RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зе-кумівство: про що говорять перші кадрові призначення Володимира Зеленського

Кого і куди призначив новообраний президент

Кого і куди призначив новообраний президент Фото: president.gov.ua

Вечір вівторка, 21 травня, видався спекотним для Адміністрації президента, де Володимир Зеленський влаштував ярмарку призначень. Як і очікувалося, важливі посади отримали, в основному, люди з "Кварталу 95". Що відомо про нові управлінців в АП та чи зможуть юристи, сценаристи і медійники управляти країною, читайте в нашому матеріалі.

Ще під час президентської кампанії, тоді ще кандидата в президенти Володимира Зеленського найчастіше питали - кого він буде призначати на ключові посади в країні. Весь цей час, шоумен не відрізнявся конкретикою. Він відповідав, що професіоналів достатньо, виберуть з кращих, а конкретні прізвища ЗМІ та громадськість дізнаються, як тільки так і відразу.

З'ясувалося, що допомагати голові держави будуть сценаристи та продюсери "Кварталу 95", юрист олігарха Ігоря Коломойського, друзі дитинства, а також експерти, яких раніше представляли як радників Зеленського. Одні скажуть, що це і є ті самі нові обличчя, яким новообраний президент може довіряти, інші - що це чистої води кумівство.

"Апостроф" зібрав все найважливіше, що відомо про перші кадрові призначення Володимира Зеленського. Матеріал оновлюється.

Андрій Богдан, голова Адміністрації президента

Юрист, більше відомий як адвокат олігарха Ігоря Коломойського. У різні часи представляв в судах інтереси Віктора Ющенка, Юрія Луценка та Геннадія Корбана.

З початку президентської кампанії 2019 року - радник з юридичних питань кампанії Володимира Зеленського. У Зе!Команді, поряд з "кварталівцями", представляв іншу групу впливу - групу Ігоря Коломойського.

Працював помічником відомого юриста Андрія Портнова. З грудня 2007 року був заступником міністра юстиції Миколи Оніщука. Неодноразово намагався потрапити в парламент, проте депутатом так і не став. У 2007 році брав участь в парламентських виборах від блоку "Наша Україна - Народна самооборона". Пізніше, після Революції Гідності, ще раз брав участь на дострокових виборах, цього разу за партійним списком БПП. Але для того, щоб не пустити Богдана в Раду, коаліція навіть прописала окремий пункт в законі про так звану "партійну диктатуру". Це положення дозволяло виключати людей зі списку партії вже після виборів.

В уряді Миколи Азарова був заступником міністра Кабінету міністрів - урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики в уряді, за що, згодом, потрапив під дію закону про люстрацію.

Згідно першої редакції цього закону, Богдан не має права займати державні посади протягом 10 років. Втім, колишній голова АП Борис Ложкін вивів посади голови АП та його заступників з рангу держслужбовців, а тому формально Володимир Зеленський може проводити таке призначення.

Сам Богдан, коментуючи своє призначення, також зазначив, що Зеленський не порушив закон. "Я потрапив під люстрацію абсолютно несправедливо", - додав юрист.

Щодо цього призначення, думки парламентаріїв розділилися. Так, глава комітету Верховної ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв написав на своїй сторінці в Facebook, що Зеленський порушив закон про люстрацію. З ним солідарний також депутат від фракції "Народний фронт" Вадим Підберезняк, якого лякає, що Зеленський з самого початку почав порушувати Конституцію. "Порушення закону навіть в дрібницях призведе до негативних результатів", - зазначив депутат. А, от, голова парламентської фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський в коментарі "Апострофу" запевнив, що закон про люстрацію в принципі є антиконституційним. "Цей закон порушує права та свободи громадян. Тому призначення Богдана мене не збентежило", - додав політик.

За даними ЗМІ, спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер наполегливо рекомендував Зеленському не призначати Андрія Богдана на посаду глави Адміністрації президента, оскільки його вважають людиною, пов'язаною з Коломойським. Але, як бачимо, Зеленський не прислухався до поради.

Сергій Трофимов, перший заступник президента України

Трофимов - один з найближчих соратників Зеленського, виконавчий директор студії "Квартал 95".

Співпрацює зі студією з 2005 року, де весь цей час займався, передусім, питаннями кіновиробництва і прокату фільмів студії.

Сергій Шефір, перший помічник президента

Давній друг і бізнес-партнер Володимира Зеленського. Як автор, працював з ним ще з часів КВК. Один із співзасновників студії "Квартал 95".

Разом з рідним братом Борисом писав сценарії для "кварталівських" проектів та продюсував їх.

Шефіра називають одним з лідерів виборчого штабу. За словами співрозмовників видання, наближених до команди голови держави, саме кандидатура Шефіра розглядалася як одна з найбільш вірогідних на посаду голови АП.

Юрій Костюк, заступник голови АП

До призначення був одним зі сценаристів та креативним продюсером серіалу "Слуга народу". У виборчій команді відповідав за медіа та креатив.

На новій посаді, найімовірніше, буде відповідати за контакти зі ЗМІ.

Руслан Стефанчук, радник президента, представник президента у Верховній Раді

Доктор юридичних наук, проректор з наукової роботи вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України. Ідеолог виборчої програми Зеленського. До того займався науковою діяльністю. У 2011-2013 працював в Інституті законодавства Верховної Ради України.

З 2014 до 2016 року був проректором з наукової роботи Національної академії прокуратури України.

Раніше в ЗМІ розповідав, що познайомився із Зеленським ще в студентські роки, коли обидва грали в КВК.

Був радником першого віце-прем'єра Степана Кубіва.

Олена Зеркаль, заступник глави АП

В АП мала опікуватись зовнішньополітичним напрямом. Однак, вранці, 22 травня, указ щодо її призначення був видалений з сайту президента. Пізніше, коли багато хто вказав на некоректність таких дій, був опублікований новий указ про скасування цього призначення.

Як стверджують джерела видання, Зеркаль сама відмовилася від посади заступника Богдана, оскільки "не бачить варіантів співпраці". Щодо її майбутнього в новому уряді, то в разі призначення главою МЗС Вадима Пристайко, якого зараз активно сватають на посаду голови цього відомства, Зеркаль, найімовірніше, буде призначена послом в одній з країн Євросоюзу.

На дипломатичну службу вона прийшла в 2014 році, заступником міністра закордонних справ, здобувши перемогу на конкурсі заступників з питань європейської інтеграції, який проводився майже у всіх міністерствах.

У МЗС Зеркаль координувала виконання Україною вимог ЄС для введення безвізового режиму, займалася міжнародними судами України з РФ. Вважається, однією з найбільш довірених осіб вже екс-міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Руслан Рябошапка, заступник глави АП

Юрист, експерт з питань антикорупційної політики.

Разом з Олександром Данилюком під час президентської компанії був присутній на перших публічних зустрічах Володимира Зеленського з високопоставленими чиновниками.

До того працював на різних позиціях в Міністерстві юстиції.

Так, влітку 2010 року Рябошапка очолив Бюро з питань антикорупційної політики в секретаріаті Кабміну.

Після цього в жовтні 2013 працював заступником глави департаменту юридичного забезпечення в Секретаріаті Кабміну Миколи Азарова.

Перед Революцією Гідності перейшов на роботу в Transparency International Україна.

Після зміни влади Рябошапка деякий час був заступником міністра юстиції. Разом з ще одним нинішнім членом команди Зеленського Олександром Данилюком брав участь в розробці закону про створення НАБУ.

У 2016 році Рябошапка був обраний членом Нацагентства з питань запобігання корупції, але через конфлікт з главою НАЗК Наталією Корчак в червні 2017 подав у відставку.

Кирило Тимошенко, заступник голови АП

За фахом юрист. Працював журналістом на телебаченні, виконавчим директором департаменту подій компанії "Козирна Карта", продюсером на кіностудії "FILM.UA" і продюсером власного виробництва телеканалу "Інтер", а також продюсером GoodMedia Production.

Знімав соціальні ролики на підтримку армії та волонтерів.

Варто зазначити, що саме його продакшн-компанія займалася популяризацією уряду Володимира Гройсмана.

За даними журналістів-розслідувачів, саме GoodMedia створювала Зеленському відеоконтент, а сам Тимошенко, нібито, входив до сфери впливу Ігоря Коломойського.

У 2015 році Кирило Тимошенко балотувався до Київради як мажоритарник від партії УКРОП. Батько Тимошенко - депутат Дніпропетровської облради, теж від УКРОП.

В автобіографії на сайті партії серед своїх досягнень медійник називає документальний фільм про те, "як Дніпро і команда губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського зупинили сепаратистів".

Ще одна відома робота GoodMedia - гучний фільм про нардепа Ігоря Кононенко, одного з найближчих соратників Петра Порошенка.

До недавнього часу також значився помічником на громадських засадах нардепа Андрія Денисенко.

Андрій Єрмак, помічник президента

48-річний продюсер, юрист-міжнародник з більш ніж 20-річним адвокатським стажем.

Освіту здобув в КНУ ім. Тараса Шевченка, був засновником та директором "Міжнародної юридичної компанії", яка працює в сфері захисту прав інтелектуальної власності та авторського права.

Його компанія була однією з перших, яка взяла на себе системний юридичний супровід телеканалів, теле- і медійних груп, кіно- і телепродакшн компаній, кінодистриб'юторів, мейджорів, передусім, Інтер Медіа Груп, Disney, Pixar, Universal.

Єрмак також очолював правління ГО "Асоціація підприємців міста Києва".

Одночасно Єрмак є засновником Garnet International Media Group, продюсував стрічки "Правила бою" і "Кордон".

За даними сайту "Маріонетки", протягом V-VII скликань Ради був помічником у нардепа від "Партії регіонів" Ельбруса Тедеєва.

Михайло Федоров, радник президента

У Зе! Команді - творець мережі "власних медіа" кандидата Зеленського. Саме він відповідав за створення та просування каналів у всіх соцмережах. До цього займався власним бізнесом.

Під час виборів запам'ятався тим, що з порівняно невеликим бюджетом організував активну діджитал-кампанію майбутнього президента.

Як зазначав сам Федоров, в команді Зеленського він буде відповідати за реалізацію програми "Країна в смартфоні".

Руслан Хомчак, начальник Генерального штабу України

Хомчак - головний інспектор Міноборони, командувач силами АТО на Донбасі, перший заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ з 2016 року, генерал-лейтенант.

Учасник бойових дій на сході України. У 2014-му керував операцією з виведення українських підрозділів, які потрапили в оточення під Іловайськом. Операція завершилася трагедією - війська, що виходили через спеціально відведений коридор, були розстріляні частинами російської регулярної армії, які вдерлися на територію України. Невдача під Іловайськом поставила крапку в спробах української армії ліквідувати ДНР і ЛНР силовим шляхом.

Іван Баканов, перший заступник голови Служби безпеки України, начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю центрального управління СБУ

Керівник виборчого штабу Зеленського.

Друг дитинства Володимира Зеленського. Голова партії "Слуга народу", раніше працював головним юристом студії "Квартал 95".

Як стверджують співрозмовники видання, кандидатура Баканова тимчасова. Він пробуде на посаді поки не буде призначений новий глава СБУ. "Поки Грицак там, йому потрібна в СБУ своя людина. Баканову він довіряє", - говорить джерело.

Андрій Герус, представник президента України в Кабінеті міністрів України

Колишній член Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

Після звільнення з НКРЕКУ влітку 2015 року повернувся до "Конкорд Капітал" на посаду виконавчого директора.

У 2015 році невдало балотувався до Київради від партії "Самопоміч".

З 2017 року очолює Асоціацію споживачів енергетики та комунальних послуг.

Противник формули "Роттердам +" і її лобіста, олігарха Ріната Ахметова.

У виборчому штабі Зеленського був радником з питань енергетики, житлово-комунального господарства та антимонопольного регулювання.

Олександр Данилюк, можливо, новий секретар РНБО

За даними ЗМІ, Зеленський розглядає свого радника та колишнього міністра фінансів України Олександра Данилюка на посаду секретаря Ради національної безпеки та оборони. Але відповідний указ про призначення поки не опублікований.

Про ймовірність такого призначення проговорився й Андрій Богдан. Так, відповідаючи на питання про те, чи рекомендував би він особисто Данилюка на пост секретаря РНБО, Богдан заявив: "Ми вважаємо, що Міністерство оборони та РНБО має очолювати не професійний військовий. Там повинні бути менеджери з достатньою довірою західних партнерів, та необхідним рівнем знань щодо матеріального забезпечення армії".

У команді Володимира Зеленського Данилюк відповідав за міжнародну, фінансову, економічну і банківську діяльність.

Як вже зазначалося раніше, він був міністром фінансів в 2016-2018 роках. Потім він звільнився через ситуацію в Державній фіскальної службі, якою тоді керував Мирослав Продан. Перед звільненням з посади Данилюк виступив у Верховній Раді з розгромної промовою, звинувативши державні органи в корупції і круговій поруці.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України