RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Повернути Крим, пере­завантажити олігархів: головні тези Зеленського на Ялтинському форумі

Президент зробив ряд заяв про Крим, Донбас, економіку і олігархів

Президент зробив ряд заяв про Крим, Донбас, економіку і олігархів Фото: facebook.com/president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський виступив 13 вересня на форумі YES (Ялтинська Європейська стратегія), який вже другий день проходить в Києві. Тема конференції: "Щастя зараз. Нові підходи для миру в кризі". Президент зробив низку заяв з приводу ключових проблем, які має вирішити Україна. Зокрема, про звільнення Криму, миротворців на Донбасі, корупцію, олігархів і залучення інвестицій в країну.

"Апостроф" вибрав головні цитати з виступу президента.

Про щастя, санкції, бідність і злодіїв на нарах

Яке наше бачення щасливої української родини? Всі за столом. Порожніх стільців немає. Ті, хто відважно захищає Україну, повинні повернутися переможцями. Ми повинні завершити війну і повернути свої території. Але я не раз говорив: єдиний шлях до цього - це дипломатія. Її потужна і дієва зброя - це саме санкції. Я не втомлююся повторювати всім нашим світовим партнерам, - дуже їм вдячний - нам допомагають, але іноді думають про зняття санкцій. Ви втрачаєте гроші? Серйозно? Вибачте, ми втрачаємо людей. Знаєте, в цивілізованому світі платити податки - це нормально. Зокрема, для забезпечення порядку. Санкції - це фактично ті ж податки, необхідні для світового порядку. Якщо хочете - це податок заради миру. І поки мир не буде відновлений, санкції мають бути збережені.

Наступний виклик - подолання бідності, повернення заробітчан. Економіка України повинна вийти з тіні, як би цьому не протидіяли економічні вампіри, які бояться денного світла. Економічне зростання повинні відчути не кілька сімей, а кожен громадянин.

Третє - подолання багаторічної корупції. Тут ми дуже сподіваємося на наших недругів і наших постійних скептиків, які кажуть, що в Україні це неможливо. І це прекрасно, що вони таке кажуть, тому що чим більше в нас не вірять - тим краще у нас виходить. Так було з президентськими виборами, так було з парламентськими, так було з розпуском парламенту, зі зняттям депутатської недоторканності. так, значить, буде і з подоланням корупції.

Щастя - це бачити злодія на нарах, а не на Мальдівах.

Ці три важливі речі є фундаментом для національного щастя і подальшого будівництва країни.

Про новий обмін полоненими

Зараз ми говоримо про наступний етап після наших політв'язнів, наших хлопців, і після моряків. Зараз ми готуємо, відверто скажу, інші списки і чекаємо наступного етапу обміну. Про це теж ми будемо домовлятися: і у Мінську, і на нормандському форматі.

Про миротворців на Донбасі

Я обережно ставлюся до теми миротворців на Донбасі. Я не хочу, щоб на Донбасі був сценарій Абхазії і Придністров'я. Я не піднімаю тему миротворців - тут є Леонід Кучма і в мінському процесі вони не піднімають цю тему. Але я згоден, якщо миротворці будуть на кордоні з Росією, туди ми їх запрошуємо.

Про нове розведення сил на Донбасі і зустріч в нормандському форматі

Ми розвели війська в Станиці Луганській. Там немає стрілянини. Там ми почали будувати міст. Наступний етап, згідно з Мінськими домовленостями, - Петровське і Золоте. Я думаю, що ми прийдемо до вирішення цього питання в найближчі тижні. І чекаємо зустрічі в нормандському форматі лідерів чотирьох країн. Чесно звертаємося до наших західних партнерів і до кінця вересня чекаємо цієї зустрічі. Я думаю, що вона обов'язково відбудеться. Тягнути нікуди, тому що кожен день гинуть наші хлопці.

Про Крим

Щодо Криму - складна ситуація. Найскладніша ситуація, я думаю, у нас буде з поверненням Криму. Скажу чесно, у нас є кілька форматів, є кілька ідей, але я не можу вам про це говорити, ще рано.

Це буде як з обміном, тому я не хочу, щоб хтось використовував наші ідеї. У мене є важливі зустрічі... я чекаю зустрічі з президентом США. Ми обдумуємо модель, якщо можна я на цьому зупинюся.

Про зустріч з Трампом і військову допомогу США

Зустріч з американським президентом відбудеться десь у вересні.

Ви чули, що США заблокували нам військову допомогу на 250 мільйонів доларів, але тепер у нас прекрасні відносини із Штатами, тому що у нас тепер буде 140 і 250. Я вдячний їм за допомогу... Це непогано - заблокували 250, а тепер Україна отримає 390.

Про олігархів

Ми запропонували нормальні правила: монополістів більше не повинно бути в Україні, у нас повинен бути відкритий ринок. Я впевнений, що вони нас почують. А якщо не почують, то доведеться інші спроби знайти, як з ними говорити... Я думаю, вони вже самі готові, щоб перезапускати своє ставлення, перезапустити свою голову, свою ментальність. Вони розуміють, що якщо завтра розвалиться наша країна, якщо, не дай Бог, все люди звідси поїдуть, для кого вони матимуть ці бізнеси, хто буде працювати на їхніх заводах? Мені здається, що вони вже ментально змінюються.

Про іноземні інвестиції

У нас є низка проектів куди я, під мої особисті гарантії, гарантії захисту, запрошую іноземний бізнес. Це енергетика, інфраструктура, прозорий оборот земель.

Після цього Зеленський перерахував кілька проектів:

- проект іригації земель в південних регіонах країни, спрямований на перетворення пустельних земель в урожайні;

- міжуніверситетський IT-кластер в Харкові - місті з найбільшою кількістю студентів;

- центр кіновиробництва в Києві;

- новий курорт на березі Чорного моря - нове місто з нуля;

- гірськолижні курорти в Карпатах - ми розглядаємо проекти в Славському і Боржаві;

- розвиток острова Хортиця;

- масштабний парк розваг Park Aventura - для гостей зі східної та центральної Європи.

Про свій похід в президенти

Багато хто відверто дуже сильно дивувався, чому я йду в політику. Мені казали: "У тебе все є, ти щаслива людина". Але це не зовсім так. Тому що справжнє щастя не може бути одноосібним. І нестерпно жити в умовах, коли тобі незручно за те, що ти щасливий. Тобі просто незручно за своє щастя - те, яке ти дійсно сам виховував у своїй родині, те, яке ти заробив чесно своєю працею, але яке нарочито підкреслює нещастя багатьох людей, які живуть з тобою в одній країні.

Читайте також

Умєрова відправляють на підвищення

Мар'яна Безугла заявила про підвищення Рустема Умєрова

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нинішня критика генералів з боку Безуглої має під собою підстави

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи