Без інтриги, але з пафосом: навіщо топ-політики перетворюють з'їзди на шоу

Наступний тиждень обіцяє видатися багатим на політичні з'їзди

Фото: УНІАН

Після того як 31 грудня в Україні офіційно розпочався виборчий процес, у кандидатів в президенти почалася "гаряча" пора – з турами по країні, з'їздами партій і завоюванням симпатій електорату. Часу до самих виборів залишилося не так багато, тому що ці лічені тижні потрібно використовувати максимально ефективно. Детальніше про плани претендентів на головне крісло країни, читайте в тексті "Апострофа".

З Нового року кандидатам в президенти дозволено офіційно реєструвати свої кандидатури в Центральній виборчій комісії. Перші "ластівки" вже полетіли. Деякі навіть встигли провести передвиборні з'їзди. Наприклад, на початку січня від партії "Самопоміч" відправився на президентську гонку мер Львова Андрій Садовий. Помітним був з'їзд "Громадянської позиції", яка висунула кандидатом на посаду президента, як і очікувалося, Анатолія Гриценка. З'їзд не залишав сумнівів у тому, що навколо Гриценка концентрується все більше груп націонал-демократичного спрямування. Інші ж – наприклад, колишній співголова фракції "Опозиційний блок", а нині рядовий позафракційний нардеп Юрій Бойко – зареєстрували свої кандидатури в ЦВК як самовисуванці. До слова, колишнього колегу Бойко по "Опозиційному блоку" Олександра Вілкула також підтримали як єдиного кандидата від "опозиційних і миролюбних сил України" під час Форуму за мир і розвиток, який пройшов на минулих вихідних в Запоріжжі.

Як і Хілларі

Утім, більшість кандидатів-важковаговиків ще тільки збирається офіційно висунути свою кандидатури. І всіляко хоче перетворити своє балотування на шоу. Наприклад, лідер виборчої компанії Юлія Тимошенко проведе свій з'їзд у вівторок, 22 січня. З'їзд проведуть в Палаці спорту, а однопартійці Тимошенко обіцяють, що це буде "найбільш пам’ятний з'їзд серед кандидатів в президенти". Офіційно це буде форум з нагоди Дня соборності України – 100-річчя проголошення Акту соборності УНР і ЗУНР.

Фото: tymoshenko.ua

Але головна мета проведення цього форуму – заява про похід в президенти. За словами одного з членів партії, з'їзд Тимошенко буде витриманий в американському стилі, де Тимошенко зробить промову на тему курсу країни по всіх темах, про які у неї проходили форуми – економічній, соціальній, безпековій.

"Вона надихнулася форумами в Америці, стилем Барака Обами і Гілларі Клінтон, тому з'їзд буде проведено в такому стилі, з партійною символікою, з прапорцями. Її підтримають багато відомих людей – артисти, громадські діячі", - розповів "Апострофу" один з однопартійців Тимошенко. Як кажуть в партії, одним із запрошених артистів повинен стати співак Павло Зібров.

За подібні заходи і їх візуальну складову, як вже раніше писав "Апостроф", більшою мірою відповідає нардеп з "Батьківщини" Олена Кондратюк.

Але головний акцент організатори роблять на масовості заходу. "Це буде наймасовіший політичний захід у країні з часів Майдану", - прокоментував один з організаторів заходу.

Організатори також запросили дипкорпус подивитися на висунення в президенти Тимошенко, яка нині є найбільш рейтинговим кандидатом.

Сценарій заходу тримається в секреті, але як нам розповів один з учасників оргкомітету, "планується емоційне видовище". Важливу роль зіграють дочка і члени сім'ї Юлії Володимирівни.

А на зустріч томос...

Нинішній президент Петро Порошенко, який до цих пір публічно не артикулював своє бажання йти в президенти, але на повну силу розгорнув рекламну кампанію по країні, пов'язану з церковною тематикою і отриманням Томосу для автокефалії Української православної церкви, теж зібрався показати себе.

Свій з'їзд команда президента проведе 2 лютого. Правда, з датою проведення вийшли невеликі складнощі, так як спочатку, як розповіли в команді президента, висування хотіли приурочити до Дня соборності 22 січня. Але цю дату вже "застовпила" за собою Юлія Тимошенко. Тому президенту довелося пересунути свій з'їзд, але так щоб встигнути до закінчення реєстрації в ЦВК – 3 лютого. Імовірно з'їзд пройде в Міжнародному виставковому центрі на лівому березі Києва.

Команда президента переважно будує виступ Петра Порошенка на отриманні томосу, важливості автокефалії УПЦ, а також важливості відокремлення від Росії.

Очікується, що на з'їзд також прийде київський мер Віталій Кличко, хоча в команді у Кличка сказали "Апострофу", що ще не отримували запрошення. Також, на з'їзд планується прихід прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, хоча ще восени відносини між двома політиками були досить натягнуті. Але схоже, після "профілактичної" роботи силових відомств і вимушеної відставки Мирослава Продана з посади ДФС, в Кабміні, як мінімум, на публіці намагаються надто не крутитися.

Фото: УНІАН

Незрозумілою в цій історії залишається позиція лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка, якого, як розповіли у фракції "фронтовиків", Порошенко також активно кличе прийти на свій з'їзд. Однак багато в НФ проти такого походу: мовляв, нічого ходити в чужий "город". Відмовкою для Яценюка може стати те, що "фронтовики" вирішили провести свій з'їзд одночасно з президентом – 2 лютого. Висувати свою кандидатуру в президенти Яценюк, швидше за все, не буде, але і офіційно підтримувати будь-кого з претендентів на президентське крісло не збирається. Такий з'їзд як кажуть в НФ, потрібен насамперед для того, щоб не давати про себе забути.

"Будь-яка партія, якщо вона не проводить з'їзди, через якийсь час перестає існувати в інформаційному полі, і її і всерйоз не сприймають. Це скоріше зроблено для того, щоб заявити про себе", - розповів один з членів партії "Апострофу".

При цьому в партії сказали, що так чи інакше, на парламентські вибори вони збираються, і в партії роблять внутрішні заміри нинішнього рейтингу. "У деяких областях у нас 4-5% підтримки. Навіть більше, ніж рейтинги там у Блоку Петра Порошенка. На недавньому засіданні фракції Арсеній Петрович зібрав нас і говорив, що ми ще покажемо всім на виборах парламенту", - говорить один з нардепів-"фронтовиків".

Крім вищезгаданих партій, свої з'їзди також напикінці січня проводять і інші політичні сили. Наприклад, 21 січня пройшов з'їзд Радикальної партії Олега Ляшка. Там все вийшло досить передбачувано - його висунули в президенти. Цікаво, що пишучих журналістів до зали не пустили: може, боялися, що представники ЗМІ побачать там щось компрометуюче. Останнім часом Ляшко дещо зменшив обороти, що може бути пов'язано як з певними домовленостями з іншими політичними гравцями, так і з тим, що головний "радикал" країни не робить ставку на президентську кампанію.

Фото: Олег Ляшко via Facebook

На цьому тижні, 25 січня, планується з'їзд партії "Національний корпус", який вони збираються провести також як і Юлія Тимошенко в Палаці спорту. Хоча, як стверджують в партії, рішення про висунення в президенти Андрія Білецького ще немає, йому, швидше за все, доведеться піти на цей крок. Інакше існує ризик того, що на парламентських виборах відбудеться перетікання електорату до екс-союзників з "Свободи". З іншого боку кампанія "свободівця" Руслана Кошулинського на даний момент виглядає настільки блідо, що говорити про великі електоральні перспективи партії Олега Тягнибока не варто.

Навіщо влаштовувати пафосні з'їзди і зборів для висунення? Політолог Петро Олещук в коментарі "Апострофу" пояснює: таким чином, за допомогою з'їздів, політики намагаються створити інформаційний привід, щоб хоча б на день захопити інформаційний простір.

"Друга мета – це демонстрація своїх ресурсів. Наприклад, для чого Тимошенко проводила всі ці свої форуми? В тому числі, щоб показати, що у неї є ресурси – фінансові, людські, що вона може мобілізувати активістів, інтелектуальну еліту. Тому серйозні кандидати будуть в цьому змагатися, оскільки вони таким чином будуть демонструвати, що вони не граються, що вони не технічні кандидати, а розраховують на перемогу. Я думаю, в цьому контексті вони будуть розглядати своє висунення. Крім того, для кандидата це можливість виділитися на загальному тлі. Якщо ж говорити про голоси, то це навряд чи може додати відсотки", - зазначив Олещук.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путин фальсифицировал результаты выборов 2024 года, чтобы показать поддержку, в том числе и на оккупированных территориях Украины