RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У дружньому тоні: всі подробиці і чутки довкола розмови Зеленського і Путіна

Про що Зеленський говорив з Путіним

Про що Зеленський говорив з Путіним

У четвер, 11 липня, відбулася перша розмова між президентами України і Росії Володимиром Зеленським та Володимиром Путіним. Діалог відбувся у форматі телефонної розмови.

Першими про розмову заявили в Москві, окремо наголосивши, що ініціатива виходила з Києва.

"Апостроф" зібрав всю інформацію, яка відома про цю розмову на даний момент.

Так, перші повідомлення про телефонну розмову з'явилися приблизно о 18:55.

Спікер глави Кремля Дмитро Пєсков повідомив, що відбулася розмова, ініціатором якої виступив Київ.

За версією Москви, президенти обговорювали кілька тем:

  • - врегулювання збройного конфлікту на Донбасі;
  • - звільнення утримуваних осіб;
  • - переговори в Нормандському форматі.

Пізніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков розповів, що розмова мала прагматичний характер. Відповідаючи на питання, чи задоволений він бесідою, спікер Путіна зазначив, що важливий сам факт розмови.

"Навряд чи потрібно обговорювати зараз емоційні відтінки і тональності, не для цього була розмова. Сам факт першого спілкування президентів Росії і України дуже важливий. Що стосується атмосфери розмови, це був перша ознайомча розмова двох президентів - вони перший раз спілкувалися по телефону, раніше якихось контактів між ними не було", - сказав представник Кремля.

Через 40 хвилин - о 19:35 - розмову офіційно підтвердили на сайті президента України. При цьому прес-служба Зеленського не уточнила, з чиєї ініціативи відбувся діалог.

Важливою відмінністю від озвученої Москвою версії розмови, стала тема полонених українських моряків, яку Пєсков "забув" озвучити.

За версією Києва, президенти обговорили:

  • - звільнення полонених українських моряків (відзначається, що це була головна тема);
  • - звільнення інших українських в'язнів Кремля;
  • - переговори в Нормандські форматі.

Наступного дня, 12 липня, Путін обговорив з Радою безпеки російсько-українські відносини "в світлі" розмови сЗеленським.

"Учасники наради торкнулися деяких аспектів російсько-українських відносин, в тому числі, з урахуванням телефонної розмови президентів Путіна і Зеленського", - розповів Пєсков.

У нараді брали участь, зокрема, секретар Радбезу РФ Микола Патрушев, міністр закордонних справ Сергій Лавров, директор ФСБ Олександр Бортніков.

На цьому вся офіційна інформація закінчується. Тим часом в мережі з'явилися неофіційні подробиці розмови, які наводить Telegram-канал "Легітимний" з посиланням на джерела в Кремлі.

  • - Це була перша спроба Зеленського додзвониться Путіну. Глава Кремля нібито відразу ж пішов на контакт. З Порошенком він просто відмовлявся розмовляти;
  • - Розмова між Путіним і Зеленським була насиченою і дружнью (це версія Москви, яка, безумовно, може відрізнятися від версії Києва, - "Апостроф");
  • - Розмова почалася з питання Зеленського, який хотів дізнатися, коли Путін збирається визнати результати виборів в Україні і, ймовірно, привітати нового главу України. Той, нібито, відповів у стилі "буду краток": Скоро.

Telegram-канал "Разведчик" повідомляє, що дзвінок Зеленського Путіну - ініціатива Коломойського, який хоче збудувати комунікацію з Кремлем в обхід Медведчука:

"Причиною рішення Коломойського послужило різке падіння рейтингу його каналу 1+1, в зв'язку зі скасуванням телемосту з Росією каналу NewsOne, рейтинги якого різко злетіли. Ця ситуація сказалась також і на падінні рейтингу партії Слуга народу. За даними закритих опитувань реальні рейтинги партії Зеленського Слуга народу - 32%, а Опозиційною платформи Медведчука - наближається до 20%.

Ще однією причиною дзвінка Зеленського Путіну став візит Медведчука, Бойко, Рабиновича і Козака в Москву, для переговорів з Медведєвим, після якої Медведчук поїхав на зустріч з Путіним - це факт Коломойський сприйняв особливо хворобливо, по прильоту Рабиновича до Києва. Інформація в вузьких колах не є таємницею...

Єдиний, хто також занурений в питання обміну утримуваних осіб, і може розмовляти з Луганськом і Донецьком - помічник президента Росії Владислав Сурков, який намагається повернутися у велику гру, йому потрібно продемонструвати ефективність - довести, що Кремль повинен робити ставку не тільки на Медведчука...

Назріває конфлікт Суркова і Медведчука - вони різні за досвідом, впливом і генезисом. Конфлікт буде тихим і непублічним, однак наслідки його будуть гучними, і виявлятися будуть в публічній реакції Зеленського щодо Медведчука і діях Андрія Богдана".

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві