RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прем'єр для Зеленського: технократ, реформатор і просто хороша людина

Як президент формує "свій" Кабмін

Як президент формує "свій" Кабмін Фото: Апостроф / Колаж

У четвер, 29 серпня, Україна вступить в новий політичний сезон, з новою Верховною Радою і оновленим Кабінетом міністрів. Останній стане ще одним форпостом президента Володимира Зеленського. Там у глави держави будуть "свої" міністри і "свій" прем'єр-міністр. Як вже раніше писав "Апостроф", новим прем'єром, найімовірніше, стане заступник голови Офісу президента з економічних питань Олексій Гончарук, якого ВРУ планує затвердити вже 29 серпня. До нового уряду можуть потрапити і деякі "старі" кадри. Детальніше - в матеріалі "Апострофа".

Ще в липні американська журналістка і редактор Ukraine Alert Atlantic Council Мелінда Херінг опублікувала п'ять можливих кандидатур на посаду прем'єр-міністра в наступному Кабміні, посилаючись на свої джерела. Вона передбачала, що Кабінет міністрів можуть очолити заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован, директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, секретар РНБО і екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус. Тоді "Апострофу" в "Слузі народу" назвали ці кандидатури всього лише "хотєлками Заходу". Хоча і від того, що всі ці кандидатури обговорювалися, в команді Зеленського не відхрещувалися.

В останні тижні в ЗМІ циркулювала інформація про те, що кандидатів на пост прем'єра залишилося тільки двоє - вже згаданий Владислав Рашкован і Олексій Гончарук. Саме останній, за словами декількох джерел "Апострофа" і є остаточним кандидатом на прем'єра. Нова хвиля обговорень виникла у вівторок, 27 серпня, за два дні до урочистого засідання нової Верховної Ради. Гончарука джерела "Апострофа" називають креатурою, близькою до голови Офісу президента (ОП) Андрія Богдана. Саме він, за словами співрозмовників, і лобіює його призначення. "Він прислухається до Богдана і ним буде легше управляти, ніж іншими кандидатами на цю посаду", - говорить джерело "Апострофа". Хоча, співрозмовники "Апострофа" кажуть, що добрі стосунки у Гончарука не тільки з Богданом, а й з самим президентом. Його називають технократом, реформатором і в той же час з хорошою репутацією на Заході, що важливо.

За словами політолога Володимира Фесенка, Гончарук спочатку і був найімовірнішою кандидатурою, а всі інші були для відводу очей. "Всі інші кандидати, котрі називалися претендентами, не належали до команди Зеленського, а з колишніх кандидатів тільки Данилюк був в команді. А Зеленський дуже перебірливий. Для нього довіра - це один з ключових критеріїв, він чужим не довіряє, а Гончарук хоча і прийшов в команду Зеленського досить пізно, але швидко став своїм", - прокоментував Фесенко "Апострофу".

Гончарук в минулому балотувався за списками партії "Сила людей" у парламент, працював в BRDO-експертному центрі при Кабміні, який фінансувався Євросоюзом, а також розробляв економічні реформи. Також він був учасником ініціативи "Люди Важливі", яка повинна була перерости в партію і яку пов'язували з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

І члени команди Зеленського, і експерти, характеризують Гончарука, як командного гравця.

"Були чутки, що деякі з потенційних кандидатів, наприклад, Рашкован, вимагали багато повноважень для себе, але це не та ситуація. На посаді прем'єра потрібен, швидше, виконавець, хоча й з широким колом обов'язків бо Зеленський не буде сам, на відміну від Порошенка, вникати в нюанси або конкурувати за славу з прем'єром через окремі рішення Кабміну. Але при цьому для прем'єра тут буде важливою відсутність самостійних амбіцій, а Гончарук тут ідеально підходить", - вважає Фесенко.

Про те, що Гончарук може стати прем'єром говорив і близький до Зеленського олігарх Ігор Коломойський.

Разом з Гончаруком, оновиться майже весь склад Кабміну. Винятком, за словами співрозмовників "Апострофа", може стати хіба що міністр фінансів Оксана Маркарова. Її називають ефективним перемовником з МВФ та близькою до Ігоря Коломойського, а тому вона має найбільші шанси залишитися міністром. Також невирішеною залишається доля Арсена Авакова, який під час обох виборчих кампаній дрейфував у бік нового президента. Зараз, за словами джерел, шанси, що Аваков залишиться на посаді міністра внутрішніх справ становлять 50/50, оскільки в Офісі президента, за інформацією "Апострофа", розглядають варіант зробити Авакова віце-прем'єр-міністром з питань оборони або нацбезпеки, який буде контролювати весь силовий блок. На користь кандидатури Авакова активно виступає Ігор Коломойський. Має всі шанси стати міністром і близький до Арсена Авакова Владислав Криклій - екс-начальник Головного сервісного управління МВС, а нині - обраний нардеп від "Слуги народу".

Не збереже свою посаду в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, незважаючи на те, що такий варіант розглядався. Довгий час на цьому посту у Зеленського бачили нинішнього главу Національної служби здоров'я України Олега Петренка. Проте 28 серпня стало відомо, що главою МОЗ може стати колишній керівник Одеської ОДА Максим Степанов. На посаду міністра закордонних справ пророкують дипломата Вадима Пристайка.

В цілому, Кабмін Гончарука буде частиною правлячої команди президента. Це не буде самостійний інститут, принаймні, на перших порах.

"Можна згадати, що коли Володимир Гройсман захотів піти з-під впливу Порошенка, то став спиратися на союз з "Народним фронтом", а у Гончарука такої можливості немає", - коментує Фесенко.

"Прем'єр Яценюк, наприклад, міг сперечатися про щось з президентом, оскільки міг спиратися на свою фракцію. Зараз цього не буде, прем'єр-міністр буде технічною фігурою, яка слухняно виконуватиме команди. Скоріше, це буде схоже на прем'єра Азарова за часів президента Януковича", - висловив свою думку "Апострофу" політичний експерт Кирило Сазонов.

З огляду на монопольну владу нового президента, тепер у нього буде своя більшість у парламенті та свій Кабмін з керованим і зрозумілим йому прем'єром. "Тепер точно вся відповідальність ляже на Зеленського", - підсумував Сазонов.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України