в провладних сил.

"Ідея оголошення нового конкурсу належить БПП, тобто президенту. Вони разом з "Опоблоком" і "Народним фронтом" вирішили протягнути це через комітет і призначили новий конкурс. Мета цієї конкурсіади – мати всіх трьох підконтрольних президенту аудиторів", - вважає депутат.

Нові кандидати викликають багато питань: як за своїми професійними якостями, так і щодо відповідності бажаній посаді. Перший кандидат – Валерій Небога, пенсіонер, який вже подавав свою кандидатуру на різні посади: від детектива до керівника управління. У 2017 році подавався на посаду аудитора НАБУ від парламенту, але його заявка, на думку профільного комітету, не відповідала кваліфікаційним умовам конкурсу, тому його кандидатуру не ставили навіть на голосування.

Другий – Юрій Ліхненко, також пенсіонер, голова організації "Антимафія". У 2015 році подавався на посаду директора НАБУ, а пізніше – на керівника Одеського управління Антикорупційного бюро. Востаннє працював у правоохоронних органах, судячи з автобіографії кандидата, більше 20 років тому.

Третій – Володимир Василенко, правозахисник, який працював суддею в міжнародному суді ООН і представником України в Раді ООН з прав людини. Нещодавно його кандидатуру на аудитора НАБУ пропонував Олег Ляшко. У 2015 році указом президента Василенко був делегований до Конституційної комісії разом з Михайлом Буроменським, обраним в аудитори НАБУ за квотою Кабінету міністрів.

Четвертий – Вадим Меламед, адвокат, нотаріус, який останні 25 років живе в Ізраїлі, де має власну юридичну компанію "Вадим Меламед адвокат і нотаріус". У 2015 році брав участь у конкурсі на посаду директора НАБУ. Останні 25 років працював в Ізраїлі виключно як адвокат, займаючись здебільшого трудовим правом і юридичною допомогою мігрантам з України. В антикорупційному середовищі наполягають, що Меламед по суті не може вважатися кандидатом, бо не має достатнього досвіду роботи, що суперечить вимогам законодавства.

І п'ятий кандидат – Томар Фаєрстоун, американець, колишній прокурор в США, партнер компанії "Бейкер і Маккензі", який 6 років працював у відділі боротьби з організованою злочинністю прокуратури США в Нью-Йорку, де спеціалізувався на справах російських олігархів і чиновників, пов'язаних з корупцією та відмиванням коштів. Був головним прокурором у справі про екстрадицію російського чиновника Павла Бородіна до Швейцарії за звинуваченням у відмиванні і розкраданні коштів. Працював з Сергієм Магнітським, зараз є персоною нон-грата в Росії. На посаду аудитора НАБУ його рекомендували посольство США і міжнародна антикорупційна організація "Transparency International Україна".

Центр Протидії Корупції
1 / 1
Центр Протидії Корупції
1 / 1
Центр Протидії Корупції
1 / 1
Центр Протидії Корупції
1 / 1
Центр Протидії Корупції
1 / 1

Згідно з процедурою, до 19 травня профільний комітет повинен заслухати претензії до кандидатів, які подалися на аудитора. Потім – заслухати самих претендентів на наступному засіданні антикорупційного комітету. Однак про те, що подібний сценарій малоймовірний і Верховна Рада може обійти регламент, спочатку заявив екс-глава антикорупційного комітету, заступник голови фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв. Він написав у Facebook, що питання аудитора можуть поставити на голосування вже цього четверга, 17 травня. Пізніше цю ж інформацію "Апострофу" підтвердили ще кілька депутатів від провладної партії на умовах анонімності. "Так, питання голосування за аудитора хочуть поставити цього тижня, на чому наполягатиме фракція БПП", - повідомив один із парламентаріїв.

Один з можливих сценаріїв – пакетне голосування разом з кандидатурами нових членів Центрвиборчкому, яких Верховна Рада також ніяк не може призначити. Саме пакетним голосуванням парламенту простіше проводити спірні призначення. Наприклад, так було з голосуванням за нового омбудсмена та голову Рахункової палати, про що раніше писав "Апостроф".

"Швидше за все, буде голосування пакетом, разом з обранням членів ЦВК. На це легше зібрати голоси. Але це все буде з порушенням процедури, тому що вони не збираються проводити заслуховування кандидатів і виносити на громадське обговорення, як було прописано самим комітетом. А зараз вони дуже поспішають, оскільки хочуть вже в травні мати комісію, яка почне аудит НАБУ, щоб закінчити його до кінця літа. А вже у вересні отримати негативний висновок комісії, яким можна було б скористатися, щоб прибрати Артема Ситника", - сказала "Апострофу" експерт "Центру протидії корупції" Олександра Устинова.

Найбільш вигідною для влади називають кандидатуру Володимира Василенка, який в 2015 році був делегований указом Петра Порошенка в Конституційну комісію разом з Михайлом Буроменським, поки що єдиним відібраним аудитором за квотою Кабінету міністрів. Але один зі співрозмовників "Апострофа" вказав на те, що владі незручний тільки один з кандидатів - американець Фаєрстоун.

"Зрозуміло те, що велика частина кандидатів однозначно їм зручна", - сказав нардеп, знайомий з ходом конкурсу.

Разом з тим, Олександра Устинова зазначила, що фактично є два кандидати - Володимир Василенко і американець Фаєрстоун.

"Швидше за все, буде розігруватися комедія, коли будуть виносити дві ці кандидатури на голосування, а можливо, і всі п'ять. І, звичайно, міжнародник не набере голосів. Ми вже бачили це з голосуванням за Роберта Сторча. Тому намагатимуться проштовхнути Василенка", - вважає вона.

Однак не всі парламентарії, з якими спілкувався "Апостроф", вважають, що питання аудитора буде винесене на голосування вже цього четверга.

"Поки питання зняте з порядку денного комітету, який відбудеться 16 травня. Будуть розглядати наступного тижня, тоді й буде голосування. Хоча не виключено, що вони внесуть це в порядок денний з голосу, як часто буває", - розповів "Апострофу" один з членів комітету. А хто з парламентаріїв буде правий, покаже найближчий четвер.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путин фальсифицировал результаты выборов 2024 года, чтобы показать поддержку, в том числе и на оккупированных территориях Украины

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хочет нарисовать поддержку Путину на захваченных территориях Украины, чтобы легитимизировать их оккупацию

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обстоятельства признания Валерия Залужного непригодным к несению военной службы вызвали вопросы в обществе