RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ця музика буде вічною: як російські добровольці заганяють "ведмедя" за прапорці

Російська армія та спецслужби не здатні зупинити рейди

Російська армія та спецслужби не здатні зупинити рейди Фото:

У четвер, 25 травня, російські добровольці вдруге за цей тиждень зайшли на територію РФ. Варто зазначити, що перед цим під час рейду, що тривав 22-24 травня, Легіон "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус" проникли на 42 км углиб території Білгородської області РФ. Нова поява ЛСР та РДК на території Росії повністю нівелює бадьорі заяви міноборони РФ про "зачистку" території та кидає величезну тінь на Кремль, путінські спецслужби та всю військову вертикаль РФ. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Завдання виконані. Але є нові

Російські добровольці продовжують здійснювати рейди до путінської Росії. Бійці зняли відео в одному із населених пунктів Білгородської області, повідомивши про те, що далі діють на території РФ. Це стало очевидною несподіванкою для російського командування, яке перед цим відрапортувало про те, що їм вдалося вибити бойові групи.

Варто зазначити, що в середу, 24 травня, командир "Російського добровольчого корпусу" Денис Нікітін під час брифінгу натякав, що попередній рейд був "пробою пера". Нагадаємо, протягом активної фази операції РДК та "Свобода Росії" контролювали деякі населені пункти більше доби та, за словами Нікітіна, відійшли лише тому, що не мають достатніх ресурсів для утримання території.

Проте підрозділ Нікітіна захопив і знищив кілька одиниць техніки противника на території РФ. Зокрема, російські повстанці на зустрічі із журналістами представили трофейний БТР.

"Вкотре, коли ми перетинаємо кордон РФ, ми бачимо, що військово-політичне керівництво не готове до такого. Вони багато розповідали, що зміцнюють лінію кордону, витрачають мільярди – "зуби дракона", пости, якесь там супер-спостереження. Коли доходить до справи, все це сиплеться. Чим потужніше ми заходимо, тим більше часу їм потрібно для прийняття рішень ", - сказав Нікітін.

Підтверджують цю інформацію та експерти.

Читайте: Білгород був звичайним українським містом, доки не напали більшовики – історик

"Російські повстанці РДК і ЛСР зайшли та вийшли з території Білгородської області, за пару днів захопивши близько 42 кв. км. території. Для порівняння, російська армія 9 місяців намагалася взяти Бахмут, який приблизно також має площу 42 кв. км., але не вийшло. Поклали близько сотні тисяч своїх військових там, а потім втекли, як Пригожин. Російська військова машина як та "гора", яка за 9 місяців "народила" мишу. Одна штурмова рота російських добровольців за кілька днів зробила більше, ніж окупаційна армія РФ в Україні", - заявив в ефірі Апостроф ТБ військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан.

Нова поява бійців РДК у Білгородській області свідчить про те, що російські прикордонники та регулярна армія РФ виявилися безсилими перед відносно невеликим загоном повстанців.

Цілі повстанців

"Такі рейди б'ють по нервах російському керівництву. З одного боку, це демонстрація того, що Кремль має збройну опозицію, а з іншого – систематичне розхитування обстановки в РФ. З одного боку влада розповідає, що "все під контролем", а тут – повстанці в Білгородській області (а до цього в Брянській), безпілотники над Кремлем, чергова "бавовна" в районі Кримського мосту, удари по нафтобазах тощо. Тепер уже всім очевидно, що війна прийшла на російську територію і російські громадяни ведуть її проти Кремля", – каже "Апострофу" політичний експерт Бюро аналізу політики Віктор Бобиренко.

Також у подібних рейдів є й інша важлива мета, яка полягає у вимотуванні противника, щоб російське командування постійно відволікало сили та ресурси на "затикання дірок".

Військово-політичне керівництво України не приховує, що подібні рейди можуть відбуватися і в інших регіонах РФ, доки кремлівський режим не забереться з усієї території нашої країни і не припинить чинити військові злочини.

"Брянська, Курська, Воронезька область та інші регіони РФ - вони не можуть бути в безпеці з урахуванням того, що значна кількість російських громадян виступає проти того режиму, що склався останні 23 роки на території РФ. Звичайно, вони можуть у будь-якій точці РФ вставати на протести. Більше того, я впевнений, що це буде постійний процес до нашої перемоги у цій війні", - заявив секретар РНБО України Олексій Данилов в ефірі національного телемарафону.

Судячи з невмілих дій росіян, а також невиразних заяв путінської адміністрації та відомства Сергія Шойгу, російські військові та спецслужби не готові до такого розвитку подій.

"Якщо такі рейди продовжаться, в чому сумнівів немає, то російське командуванню доведеться витрачати час на перекидання сил і коштів, щоб прикрити ділянки російського кордону, на які знову можуть зайти повстанці. Для цього окупантам доведеться відволікати сили з фронту. Для нас це добре. Припустимо, якщо міноборони РФ забирає сили зі сходу чи півдня України для прикриття Курської чи Воронезької областей, то нашим бійцям приблизно на 25% буде вже легше", - зазначив у коментарі "Апострофу” військовий експерт Іван Ступак.

Ще одна важлива мета – загострити конфлікти між різними групами впливу серед російських військових та силовиків. Історія з рейдом РДК та ЛСР не просто загнала Кремль та Міноборони РФ у ступор, а й змусила їх шукати "крайніх". Ситуацією намагалася скористатися група екс-командувача окупаційних військ в Україні Олександра Лапіна, яка опонує угрупованню Пригожина-Суровікіна, та орієнтується на команду Шойгу-Герасимов. "Зачисткою" Білгородської області від РДК та ЛСР командував (втім, дуже комічно – за 5 кілометрів від тих місць, де знаходилися російські добровольці) саме Лапін, однак і тут, судячи з свіжих подій, шоу повністю провалилося.

"В історії з Лапіним, якого відправили "звільняти" Білгородську область від РДК і ЛСР, простежується типовий путінський стиль у кадровій політиці – ніколи нікого не наражати на тотальну опалу і остракізм. Навіть за серйозні помилки та провали, як це було з Лапіним у Харківській області, звідки російські війська з ганьбою втекли восени минулого року. Кремль "дістав" Лапіна назад з обойми в піку групі Пригожина та його прихильників. Кремль продовжує використовувати у власних інтересах тактику керованих апаратних конфліктів, але чим більше провалів на фронті та пропущених ударів, як це відбувається у Білгородській області, тим складніше грати у подібні ігри", - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний експерт Петро Олещук.

Чого чекати далі?

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу, який близько двох діб мовчав щодо ситуації в захопленому російському регіоні, 24 травня вибухнув гнівними претензіями на адресу України, заявивши, що Москва нібито "жорстко припинятиме" будь-які проникнення "українських ДРГ" на російську територію. При цьому російське керівництво, звітуючи про "зачистку" області, поспішило заявити, що РДК нібито було повністю ліквідовано. Нова поява бійців РДК на Білгородщині повністю спростувала всі ці заяви. Більше того, стає очевидним, що російські повстанці відтепер стануть регулярним головним болем для Кремля, постійно загрожуючи дестабілізаціями. Причому не лише в областях, що межують із Україною.

"Перш за все слід звернути увагу, що в цьому рейді в Білгородській області брали участь саме громадяни РФ, які зі зброєю в руках борються з режимом Путіна. Такі дії в перспективі можуть стати прикладом для інших сил в РФ, оскільки ця де-юре федерація фактично є імперією поневолених народів, такі рейди демонструють слабкість кремлівського режиму і спонукають національне підпілля до активних дій. Ми також у перспективі можемо і маємо використовувати фактор етнічних українців, які проживають в областях РФ, що межують з Україною. Слід нагадати, що Білгородська область – це історичні українські території, які до 1918 року входили до складу УНР", - зазначив у коментарі "Апострофу" військовий експерт Дмитро Снєгірьов.

Також рейди повстанців та активність збройного підпілля всередині РФ грає на руку ЗСУ у тій частині, що російські військові силовики будуть змушені постійно відволікатися на кілька "фронтів", як на лінії зіткнення з ЗСУ, так і на російській території.

"Російське командування зараз нагадує ведмедя, якого загнали у вузький коридор. Його з усіх боків колють, б'ють, штовхають. Він сахається з боку в бік, біжить по вже офлажкованій території. У такому стані "ведмідь" може пропустити черговий жорсткий удар у вигляді початку наступальних операцій ЗСУ. У результаті знесилений "ведмідь" буде змушений щоразу показувати чергові "жести доброї волі", - резюмував Іван Ступак.

Читайте: Путін, з речами на вихід: як Росія втрачає Кавказ

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів