RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський може спровокувати протести за однієї умови – Девід Кремер

Що принесе перемога Володимира Зеленського Україні та якими будуть наслідки для міжнародної політики

Що принесе перемога Володимира Зеленського Україні та якими будуть наслідки для міжнародної політики Фото: UNIAN

ДЕВІД КРЕМЕР - старший науковий співробітник програми Вацлава Гавела з прав людини й дипломатії в Міжнародному університеті Флориди, колишній президент міжнародної правозахисної організації Freedom House та заступник державного секретаря США з питань демократії, прав людини та праці. "Апостроф" поспілкувався з американським фахівцем про перебіг президентських виборів в Україні та можливі наслідки обрання президентом Володимира Зеленського.

- Що ви можете сказати про результати першого туру президентських виборів в Україні та про перебіг кампанії після нього?

- Дуже важливо й позитивно, що до першого туру ми не знали напевне, яким буде результат. Здебільшого вважають, що вибори були вільними і справедливими. Відповідні висновки оприлюднила моніторингова місія Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ. Явка також була дуже висока. Тож варто подякувати українцям, що вони дали зрозуміти країні, сусідам та міжнародній спільноті, що вирішать, хто буде майбутнім лідером України.

- Я кілька разів чув, що іноземці сміються з передвиборчої кампанії, запитуючи, що взагалі відбувається, маючи на увазі дискусію про дебати та аналізи. Що ви думаєте про це та імідж, який Україна собі створює?

- Є тенденція лінощів журналістів, які не стежать за тим, що тут відбувається, на постійній основі. Висміяти, сказати, що комік протистоїть на виборах чинному президенту - певною мірою так і є, але все-таки ситуація значно складніша: є питання щодо зв’язку пана Зеленського з Ігорем Коломойським, є певне незадоволення українців теперішньою ситуацією. І попри війну, яку Росія розв’язала проти України, українці хочуть обирати своїх лідерів. До України мало би бути більше уваги, ніж зараз є.

- Яких наслідків ви очікуєте, якщо Зеленського, що дуже ймовірно, оберуть президентом?

- Невідомо. Це одне з великих запитань. Незрозуміло, як він діятиме на посаді президента, чи буде він по-справжньому незалежним. Він висловив деякі обнадійливі думки, але в нього, схоже, немає сильної команди із зовнішньої політики та національної безпеки. Тож у міжнародної спільноти є багато запитань.


фото: lrt.lt

Він має декількох хороших радників - колишніх міністрів урядів Гройсмана та Яценюка. Але один із викликів - з’ясувати, яким президентом Зеленський буде, якщо переможе.

- Зважаючи на те, що Коломойський, схоже, перебуває під слідством ФБР, а також на зв’язок між Коломойським і можливим наступним президентом Зеленським, яких наслідків ви очікуєте для відносин України та США?

- Я не знаю деталей про Коломойського та ФБР, тому не можу це прокоментувати. Сподіваюся, що який би кандидат не переміг, США підтвердять свою підтримку України та її прагнень приєднатися до НАТО та ЄС, а український лідер дасть зрозуміти, що хоче залишитися на цьому шляху, серйозно боротиметься з корупцією. Думаю, багато українців обирають майбутнього президента передусім, зважаючи саме на чинник корупції.

- Президентство Зеленського принесе Україні насамперед ризики чи можливості?

- Може бути й те, й інше. Можливості означають і ризики. Отож, я думаю, що відсутність у Зеленського політичного минулого має й ризики, якто нестача знань, і можливості - як чиста дошка, без хорошої чи поганої історії.

В Україні та багатьох інших країнах поширене почуття виборців, що вони ситі такими політиками, яких вони бачать багато років, і хочуть ризикнути. У США це трапилося у 2016 році, минулого року - у Бразилії…

- Що зв’язки Зеленського можуть означати для відносин України та Росії?

- Відносини з Росією - це одне з головних запитань. Зеленський говорить про прямі перемовини з Путіним. Путін є російським лідером уже впродовж 19 років, і вдає, що знає, що робить. Він не бездоганний, наламав дров в Україні й, очевидно не, розуміє цю країну. Але підхід Зеленського до Росії буде одним із найважливіших запитань. Він має запевнити, що захищатиме суверенітет та територіальну цілісність України, українські цінності й не поступиться будь-яким вимогам Росії.

Якщо він намагатиметься здійснити якийсь поворот до Росії, це, мабуть, виведе людей на вулиці.

- Як гадаєте, перемога Зеленського дасть Росії якісь нові військові можливості?

- Думаю, поки зарано говорити, чи це відчинить двері для росіян. Я би хотів дати Зеленському шанс, якщо він переможе, напрацювати стратегію та дотримуватися її. Сподіваюся, що всі українці підтримають того, хто переможе на виборах, та визнають, що успіх наступного президента, хто б ним не став, означає успіх країни.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України