Примус до миру: чим Кернес допоможе Порошенку на президентських виборах

Харківський мер має більше важелів впливу, ніж губернатор

Фото: УНІАН

Закриття судом кримінального провадження щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса свідчить про те, що Адміністрація президента таки спробує зробити ставку на популярність мерів, насамперед міст-мільйонників, у ході президентської кампанії. Завдання перед керівниками найбільших міст країни полягає в тому, щоб трансформувати свою електоральну підтримку (а у більшості вона дійсно є) в голоси за чинного президента. У випадку з Кернесом рішення суду повинно забезпечити лояльність мера другого за чисельністю міста України. Харківський регіон останнім часом позиціонують як регіон з позитивними досягненнями влади. Чи спрацює цей заділ у ході виборів-2019, розбирався "Апостроф".

Лояльність в обмін на недоторканність

У минулу п'ятницю, 10 серпня, кримінальну справу проти харківського мера Геннадія Кернеса, яка розглядалася протягом трьох років, було закрито. Офіційна причина – неявка сторони обвинувачення в суд на дебати. Як пізніше пояснив генеральний прокурор Юрій Луценко – з причини нездоров'я всіх прокурорів одночасно. За інформацією "Апострофа", це рішення суду – свого роду сигнал для всіх мерів найбільших міст України. Схема досить проста: лояльність в обмін на недоторканність.

Якщо ж проаналізувати скандальне рішення Київського районного суду Полтави про закриття провадження відносно Кернеса і двох його охоронців Віталія Блінніка і Євгена Сміцького, то ситуація трагікомічна. Генеральна прокуратура звинувачувала їх у викраденні людей і тортурах, зокрема щодо активістів харківського Євромайдана – Сергія Ряполова і Олександра Кутяніна. Втім, без політиків у цій історії не обійшлося. У ЗМІ повідомляли про те, що адвокат потерпілих у справі Кернеса Тетяна Зелькіна є помічником на громадських засадах нардепа Антона Геращенка, якого називають близьким до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. З останніми, нагадаємо, у Кернеса склалися давні й складні стосунки.

З травня 2015 року за цією справою провели 75 судових засідань. Далі планувалося перейти до стадії дебатів, після чого суддя мав винести вирок. Проте сторона обвинувачення не з'явилася на сім засідань поспіль. Суддя Андрій Антонов назвав такі дії неповагою до суду. "Сторона звинувачення намагалася перекласти тягар доказування вчинення ними злочину на суд, а це категорично неприпустимо!" – заявив суддя, повідомивши про те, що керівництво Генпрокуратури ніяк не відреагувало на його скарги. У підсумку суд вирішив, що такі дії прокуратури означають відмову від обвинувачення, і постановив закрити справу проти мера Харкова.

Генпрокурор Юрій Луценко пізніше назвав такі дії судді "дембельським акордом", адже незабаром суддя Антонов йде із суддівської практики. Він вважає, що справу Кернеса має бути повернуто на новий розгляд для "винесення об'єктивного вироку". Сам Кернес, коментуючи свою справу, сказав, що його адвокати будуть подавати апеляцію, оскільки він очікував виправдувального вироку.

Можливо, така сміливість у судженнях харківського градоначальника пояснюється тим, що Кернес вже давно отримав гарантію своєї безпеки і недоторканності від найвищих чиновників в країні. Багато ЗМІ, зокрема "Апостроф", раніше вже писали про те, що напередодні виборів у команді президента Петра Порошенка хочуть заручитися підтримкою впливових мерів міст, які зможуть у подальшому забезпечити голоси на майбутньому волевиявленні. Мова йшла і про Геннадія Кернеса, який в Харкові й Харківській області має величезний вплив.

Як розповів "Апострофу" обізнаний співрозмовник, таке рішення ухвалене після зустрічі з президентом. "Рішення суду в Полтаві – результат переговорів, які були проведені в січні-лютому з мерами великих міст. Одним – Кернесу і Труханову – обіцяли закрити їхні справи, іншим – виділити гроші з бюджету. Зустрічався не завжди і не з усіма сам Порошенко, але підсумок цих переговорів видно", - розповідає джерело. Також один із співрозмовників "Апострофа" не під запис повідомив, що не останню роль у комунікаційних процесах з харківською владою грав нинішній глава АП Ігор Райнін, який у минулому обіймав посаду голови Харківської облдержадміністрації.

Як розповідає "Апострофу" харківський журналіст Сергій Єрмаков, в політичних колах Харкова дійсно ходить інформація про те, що останнім часом Кернес трудиться на користь президента Порошенка. "Оскільки Кернес досить чітко тримає місто, він і буде забезпечувати нинішньому президенту перемогу на виборах президента", - коментує "Апострофу" журналіст.

За словами народного депутата Антона Геращенка, переговори з Кернесом у президента відбувалися неодноразово. Це вже другий "договорняк" між Кернесом і Порошенком. Перший був в 2014 році. Згадайте, як журналіст Сергій Андрушко зняв, як Кернес приїхав вночі до АП у візку", - говорить нардеп "Апострофу".

Геннадій Кернес під стінами Адміністрації президента, 22 серпня 2014 року Фото: стоп-кадр із відеосюжету

У той же час Геращенко вважає, що прокуратура не допомагала Кернесу уникнути покарання. "Прокурорам потрібен був час для підготовки до дебатів. Юрій Луценко принципово вимагає відповідальності Кернеса і за цією справою, і за іншими. Але будь-якому експерту зрозуміло, що рішення виносив не суддя Антонов, і писалося воно не в Полтаві", - вважає народний депутат.

Згідно з прогнозами Геращенка, апеляція на рішення Київського районного суду Полтави поверне справу на новий розгляд. "Рішення суду закрити справу з причини відмови від обвинувачення через неявку прокурорів не має під собою ніяких підстав. Це просто не передбачено в законі. Якщо це рішення не скасувати, то пара неявок прокурорів з поважної причини в процесі за обвинуваченням, наприклад, Януковича буде означати відмову від обвинувачення", - резюмує парламентарій.

У свою чергу нардеп із "Самопомочі", голова харківського облосередку цієї партії Роман Семенуха впевнений: в АП щиро вірять, що мери з потужною електоральною базою здатні підтягнути і кандидатів у президенти. "У них стратегія – частина рейтингу мера може перейти і трансформуватися в підтримку чинного президента. Я знаю, що на цю тему проводяться наради з мерами, я знаю це не від мера Львова чи Харкова, знаю від інших мерів великих міст", - сказав "Апострофу" народний обранець.

"Кернес вміє використовувати свій електоральний ресурс: в Харкові – сім виборчих округів, і жоден кандидат у депутати не може обратися без його благословення. Виняток – [народний депутат від "Народного фронту" Олександр] Кірш та [нардеп, екс-"регіонал" Олександр] Фельдман, всі інші обрані за підтримки Кернеса", - зазначив Роман Семенуха.

Про рівні відносини між мером Харкова і Банковою каже політичний експерт Петро Олещук. "Кернес завжди підкреслював, що себе владі він не протиставляє, а до президента відчуває глибоку повагу. З цього можна зробити висновок, що між ними склалися досить гарні стосунки. І досвід з організацією виборів у Кернеса теж є. Наразі він не пов'язаний з потужними політичними силами. До того ж він не має загальнонаціональних політичних амбіцій, його влаштовує статус локального правителя. Однак ставка на мерів не може бути самостійною стратегією, швидше, як додатковий варіант, потрібні інші більш національно мобілізуючі ідеї, більш глобальні", - сказав він "Апострофу".

На Банковій стримані у своїх прогнозах щодо благонадійності Кернеса. "Сподіватися на нього можна настільки, як на будь-якого мера: вони будуть розкладати яйця в різні кошики. Вибір у Кернеса невеликий, тому у нього рівень лояльності буде трохи вищий за середній. Особливих стосунків з Тимошенко у нього немає, з нею швидше знайде спільну мову його ворог Аваков. На цьому тлі синиця в руках набагато краще, ніж журавлі у небі", - говорить джерело видання в АП.

Хто крім Кернеса

У тандемі з мером Кернесом владу (принаймні офіційно) в Харкові й області представляє голова місцевої обласної державної адміністрації Юлія Світлична.

На тлі інших глав областей Світлична виділяється потужною інформпідтримкою, яку забезпечують, у тому числі, загальнонаціональні телеканали - "Інтер" і (меншою мірою) ТРК "Україна". Тільки за липень один з цих телеканалів випустив близько десяти сюжетів про успіхи в Харківській області.

Юлія Світлична виділяється потужною інформпідтримкою Фото: скріншот

Співрозмовник видання в АП стверджує, що у неї великі політичні плани.

Але є й нюанси. Одного разу, розповідає інше джерело "Апострофа" в адміністрації, під час візиту дружини президента Марини Порошенко в Харків з вини Світличної затримали кортеж першої леді. А та поскаржилася чоловікові. "Тепер ставлення Марини до неї (Світличної, – "Апостроф"), м'яко кажучи, критичне", - стверджує джерело.

На тлі всіляких рейтингів губернаторів, опублікованих ЗМІ, в яких Світлична регулярно посідає перші місця, опозиція ставить голові Харківської ОДА за роботу зовсім інші оцінки.

Так, голова харківської облорганізації партії "Самопоміч" Роман Семенуха запевняє: ситуація в області – не настільки ідеальна, як хотілося б нинішній владі. "Область показують такою вітриною досягнень влади, хоча реальність інша. Наприклад, борги з зарплати на Харківщині набагато вищі, ніж у більшості областей", - говорить Семенуха. Згідно з даними Державної служби статистики, в липні заборгованість із заробітної плати в області склала 249 млн грн (четвертий результат в країні).

Водночас радник голови Харківської ОДА Юрій Чевордов зазначає, що заборгованість з'явилася ще задовго до приходу Світличної. "Майже 80% суми – це заборгованість державних підприємств, яка була сформована ще десять років тому. Але Світлична наполегливо працює з керівниками підприємств усіх форм власності щодо підняття рівня зарплати зараз. І це вдається, і люди дуже вдячні їй за це. До того ж область за Світличної всі два роки перша в країні як за оцінкою уряду за 64 показниками, так і за оцінкою Комітету виборців України. До того ж вона має значну підтримку населення області, має підтримку і з боку міжнародних партнерів. Посли ЄС та США неодноразово надавали позитивні оцінки її діяльності.", - сказав "Апострофу" Чевордов.

Якщо ж говорити про політичний вплив на регіон напередодні початку президентської кампанії, то голова Харківської ОДА має враховувати серйозні позиції Кернеса в місті. "Будь-який голова ОДА в рази слабкіший, ніж мер обласного міста, що контролює міськраду. Міський голова за свою каденцію може "пережити" кількох голів ОДА, й переобратися", - вважає депутат Семенуха.

Тому для АП настільки важливий Кернес. "Роль у Світличної буде вагомою, але..." – говорить співрозмовник в АП.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путин фальсифицировал результаты выборов 2024 года, чтобы показать поддержку, в том числе и на оккупированных территориях Украины