Дебати перед виборами: хто рветься на розмову із Зеленським і що "загрожує" за відмову

Законопроект про дебати більше схожий на піар

Фото: GettyImages

EPAУ Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає обов'язкове проведення теледебатів між кандидатами в президенти перед другим туром. У разі неявки на дебати претенденту загрожують суворі санкції, аж до скасування реєстрації в Центральній виборчій комісії (ЦВК).

У політичних колах говорять, що законопроект був зареєстрований з розрахунком на те, що у другому турі зустрінуться чинний президент Петро Порошенко та шоумен Володимир Зеленський, саме на такий результат першого туру сподіваються багато в президентській команді. Чому цей законопроект більше схожий на піар, - у матеріалі "Апострофа".

Мало спілкується з пресою

Володимиру Зеленському висувають чимало претензій щодо його неактивної участі в публічних дискусіях і спілкуванні з пресою. Найбільше це роблять представники президентської команди, які активно на цьому піаряться.

Наприклад, заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Олексій Гончаренко днями намагався зловити Зеленського, щоб поспілкуватися з ним на камери, а інші представники президентської команди - віце-спікер Верховної ради Ірина Геращенко та народний депутат Марія Іонова зареєстрували законопроект, який передбачає обов'язкову участь у теледебатах перед другим туром.

Дебатувати пропонується за рахунок коштів державного бюджету, які виділяються на підготовку і проведення виборів.

"Виборці повинні зробити усвідомлений, а не скайп-вибір. Петро Порошенко готовий до дебатів з будь-ким, хто вийде до другого туру. А в разі виходу туди персонажа Зе, є передчуття, що його спробують приховати від народу на три тижні", - написала на своїй сторінці народний депутат від БПП Ірина Геращенко. Таким чином, частково підтвердивши, що новий законопроект розрахований на те, що саме Зеленський і Порошенко вийдуть до другого туру.

Саме така конфігурація, як вважають багато в оточенні Порошенка, була б для нього оптимальною, тому що, на їхню думку, в ораторському мистецтві Порошенко набагато сильніше і на тлі Зеленського виглядав би більш виграшно, розповідають "Апострофу" в політичних колах.

Ухвалення закону малоймовірне

Автори законопроекту запропонували, що за неявку на теледебати ЦВК повинна негайно ухвалювати рішення про скасування реєстрації кандидата на пост президента, а виділений для теледебатів час віддавати іншому претенденту.

Однак і юридично, і технічно голосування за цей законопроект до другого туру малоймовірне, говорять в політикумі.

"До другого туру у нас залишається фактично один пленарний тиждень, і там ми будемо закінчувати розгляд закону про мови, після цього приступимо до розгляду законопроектів про незаконне збагачення. І тільки після цього технічно можливо приступити до розгляду законопроекту про дебатах, але на це буде потрібно більше двох тижнів. Тому що, згідно з регламентом, потрібно розглядати в двох читаннях і вносити правки, наприклад, а на це просто не буде часу. Так що, це все більше схоже на піар", - сказав "Апострофу" один із членів президентської фракції, який побажав залишитися неназваним.

Крім того, кажуть депутати, цим законопроектом фактично пропонується внести зміни до вже існуючого "Закону про вибори президента України", а це може бути негативно сприйнято західними партнерами.

"Змінювати законодавство під час виборчого процесу не можна, немає прямої норми закону, яка забороняє це, але це буде негативно сприйнято світовою громадськістю, як і в самій Україні", - коментує один з народних обранців.

Ще один момент, на який вказують нардепи, - це сліпа впевненість, що до другого туру вийде саме пара Зеленський і Порошенко.

"Якщо виходити на дебати із Зеленським, у Порошенка є шанси, а якщо з Тимошенко? Вона не менш сильний оратор, ніж Порошенко. А бути впевненим, хто з них потрапить до другого туру зараз не можна, тому що далекі села, де у Юлії Володимирівни традиційно вищий результат, ніж у Порошенка, ніхто не досліджував", - говорить один із нардепів, наближених до ЮВТ.

Фото:EPA

Потрібен запит виборця

Також про своє бажання поспілкуватися із Зеленським заявив і кандидат у президенти Анатолій Гриценко.

"Я публічно закликаю Володимира Зеленського вийти зі мною на прямі дебати, і не самого, а зі своєю п'ятіркою, і поговорити про ключові проблеми, які хвилюють людей. Я не знаю, хто переможе в цих дебатах, але люди повинні почути відповіді, а не купувати кота в мішку. Я готовий провести дебати з Володимиром Зеленським у прямому ефірі на будь-якому телеканалі з будь-якими ведучими", - написав Гриценко на своїй сторінці в Facebook.

Політтехнолог Зеленського Дмитро Разумков розповів "Апострофу", що вони готові до дебатів, якщо побачать запит українського виборця.

"Ми готові до всього, якщо українському виборцю важливо чути слова, а не бачити справи, то, напевно, так. Але я б хотів нагадати, що в 2014 році Петро Порошенко не вийшов на дебати з Юлією Тимошенко. Тоді його команда не сильно цим переймалася і розповідала про демократію. Зеленський показав, що він досить непогано спілкується з журналістами, з міжнародними журналістами, з європейськими бізнес-асоціаціями. Тому сам захід не є проблемою, є проблемою обмеженість в ресурсах. Я думаю, вона буде зберігатися і після першого туру, тому ми спочатку пройдемо випробування 31 числом, а потім повернемося до цього питання", - сказав Разумков.

А Порошенко не прийшов

Потрібно відзначити, що в чинному законі про вибори президента є норма про проведення дебатів, однак вона не має обов'язкового характеру, тому політики в різний час ігнорували їх. Наприклад, в 2010 році на дебати з Юлією Тимошенко не з'явився Віктор Янукович, і весь час було відведено ЮВТ, яка дискутувала з порожньою трибуною.

У 2014 році не відбулися вже згадані дебати між Порошенком і Тимошенко. Тоді ЮВТ кілька разів закликала Порошенка вийти з нею на дебати, проте їх публічна зустріч так і не відбулася.

А повноцінні дебати в Україні відбувалися двічі: між Леонідом Кравчуком та Леонідом Кучмою в 1994 році. Другий раз дебати відбулися в 2004 році, коли в ефір вийшли Віктор Ющенко і Віктор Янукович. Відтоді подивитися повноцінні дебати кандидатів у президенти, як це відбувається в США, де дебатують представники республіканців і демократів, українському виборцю так і не довелося.

Читайте також

Гетманцев Данило Олександрович

Даниил Гетманцев - народный депутат Украины от партии "Слуга народа"

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путин фальсифицировал результаты выборов 2024 года, чтобы показать поддержку, в том числе и на оккупированных территориях Украины

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хочет нарисовать поддержку Путину на захваченных территориях Украины, чтобы легитимизировать их оккупацию