RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сюрприз для Порошенка: Кличка штовхають на розрив з президентом

Ідея йти окремо від БПП на вибори народилася в УДАРі кілька місяців назад

Ідея йти окремо від БПП на вибори народилася в УДАРі кілька місяців назад Віталій Кличко Фото: facebook.com/UDAR.ua

Київський мер Віталій Кличко і його політична сила УДАР замислюються про те, щоб піти на наступні парламентські вибори окремо від "Блоку Петра Порошенка", в якому столичний градоначальник досі формально залишається головою політради. Фінансові функціонери УДАРу активно підштовхують Кличка і до походу на президентські вибори. Однак на шляху тріумфального повернення УДАРу та його лідера у велику політику може стати небажання самого Кличка займатися цим процесом, відсутність суспільної підтримки і проблеми з нинішнім президентом Петром Порошенком. У подробицях ситуації розбирався "Апостроф".

Команда Віталія Кличка останнім часом почала підготовку до парламентських виборів. За інформацією "Апострофа", ідея йти на вибори окремим від БПП флангом народилася в команді мера ще кілька місяців тому. Активно цю ідею просувають фінансові функціонери партії. Мова йде, наприклад, про найближчого соратника Кличка Артура Палатного, а також лідера депутатської групи УДАР у фракції БПП, народного депутата Оксану Продан.

За інформацією співрозмовника видання з оточення Кличка, зараз у партії хочуть призначити новим головою політради екс-нардепа, керівника житомирського обласного осередку партії Рустама Раупова.

"Ударівці" розуміють, що Порошенко йде на дно, особливих альтернатив у них немає, тому було вирішено реанімувати УДАР. Зараз частина наближених до нього активно підштовхує Кличка, щоб він взявся розвивати партію", - коментує "Апострофу" співрозмовник.

Але для того, щоб реалізувати такі далекосяжні плани, УДАРу потрібно провести велику роботу як на місцях, так і в самій партії. Починаючи з 2015 року, коли партія УДАР фактично злилася з президентською партією "БПП-Солідарність" (чому, до речі, були раді не всі представники партії і регіональні осередки), політпроект Кличко почав поступово зникати з інформаційних радарів. Ситуацію ускладнило й те, що після об'єднання Кличко очолив партію БПП. Незважаючи на те, що він перманентно заявляв про своє бажання скласти мандат лідера, з'їзд з цього приводу так і не відбувся, і він досі головує в цій політсилі.

Складна ситуація спостерігається і в депутатській групі "ударівців" у парламенті: формально вона налічує близько 40 нардепів, проте, за словами співрозмовника "Апострофа", зараз людей, що орієнтуються безпосередньо на Кличка, залишилося близько 20-25 осіб.

"Від УДАРу зараз залишилася тільки назва, тому що, коли Ковальчук (Віталій Ковальчук, екс-голова фракції УДАР, перший заступник голови Адміністрації президента, - "Апостроф") керував процесом, він налагодив співпрацю на місцях і загальне функціонування партії. А зараз цього немає, треба виробляти нові схеми. Крім того, хтось переключився на БПП, хтось пішов до Наливайченка, хтось до Гриценка, частина людей в групі зараз орієнтується на Кононенка, частина на Гройсмана", - розповідає "Апострофу" співрозмовник.

Однак незважаючи на всі складнощі, бажання відродити колишню славу і міць політсили у соратників Кличка вистачає.

"Поки ми перебуваємо у співпраці з президентом, ми не зрадники і Порошенка підтримуємо, але якщо ми будемо бачити, що нам вигідніше йти не з БПП, то ми підемо на вибори окремо, а пізніше створимо коаліцію з пропрезидентською силою. Тим більше наші партнери робили соціологічні виміри і з'ясували, що за тим ж Києвом у Кличка хороші показники. Однак поки рано про це говорити, ще рік до виборів. Але що стосується президентства, то тут найреальніше похід не зараз, а через каденцію", - прокоментував "Апострофу" один з політичних партнерів київського мера.

Фото: klichko.org

Публічно соратники Кличка обережно коментують тему самостійного походу на вибори колись потужної політичної команди УДАРу.

"Поки ніяких рішень група не ухвалювала, коли настане час, група збереться, ми вирішимо і все оголосимо", - повідомив "Апострофу" соратник Кличка, нардеп Дмитро Білоцерковець.

Голова внутрифракційної групи УДАР Оксана Продан, до якої "Апостроф" також звернувся за коментарем, і зовсім спростувала цю інформацію.

Можливо, така реакція "ударівців" пов'язана з тим, що сам Кличко для себе поки не визначив, чи він хоче йти на поводу у бажань своїх соратників або продовжувати керувати Києвом, де у нього є достатньо високий рівень підтримки.

За свідченнями людей з його оточення, поки Кличка влаштовує позиція мера.

"Він коли зрозумів, що йому доведеться пахати не тільки в Києві, але і по всій країні, і при цьому ще й стежити за тим, що відбувається в столиці, доведеться їздити, спілкуватися з виборцями, став сумніватися в цій ідеї. Тим більше та ж соціологія показує, що Київ підтримує його як мера, але не готовий відпускати його на президентство", - коментує "Апострофу" людина з оточення міського голови.

Фото: klichko.org

Крім того, проблеми з реалізацією цієї ідеї можуть виникнути і за ланцюжком Кличко-Порошенко, адже останній точно не хоче бачити на своєму і без того проблемному виборчому шляху конкурента, який відбирає у нього і його політсили голоси.

"Є момент ухвалення бюджету, і тут Кличку потрібно мати хороші відносини з президентом, йому війна з ним не вигідна. Крім того, правоохоронні органи давно вже назбирали на Кличка і, наприклад, Білоцерковця папки зі справами, і той знає про це", - розповідає "Апострофу" обізнаний співрозмовник.

Тому поки, враховуючи всі обставини, ця історія виглядає лише ідеєю декількох великих функціонерів УДАРу, бажаючих отримати більший вплив у політичному середовищі. Однак ніхто не може прогнозувати, в який бік повіє вітер зі столиці Австрії, де зараз мешкає близький до Кличка олігарх Дмитро Фірташ.

До того ж зовсім нещодавно на прийомі в американському посольстві київського мера бачили в компанії ще однієї близької до Фірташа людини – нардепа Сергія Льовочкіна. А це може означати, що ближче до виборів "ударівці" ще можуть піднести сюрпризи.

На Банковій дуже стримано ставляться до рухів у таборі УДАРу. "У нас позиція така: підтримуємо Кличко. Якщо ж він вирішить кудись піти, то побачимо як він тоді зможе стати мером", - зазначили джерела "Апострофа" в АП.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві