RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Другий тур виборів: небезпека для Зеленського і час Ч для Порошенка

Ігор Петренко про шанси Порошенка і Зеленського у другому турі

Ігор Петренко про шанси Порошенка і Зеленського у другому турі Фото: EPA

В Україні опубліковані перші соціологічні опитування, присвячені другому туру виборів президента України. Зокрема, за Володимира Зеленського в другому турі готові проголосувати 71,4% респондентів, які визначилися з вибором і точно підуть голосувати, а за чинного президента Петра Порошенка готові віддати свій голос 28,6% опитаних українців. Чи може Порошенко за тиждень, що залишився, переконати українців, і що йому потрібно для цього зробити - "Апострофу" розповів політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Рейтинги, оприлюднені 11 квітня, відображають реальну картину перед другим туром виборів. Плюс за останні дні ми побачили кілька дивних моментів у кампанії Порошенка. Візьмемо ті ж білборди з Путіним. З одного боку Порошенко перестав називати Зеленського агентом Кремля, а з іншого - з'явилися ці гучні білборди з Путіним.

Також ми всі повинні розуміти, що другий тур - це голосування не стільки "за", скільки "проти". Тому рейтинги відображають реальну картину.

Чи може змінитися ситуація? Є небезпека, що електорат Зеленського може розслабитися, думаючи про те, що все і так вирішено, і просто не прийти на вибори. Відповідно може скоротитися відстань між кандидатами. Це перше.

По-друге, у Порошенка ще є час. Наприклад, якщо буде серйозний скандал за участю Зеленського, або ж ми почуємо контроверсійні заяви з боку Зеленського - це може трішки вплинути. Але я не бачу можливостей в чесному протистоянні Зеленського і Порошенка, щоб чинний президент міг скоротити цю величезну дистанцію.

Крім того, після таких рейтингів Порошенку буде дуже складно застосовувати адміністративний ресурс, оскільки вже зараз глави адміністрацій дуже лояльно ставляться до Зеленського - телефонують і питають, чим і як можна допомогти. Таким чином, вони намагаються заскочити в останній вагон поїзда, що рушив, і бути з переможцем. Тому очікуються серйозні рухи в бік ЗеКоманди.

Порошенко, звичайно ж, може спробувати скупити членів виборчих комісій, але я сумніваюся, що йому це допоможе. Таким чином він може добрати 5-7 відсотків максимум.

Як Порошенку переломити хід другого туру? Тільки серйозні ситуації на фронті можуть повернути картину - наприклад, якщо будуть серйозні провокації з боку росіян або інших сил. Але я в цьому дуже сумніваюся. Цьому зараз не дозволять статися наші міжнародні партнери, оскільки їм це не вигідно.

Пофантазувати ми, звичайно, можемо, але важко уявити, що може допомогти Порошенку виграти вибори. Є тільки один варіант - Порошенко може переломити ситуацію, якщо припинить війну, поверне Крим і Донбас. З іншого боку, навіть якщо на Донбасі і буде активізація бойових дій - це може спрацювати проти Порошенка. Мовляв, всі скажуть, що він спеціально це затіяв - в такому випадку ще більше людей проголосують за Зеленського.

Все йде до того, що результат першого туру виборів з великою часткою ймовірності буде підтверджено.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному