Не тільки за гроші: що в Порошенка, його "друзів" і "ворогів" кажуть про купівлю голосів у Раді

Нардепи підтверджують наявність схем у Верховній Раді

Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Українська політика і корупція, незважаючи на задекларований курс на реформи, як і раніше, успішно співіснують одна з одною. І викривачами схем в політикумі часто стають їхні учасники: в бажанні помститися вони починають здавати колишніх спільників. Зараз таким персонажем виступає нардеп-втікач Олександр Онищенко, який дозовано зливає наявний у нього компромат на представників влади. Проте одне з останніх розслідувань журналістів про те, що Онищенко нібито скуповував для Банкової голоси у фракції "Батьківщина", сам же депутат назвав фейком. Чи були подібні комерційні відносини в парламенті і що у Верховній Раді та в оточенні українських політиків говорять про скандал із купівлею голосів, дізнавався "Апостроф".

Звинувачення у брехні

Парламентська коаліція у складі п'яти фракцій проіснувала до 2016 року, коли з неї офіційно вийшли "Батьківщина", "Самопоміч" та Радикальна партія Олега Ляшка (хоча остання заявила про перехід в опозицію ще у вересні 2015-го), а "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" самостійно сформували не надто стабільну більшість. Але навіть до розпаду цього складу коаліції різношерстим фракціям складно було приходити до спільного рішення в голосуванні за законопроекти і в підтримці кандидатур на важливі державні посади.

Нещодавно в центрі уваги ЗМІ опинилося журналістське розслідування про скупку голосів у Верховній Раді. Народний депутат Олександр Онищенко, який залишив територію України через порушену проти нього кримінальну справу, нібито розповів журналістам, як Адміністрація президента використовувала його як парламентера між Банковою і Юлією Тимошенко. Завданням нардепа, за даними журналістів, було домовлятися щодо голосів "Батьківщини" в обмін на конкретну суму. З боку Петра Порошенка йому давали вказівки представники БПП Ігор Кононенко і Сергій Березенко (який пізніше спростував такі чутки), а також Макар Пасенюк – фінансовий радник президента.

У якості доказів журналісти-розслідувачі опублікували скріни листувань Онищенка, які, за їхніми словами, депутат їм особисто надав ще півтора року тому. Листування рясніє специфічною термінологією (наприклад, "перший" – президент; "мадам", "панночка" – Тимошенко; "одиничка" – один мільйон доларів; "відтанцювати" – розрахуватися).

slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1
slidstvo.info
1 / 1

Але сам Онищенко заявив, що все це брехня: мовляв, ніякі листування з подібним змістом він журналістам не показував.

"Я конкретно розповідав про корупцію Кононенка і Порошенка. Усе інше – це вигадки журналістів. Вони півтора року думали, малювали, що їм вигідно", - заявив у коментарі "Апострофу" утеклий нардеп.

Журналіста Дмитра Гнапа, одного з авторів розслідування, Онищенко звинуватив у роботі на Адміністрацію президента – нібито тому замовили "мочити" певних осіб, у цьому випадку Юлію Володимирівну.

У відповідь на це журналіст лише сміється. "Яким чином нас могла підкупити Банкова, якщо ми викриваємо їх зокрема? – резонно зауважує він у розмові з "Апострофом". – Ми розповідаємо, що ці люди передавали неправомірну вигоду народним депутатам, що фактично є складом злочину. Тобто Банкова – співучасник у цьому підкупі. Якщо вони так впевнені у своїх домислах, нехай опублікують докази".

Читайте також: В Україні почалося "полювання за головами": на що зробить ставку Порошенко і чим відповість Аваков

Чи був підкуп

У Верховній Раді про роботу в режимі "куплю-продам" говорять обережно.

"Про гроші чув в основному з "плівок" Онищенка, але особисто не бачив. Я розпитав деяких людей з його оточення, і ті підтвердили, що це – правда", - розповідає "Апострофу" нардеп з "Народного фронту", який побажав не називати себе.

Парламентарій згадав, як свого часу Порошенко до себе запрошував і Миколу Мартиненка, екс-депутата й головного спонсора "фронтовиків". "Перший", за словами джерела, вимагав від нього вірності та участі у схемах президента, але не отримав бажаної відповіді.

Президент України Петро Порошенко Фото: УНІАН

"Якщо хтось і брав гроші, то вони про це навіть в своєму оточенні не будуть говорити, - сказав співрозмовник, додавши, що його фракції подібні пропозиції не надходили: – Ми ж у коаліції і голосуємо".

Однак у парламентських "договірняках" не завжди "беруть участь" сумки з грошима. Голоси можуть обмінюватися, наприклад, на вигідні політсилі кадрові призначення. Іншими словами, фракція в обмін на позитивне голосування за якесь рішення може вимагати призначити свою людину на певну посаду. "А там вже починається дерибан", - пояснює журналіст Дмитро Гнап.

Формою оплати може також бути розподіл субвенцій, яким займається уряд, або розподіл коштів держбюджету.

"Такої скупки голосів у "Батьківщини", про яку розповідає Онищенко, не було. Порошенко – не з тих людей, хто буде легко розлучатися з грошима. Але якщо переговори велися, то це стосувалося бюджетних грошей і субвенцій", - повідомило джерело "Апострофа", наближене до оточення президента.

При цьому переговори могли вестися не обов'язково через Березенка і Кононенка, брати участь у них міг кожен представник БПП. "Хтось добре знайомий з якоюсь людиною з іншої фракції, наприклад, у зв'язку з цим його також можуть залучити до таких переговорів", - додав співрозмовник видання.

Про плату у вигляді субвенцій говорить і нардеп від БПП Сергій Лещенко. "Батьківщина" перестала критикувати уряд останнім часом. Це може означати, що у них є якісь домовленості", - поділився він своїми спостереженнями з "Апострофом".

У самій "Батьківщині" вирішили зайвий раз не ворушити цю тему і не робили ніяких заяв після журналістського розслідування. Але у відповідь на питання "Апострофа" в оточенні Тимошенко стали переконувати, що це все казки.

"Юля не контролює половину фракції, вони самі вирішують, як їм голосувати. Якби їй знадобилися голоси під конкретні законопроекти, їй би довелося розмовляти з кожним окремо", - сказало джерело видання в політсилі Тимошенко.

Юлія Тимошенко і Олександр Онищенко Фото: pravda.com.ua

Найбільше співрозмовника "Апострофа" збентежили розповіді Онищенка про те, як проходив продаж голосів, про який йдеться в розслідуванні. "Він якось дивно подав схему. Це більше схоже на уявлення обивателя, як все відбувається, але не людини, яка могла брати участь у процесі", - вважає джерело.

Продовжує відхрещуватися від переговорів з лідером "Батьківщини" і сам Онищенко. "Тимошенко на мене взагалі уваги не звертала. Більше того, вона проголосувала за зняття з мене недоторканності й арешт", - заявив нардеп-утікач "Апострофу".

Дмитро Гнап пояснює таку позицію Онищенка тим, що він покладає великі надії на лідера "Батьківщини".

"Вона значно зросла в рейтингах, стала фаворитом президентської гонки. Очевидно, що публікація такої інформації невигідна для Онищенка, який намагається відновити з нею зв'язок. Тому він почав усе заперечувати", - пояснює журналіст.

І в результаті зам'яти історію намагаються всі учасники – Онищенко, Тимошенко і Порошенко. "Привернення уваги до цього розслідування нікому з них не вигідно. А Тимошенко і Порошенко в цьому випадку навіть можуть спробувати об'єднати свої зусилля, щоб прибрати з інформаційного простору цю тему", - зазначив у коментарі "Апострофу" політолог Петро Олещук.

Поки ж всі наявні матеріали журналісти передали Національному антикорупційному бюро для ефективного розслідування.

Але потяг представників парламенту до продажу голосів буде важко викорінити, поки влада розглядається ними виключно як джерело реалізації бізнес-інтересів і доступ до фінансових потоків.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путин фальсифицировал результаты выборов 2024 года, чтобы показать поддержку, в том числе и на оккупированных территориях Украины