RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Праві" йдуть порізно: чому Тягнибок і Білецький не поділили президентське крісло

Націоналісти збиралися озвучити прізвище єдиного кандидата в президенти на Покрову

Націоналісти збиралися озвучити прізвище єдиного кандидата в президенти на Покрову Андрій Білецький та Олег Тягнибок Фото: pravda.com.ua

Ідея лідерів партій правого спрямування висунути на президентські вибори єдиного кандидата - на межі зриву. Чому попри очікування лідер "Свободи" Олег Тягнибок та голова "Національного корпусу" Андрій Білецький так і не спромоглися домовитися, а також до чого тут Ігор Кривецький, відомий як "Пупс", дізнавався "Апостроф".

Зметикувати на трьох

Виборчий процес в Україні має одну цікаву особливість: в цей період переговори починають вести всі з усіма. Винятком не стали націоналістичні сили, які ще з минулого року всерйоз обговорювали свій спільний похід на вибори. Навесні 2017 року лідери трьох політсил - "Свободи", "Національного корпусу" і "Правого сектора" - підписали спільний Національний маніфест, в якому виклали свій план з реформування України. Підписанти пообіцяли домагатися заборони на продаж землі, створення покрокового плану зі звільнення Криму, деокупації частини територій Донецької і Луганської областей, вільного володіння зброєю тощо.

Ці три політсили стали основними учасниками переговорів щодо висунення єдиного кандидата від "правих" на президентських виборах. Дискусії з цього приводу тривають вже не один місяць. Як розповіли "Апострофу" джерела в цих партіях, в регулярних зустрічах беруть участь наступні гравці: "Національний корпус" представляють лідер руху Андрій Білецький та Сергій Коротких (він же "Боцман") - колишній "азовець", розвідник, якого називають другою людиною в партії. Він також є близьким другом сина міністра внутрішніх справи Арсена Авакова – Олександра. Від "Правого сектора" на закритих "курултаях" бере участь Андрій Тарасенко. Крім них також присутні представники "Свободи" - глава політсили Олег Тягнибок та "сірий кардинал" партії Ігор Кривецький. Останнього в ЗМІ неодноразово називали кримінальним авторитетом на прізвисько "Пупс". Від Кривецького, якого вважають одним з головних спонсорів "Свободи", розповідають партійці, залежать всі основні рішення в партії.

16 березня 2017 року лідери ВО "Свобода", "Правого сектора" та "Національного корпусу" ‒ Олег Тягнибок, Андрій Тарасенко та Андрій Білецький підписали спільний Національний маніфест Фото: svoboda.org.ua

Об’єднувач "правих"

На "Свободі" вплив Кривецького на політичні процеси в країні не закінчується. За інформацією "Апострофа", колишній нардеп давно знайшов спільну мову з іншими політпроектами правого спрямування – з тим же "Нацкорпусом". Правда, сам Кривецький "Апострофу" відмовився відповідати на питання відносно його фінансової участі в цьому проекті. Також екс-нардепа пов'язують з "Конгресом українських націоналістів" і навіть "Народним рухом". "Він поставив перед собою амбітне завдання - об'єднати навколо себе всі праві сили. І цим активно займається", - зазначило одне з джерел в керівництві "Свободи".

Важливу роль відіграє негативне реноме Кривецького. Вперше зв'язки "Свободи" з кримінальними авторитетами Західної України публічно підтвердив Володимир Дідух, відомий в кримінальному середовищі як "Вова Морда". У 2014 році в одному з інтерв'ю він зізнався у фінансовій підтримці "Свободи".

"Я фінансував. Ми "Свободу" породили... Я їм дав 48 мільйонів доларів... Я став їх фінансувати, коли вони ще починали як депутати в місцевих радах. Вони тоді були голі й босі. Гроші давалися через Пупса", - розповів Дідух.

З його слів, з Тягнибоком його особисто познайомив Кривецький. До приходу "Свободи" в парламент у них була ідилія у відносинах. Але, як заявляє Дідух, в парламентських стінах Кривецький нібито отримав доступ до фінансів від оточення Януковича, і це серйозно вплинуло на їхнє спілкування.

Олег Тягнибок та Ігор Кривецький Фото: УНІАН

"Коли вони зійшлися з людьми Януковича, наприклад, з Курченком, цим мільйонером-скороспілкою, і коли я говорив: "Свобода", він на мільярди під виглядом транзиту ввозить в країну бензин, а потім "топить" його всередині країни без сплати податків! Мочіть його! Ви повинні зупиняти такі "схеми", тому що ви – опозиція, опозиційна партія!" А Пупс мені сказав: "Він нам більше грошей дає", - згадує Дідух.

У партії не дуже люблять, коли у них запитують про зв'язки з кримінальними авторитетами. Особливо якщо ці розмови стосуються Кривецького.

"Немає жодного підтвердження в офіційних документах [про зв'язки Кривецького]. На "Свободу" постійно ллють бруд. Якби це була правда, то ця інформація про кримінальне минуле Ігоря вже була б відома. Навіть про кримінальних авторитетів можна щось знайти в інтернеті", - сказав в коментарі "Апострофу" нардеп-мажоритарник від "Свободи" Юрій Левченко. При цьому він поскаржився на те, що насправді партія – дуже бідна і грошей часто не вистачає.

Зараз Кривецький, побувши протягом одного терміну у Верховній Раді, вирішив перекваліфікуватися в бізнесмена. Він спільно зі своєю дружиною володіє готельними комплексами Edem Resort, також займається ресторанним бізнесом (ТОВ "Фієста-Фантастика"). Деякий час він володів 5% ТРЦ "Арена-Сіті", який знаходиться в центрі Києва, але пізніше продав свою частку.

Зараз Кривецький живе на два міста – Львів, звідки він родом, і Київ, де займається великою політикою. У "Свободі" "Апострофу" розповіли про те, що в столиці у нього є два офіси. Один – на вулиці Лютеранській, неподалік від Адміністрації президента. Другий, розповідають його партійці, він звів на Печерську – на розі вулиць Редутна і Лаврська, де часто проводяться збори партії, що оффрекордс підтвердив один з лідерів політсили.

Журналісти "Апострофа" побували біля цієї будівлі. Але охорона була налаштована агресивно і намагалася перешкодити фотозйомці. У коментарі "Апострофу" Кривецький всіляко заперечував своє відношення до цієї офісної будівлі, навідріз відмовившись відповідати на питання, що стосуються його діяльності в "Свободі".

Офіс Ігоря Кривецького на Печерську Фото: Апостроф
1 / 1
Офіс Ігоря Кривецького на Печерську Фото: Апостроф
1 / 1

Попри регулярні "планерки" в його партії так і не змогли відповісти, які політичні плани особисто у Кривецького. "Він говорив, що у нього немає бажання балотуватися в депутати. Але поки неясно", - розповів співрозмовник "Апострофа" в партії.

Тим часом Кривецький активно бере участь у всіх переговорах, де задіяна "Свобода". Він не дозволяє Тягнибоку вирішувати питання самостійно. Навіть на зустріч з президентом про підтримку Томосу партією, яка відбулася на початку літа, Тягнибок приходив з Кривецький, що "Апострофу" підтвердили в Адміністрації президента.

Об'єднання не вдалося

Спочатку кілька співрозмовників зі "Свободи" і "Нацкорпуса" стверджували "Апострофу", що висунення єдиного кандидата має відбутися вже 14 жовтня – на День Покрови - коли націоналісти традиційно влаштовують свої акції. Однак переговори, як стверджують не під запис кілька народних депутатів, знайомих з ходом переговорів, зайшли в глухий кут.

"Кривецький наполягає, щоб в президенти неодмінно висували Тягнибока, тому що він для нього передбачуваний на відміну від Білецького. В "Нацкорпусі" природно бачать єдиного кандидата в Білецькому. "Пупс" взагалі показує, що хоче тримати "Нацкорпус" під каблуком, але ви бачили "Нацкорпус" – хіба з ними це можливо?" - коментує "Апострофу" один з нардепів.

У "Нацкорпусі" не приховують, що бачать в "Свободі", скоріше, проблему, ніж надійних союзників. "Вони ("Свобода", - "Апостроф") постійно влаштовують нам дрібні "підстави". Крім того, якщо йти на парламентські вибори окремо, то тоді слід і на президентські теж йти окремо, щоб збільшити нашу впізнаваність. А інакше немає сенсу. Ми провели дослідження і зрозуміли, що у нас не виходить синергії. Електорат не перетікає", - коментує джерело.

Фото: колаж Апостроф

У "Нацкорпусі" настільки не довіряють своїм потенційним партнерам, що минулого року навіть намагалися окремо вести переговори з громадським рухом ДІЯ, який очолює Дмитро Ярош. "Минулого року на Яроша від Білецького вийшла його подруга Тетяна Даниленко (телеведуча каналу ZIK, - "Апостроф"), щоб в обхід "Свободи" домовлятися з ним, оскільки вони побоювалися, що "свободівці" можуть їх "кинути". Потім до Яроша приїжджав сам Білецький, але переговори так нічим і не закінчилися", - говорить співрозмовник "Апострофа".

Крім того, до руху ДІЯ зверталися і з "Правого сектора", де раніше лідером був Ярош, оскільки на думку представників ПС, до них на переговорах ставляться як до "молодших партнерів", а їх це не влаштовує. Однак і ці переговори не увінчалися успіхом.

Офіційно ж представники політсил стверджують, що ніяких конфліктів між ними немає. "Підсумком цих переговорів по ідеї повинно стати висунення єдиного кандидата від націоналістів. Коли все це буде, хто це буде – я поки нічого не можу сказати. Як тільки переговори завершаться загальним консенсусом, це оголосять", - розповів "Апострофу" прес-секретар політичної партії "Правий сектор" Артем Скоропадський.

У "Свободі" визнають: процес переговорів триває, проте вони, як і раніше, планують спільну акцію на 14 жовтня. "Переговори в процесі. Коли буде визначено кандидата, ви про все дізнаєтеся", - прокоментував "Апострофу" нардеп зі "Свободи" Михайло Головко.

Поки представники націоналістичних політсил створюють видимість того, що переговори можуть увінчатися успіхом, деякі з них вже активно зайнялися пошуком спонсорів. Наприклад, "Нацкорпус", за словами обізнаного співрозмовника "Апострофа" в парламенті, зараз веде переговори мало не з усіма великими українськими олігархами. І не тільки зі згаданим вище Кривецьким, який, подейкують, давно співпрацює з "орлами" Білецького.

Кажуть в політикумі і про те, що "Нацкорпусу" допомагає впливовий нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Третьяков. Їх стали пов'язувати ще з моменту створення громадської організації "Ми кияни" в 2014 році. Тоді по Києву активно поширювалася однойменна газета, в якій рекламувалося три прізвища – вже згадані Білецький і Третьяков, а також соратник останнього – нардеп від БПП і власник фармацевтичної компанії "Дарниця" Гліб Загорій. Тоді ж розглядався варіант висунення Білецького в мери столиці, однак планам не судилося збутися, а сам проект був згорнутий.

Проте, за інформацією "Апострофа", Третьяков досі не забуває про "Нацкорпус". Втім, сам нардеп на питання "Апострофа" вважав за краще відбутися жартами, відповівши, що він, мовляв, жадібний і вкладає тільки в себе і свою сім'ю.

А ось з Арсеном Аваковим, з яким спочатку пов'язували "Нацкорпус", зараз напружені відносини. "Пару місяців вони з Білецьким не спілкувалися, потім Аваков написав йому повідомлення і запропонував зустрітися. Вони зустрілися, але по факту таких теплих і робочих відносин, як раніше, вже немає", - коментує джерело.

Як кажуть в парламенті, все йде до того, що політсили підуть на президентські кожна окремо, а вже після, коли будуть зрозумілі реальні рейтинги кожного, будуть говорити про можливу синергію на вибори парламентські.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві