RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Буде весело". Чому Холодницький пішов у відставку і хто стане новим главою САП

Назар Холодницький Фото: УНІАН

21 серпня голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький подав у відставку . Чутки про його відхід ходили давно, але все ж очікувалося, що глава САП продовжить обіймати посаду до закінчення своїх повноважень. Його п'ятирічний термін закінчувався 30 листопада 2020 року.

Чому пішов Холодницький і як обиратимуть його наступника - читайте в матеріалі «Апострофа».

Холодницький вирішив відійти?

Всі п'ять років Холодницька на посаді глави САП супроводжувалися конфліктами. Глава НАБУ Артем Ситник, Юрій Луценко під час перебування генпрокурором, посол США в Україні Марі Йованович і нарешті діюча глава ГПУ Ірина Венедиктова - ось далеко не повний список ворогів тепер уже колишнього глави САП.

При цьому сам Холодницький ще в червні заявляв про те, що піде у відставку лише в двох випадках - якщо у нього виникне таке бажання, або ж по закінченню терміну повноважень.

З другим варіантом не вийшло, але чи було рішення Холодницького піти у відставку настільки добровільним?

«Всім відомо, що відносини між Венедиктової і Холодницька не склалися. Після пам'ятної перепалки в кінці травня, коли вона опублікувала відеозвернення з «наїздом» на САП, спілкування взагалі практично припинилося. Але як я знаю, рішення Холодницького подати у відставку стало для неї і Банкової сюрпризом. Венедиктова і Офіс президента думали, що у них є ще час на пошук нового глави САП, а Холодницький вирішив піти не чекаючи осені, яка буде дуже «веселою», - повідомило джерело «Апострофа» в прокурорських колах.

Як обиратимуть наступника Холодницького

Виконуючим обов'язки глави САП, швидше за все, стане його заступник Максим Грищук, але конкурс на посаду повинен відбутися в листопаді. І знайти відповідну фігуру не так вже й просто.

Обрання нового голови САП досить складне за процедурою. Відбір кандидатур проводиться спеціальною конкурсною комісією, в яку входить:

- 7 осіб, визначених Верховною Радою;

- 4 людини, визначені Радою прокурорів;

При цьому згідно з правилами «членами конкурсної комісії не можуть бути державні службовці або особи, що займають політичні посади. А ще депутати Верховної Ради України та місцевих рад, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, а також члени політичних партій».

Процес формування комісії почався ще в червні, але зараз в ній затверджені лише чотири людини - представники Ради прокурорів.

А ось голосування по членам від Верховної Ради в середині липня провалилося. Тоді антикорупційні організації обурило те, що четверо з семи представлених кандидатур нібито не відповідали критеріям про «бездоганну ділову репутацію та високі професійні якості».

Верховна РадаФото: Апостроф / Александр Гончаров

«З виборами кандидатів в комісію від Верховної Ради можуть бути проблеми. Справа в тому, що поняття про «бездоганну ділову репутацію та високі моральні якості» настільки розмиті, що це створює величезне поле для спекуляцій. Зараз почнуться торги, кожен захоче «пропхати» туди свою людину. Буде «весело»», - сказало джерело«Апострофа» в фракції «Слуга народу».

Після вибору кандидата комісією, він подається на затвердження голові ГПУ, яка на той момент вже може і змінитися.

Венедиктова теж може скоро піти, з Ситником все складніше

Одна з головних больових точок Зеленського - повна відсутність результатів у боротьбі з топ-корупціонерами. Справи навіть не доходять до суду, а падіння рейтингів «Слуги народу» перед місцевими виборами викликає тривогу на Банковій.

Венедиктова змінила Рябошапку якраз для того, щоб дати швидкі результати. З тих пір минуло півроку, але «вихлопу» від її діяльності поки що немає. І якщо раніше вона могла нарікати на того ж Холодницького і САП в цілому, то тепер основна відповідальність буде саме на ній.

При цьому прибрати її не так вже й складно. Як і з Рябошапкою, парламент може ініціювати постанову про висловлення недовіри. Якщо монобольшість дасть достатню кількість голосів, то Венедиктова втратить посаду. А виключати таку можливість не можна.

«Зараз у фракції немає єдиної думки щодо роботи Венедиктової, але восени це питання 100% підніметься. Виключати варіант повторення сценарію з Рябошапкою ніяк не можна», - пояснили нам в «Слузі народу».

Відставка глави НАБУ Артема Ситника набагато складніший процес. В середині липня парламент повинен був розглянути в першому читанні законопроект, в разі прийняття якого йому загрожувала відставка, проте тоді документ був відправлений на повторне перше читання.

Артем СитникФото: facebook.com/pg/nabu.gov.ua

Причина відома - в МВФ не хочуть відставки Ситника і напередодні голосування відправили в Офіс президента лист, в якому попередили про «проблеми» в разі зміни законодавства НАБУ.

Тоді у Зеленського вирішили не гратися з вогнем, особливо на тлі відставки глави НБУ Якова Смолія, яка теж не привела в захват партнерів на Заході. Однак це явно не кінець історії.

Якщо ж повернутися до Холодницького, то його подальша доля поки що невідома, але питання вибору його наступника обіцяє стати однією з головних тем прийдешнього політичного сезону.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному