RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ще один постріл "Аврори": чи з'явиться в Росії новий лисий вождь

Євген Пригожин вийшов з-під контролю Кремля

Євген Пригожин вийшов з-під контролю Кремля Фото:

Керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин дав розгорнуте інтерв'ю харківському сепаратисту Костянтину Долгову. Тези, висловлені в цьому інтерв'ю, тягнуть на серйозні терміни за чинним російським законодавством, але навряд чи Пригожину загрожує покарання. За своїм політичним та медійним впливом у Росії Пригожин вже зараз є паралельним центром впливу, впоратися з яким вже не так і просто.

Інтерв'ю Пригожина Долгову тривало більше години. За цей час власник ПВК "Вагнер" встиг наговорити собі років на 15 позбавлення волі за російським законодавством.

По-перше, він назвав путінську "СВО" війною (що в РФ прямо заборонено), а також висловив сумніви щодо реалістичності поставлених вищим російським керівництвом цілей та завдань . "Якщо в них (в Україні - "Апостроф") було на початок спецоперації умовно 500 танків, тепер у них їх п'ять тисяч. Якщо воювати тоді вміло 20 тисяч бійців – то тепер 400 тисяч. Як же ми її демілітаризували? Тепер ми навпаки – хрін знає як – мілітаризували Україну" , – це про демілітаризацію.

А тепер про денацифікацію: "Пройшлися по-хамськи всією територією чоботями в пошуках нацистів. Поки шукали нацистів, наколбасили всіх, кого можна. Підійшли до Києва, потім, російською мовою називаю, – обі*ралися та відійшли".

Читайте також: Пригожин визнав провал армії РФ в Україні та висміяв путінську "денацифікацію" та "демілітаризацію": відео

Також Пригожин дискредитував російську армію, поставивши її позаду ПВК "Вагнер" та ЗСУ; обматюкав сім'ю міністра оборони РФ Сергія Шойгу, обізвавши його зятя "у*бком" та "мерзотником, який сидить в Арабських Еміратах". Крім цього, він закликав відправити дітей російської еліти на війну, пригрозивши в іншому випадку революційною ситуацією в Росії: "Коли діти еліти мажуть себе кремами, показуючи це в інтернеті, у звичайних людей діти приходять у цинку, розірвані на шматки, й матір плаче над своїм сином. Це роздвоєння може закінчитися, як у 1917 році, революцією. Жирство дітей еліти закінчиться тим, що люди їх на вила піднімуть".

Висловлювання Пригожина розтягали всі, кому не ліньки, підтвердивши, що тактика гласності та максимальної публічності, яку останнім часом обрав керівник ПВК "Вагнер", принесла результат. Тепер творець інформаційних приводів у Росії – не Путін, а саме Пригожин. Російському населенню подобається його пряма манера спілкуватися, з матюками та вмінням поставити таким чином опонента на місце. Російська чернь любить людей, які з бруду вибиваються нагору (нагадаємо, що Пригожин кілька років провів у в'язниці), а розмови про те, що когось із багатіїв "візьмуть на вила" взагалі лягають бальзамом на душу зубожілому російському обивателю.

Насправді діяльність ПВК "Вагнер" залишає жахливий слід у російському суспільстві. Крім катастрофічних жертв у "м'ясних штурмах" під Бахмутом (сам Пригожин оцінив втрати свого спецконтингенту у 20 тисяч душ), колишні в'язні, які демобілізувалися з лав ПВК на волю, знову починають скоювати злочини. Так у Новосибірську невідомий із шевроном, імовірно, ПВК "Вагнер" зґвалтував школярок з 4-го та 5-го класу, а в Краснодарі 28 квітня було вбито двох аніматорів – 37-річного Кирила Чубка та 19-річну Тетяну Мостико. Одним із підозрюваних є колишній ув'язнений, який вийшов на волю завдяки ПВК "Вагнер".

Пригожин прокоментував й ці факти. Загальний лейтмотив його відповіді: "звісно, це дуже погано". Але жодної відповідальності він не понесе. Посилення ПВК "Вагнер" за рахунок ув'язнених розпочалося влітку минулого року як альтернатива мобілізації. Але мобілізації в Росії уникнути не вдалося, а тут ще й вийшло так, що найманці Пригожина воювали краще за регулярну російську армію. Вони хоча б взяли Соледар, більшу частину Бахмута та навколишні села, тоді як російська армія не досягла практично нічого.

Пригожин вдало зіграв на цих обставинах і став Големом, який вийшов з-під контролю своїх творців. Тепер за його спиною популярність та довіра суспільства, а також, що дуже важливо – структура, яка є невеликою, непогано оснащеною та загартованою в боях армією.

І коли за таких обставин Євген Пригожин говорить про революційну ситуацію, кремлівській верхівці слід напружитись. Таке вже було сто років тому: невдала війна, бездарне командування, жертви, апатія суспільства. Подальші заклики до соціальної справедливості призвели до залпу з крейсера "Аврора". Наразі ситуація, схоже, повторюється, тільки у Леніна прізвище інше…

Читайте також: Пригожин збирає електорат: екс-розвідник пояснив демарші ватажка "вагнерівців"

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному