RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вчитися бути президентом: які питання викликав від'їзд Зеленського на відпочинок до Туреччини

Переможець президентських виборів вибрав невдалий час для туру

Переможець президентських виборів вибрав невдалий час для туру Фото: ze2019.com

Новообраний президент Володимир Зеленський відбув на два дні до Туреччини, щоб відвезти дітей на фестиваль в місті Бодрум. Вчинок пана Зеленського в політичній ситуації викликає питання його готовності виконувати обов'язки президента воюючої держави.

Про від'їзд до Туреччини Володимир Зеленський повідомив на своєму Facebook вранці 26 квітня: "Домовлялися бути відкритими. Так ось. Вилітаємо до Туреччини. Відводжу дітей на щорічний фестиваль "Весело". А сам за 2 дні назад. За 4 місяці... перші вихідні. Всім бажаю тепла, здоров'я та нормального відпочинку".

Фестиваль "Весело" пройде з 30 квітня по 7 травня в турецькому п'ятизірковому готелі Lujo Bodrum. Вартість туру складає від 1448 євро. В рамках фестивалю плануються виступи студії "Квартал-95" (її засновником є сам Володимир Зеленський), Тіни Кароль, групи "Антитіла", Насті Каменських, "Жіночий квартал" і Лайми Вайкуле. На період проведення фестивалю, майже всі номери і вілли в цьому готелі, вартістю від 2,5 до 43 тисяч євро вже продані.

В рамках заходу передбачається два концерти студії "Квартал-95". Вартість квитків на обидва концерти становить від 40 до 350 євро і оплачується в обов'язковому порядку, оскільки під володарів путівки зарезервовані місця. Те ж саме стосується концертів NK і "Жіночого кварталу". У вартість туру включені спортивні конкурси з Василем Вірастюком, Олегом Лісогором, Оленою Говоровою і Жаном Беленюком; танцювальні класи з Владом Ямою; футбольний турнір з Андрієм Вороніним, а також інтелектуальні ігри з Олександром Андросовим.

Володимир Зеленський переміг в другому турі президентських виборів, отримавши 73% підтримки виборців. Він вирішив відпочити у непростий для країни час. У середу, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощену процедуру видачі російських паспортів жителям окупованих територій. Володимир Зеленський обіцяв домогтися миру на Донбасі, налагодивши для цього прямий діалог з Російською Федерацією. Однак Володимир Путін своїм рішенням про "паспортизацію" жителів "ЛНР" і "ДНР" вже перехопив ініціативу та поставив Володимира Зеленського в складне становище.

Читайте: Путін зробив хід конем на Донбасі: чим відповість Зеленський

Поява в ОРДЛО громадян Росії є дуже серйозним викликом для України. Відповідаючи на збройні провокації бойовиків, українська сторона в будь-який момент може нарватися на звинувачення Кремля в причетності до загибелі російських громадян. Це загрожує серйозною ескалацією, оскільки РФ завжди може заявити про своє право захищати власних громадян.

Це, правда, зовсім не означає, що в Україні може бути повторений сценарій війни з Грузією серпня 2008 року, але абсолютно очевидно, що Володимир Путін заганяє свого недосвідченого візаві в вузький коридор, обмежуючи свободу його маневру різними викликами та загрозами.

В кінці цього коридору - мир, але на російських умовах. Це повноцінна реалізація Мінських угод, яка передбачає широку автономію ОРДЛО, амністію терористам, проведення місцевих виборів, за результатами яких ватажки бойовиків можуть отримати легальний статус та забезпечувати вплив РФ на політичне життя в Україні, гальмуючи рух в НАТО і ЄС. Виконання цих пунктів вже суперечить цілому ряду передвиборних тез Зеленського. Зокрема, він обіцяє позбавити бойовиків амністії, а навпаки притягнути їх до відповідальності; продовжувати рух в ЄС та НАТО (через референдум), а також не вести переговорів з терористами, забезпечивши прямий діалог з РФ. Нагадаємо, що в рамках Мінських угод Росія не є стороною конфлікту і в Кремлі наполегливо пропонують Україні налагоджувати діалог саме з лідерами бойовиків.

Ось з такими викликами зіткнувся Володимир Зеленський, котрий через якийсь місяць офіційно вступить в обов'язки Президента України. В такій ситуації йому потрібно терміново набирати команду, виробляти тактику переговорів зі світовими лідерами, включаючи Володимира Путіна, готуватися до жорсткої політичної боротьби всередині країни та власне, вчитися бути Президентом України, відпрацьовуючи видані йому аванси.

Натомість пан Зеленський вирішив продовжити життя шоумена і відбув на вихідні до Туреччини, забувши про те, що його життя вже належить державі, а робочий день став цілодобовим. І якщо ми говоримо про те, що Володимир Зеленський почне стрімко втрачати свій рейтинг, то, схоже, цей процес почався вже до того, як він офіційно зайняв посаду. Бо несерйозна поведінка Володимира Зеленського породжує серйозні питання про те, чи готовий він бути справжнім, а не кіношним президентом і чи розуміє взагалі куди вплутався?

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України