RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

У кліщах біля Кліщіївки: чому в Кремлі опинилися затиснутими на Бахмутському напрямку

Звільнення Кліщіївки робить утримання Бахмута росіянами ще безглуздішим і непомірно дорогим

Звільнення Кліщіївки робить утримання Бахмута росіянами ще безглуздішим і непомірно дорогим Фото:

Сили оборони Україна звільнили село Кліщіївка, що на півдні від Бахмута. Як повідомили, у прес-службі Східного угруповання військ, у звільненому від окупантів населеному пункті продовжуються стабілізаційні заходи, під час яких військові закріплюються на відбитих у ворога позиціях. Інтрига навколо важливого для нас населеного пункту зберігалася до останнього, хоча минулими днями було очевидно, що сили противника вже знаходяться на межі. Причому не лише навколо Бахмута, а загалом ситуація по всій лінії фронту, а також за лінією фронту залишається для росіян вкрай напруженою. Які наслідки для окупантів матимуть дії на Бахмутському напрямку та по всій лінії фронту, читайте у колонці військового експерта, полковника запасу ЗСУ Романа Світана, спеціально для "Апострофа".

Ще в неділю глава Офісу президента Андрій Єрмак опублікував фото з військовими у Кліщіївці на тлі місцевого храму, нагадавши, що Україна завжди повертає свої території, але тоді у бригаді "Лють" повідомили, що у Кліщіївці ведуться активні штурмові дії, і не могли підтвердити повідомлення про повне звільнення.

Наразі вже офіційно селище знаходиться під контролем Сил оборони України. Немає сумнівів, що окупанти намагатимуться відбити цей населений пункт, що буде такою самою дурістю, як і безглузді спроби окупантів утримати Бахмут, який лише відтягує сили та ресурси. Не виключено, що російські військові самі вже не можуть зрозуміти, а навіщо їм взагалі утримувати Бахмут, якщо він тільки сковує їхні оперативні можливості? Відповідь тут лежить лише у політичній площині.

У певному сенсі Кремль сам роздув політичну бульбашку навколо Бахмута, яку окупанти та російські "військори" мало не з придихом називали "священним Артьомовськом", згідно зі старою радянською назвою. Бункерний диктатор Путін та його близьке оточення руками "кухаря" Пригожина ціною неймовірних зусиль змогли відтіснити Сили оборони від Бахмута, а після таких неймовірно дурних втрат його намагалися утримати під своїм контролем.

Читайте: Українські захисники підняли прапор у Кліщіївці під Бахмутом: фото

Після звільнення Кліщіївки та, найголовніше, за рахунок її утримання ми спочатку відтіснили росіян за залізницю у бік річки Бахмутки. Зараз вони там поневіряються між "залізкою" та річкою. Умови для відповідного контрудара з ЗСУ там не дуже, натомість ми тепер отримали плацдарм для активних дій не лише навколо Бахмута, а й на сході загалом. Особливо якщо ми їх видавимо за річку. У такому разі у нас, з одного боку, у нас буде можливість тиснути на окупаційний контингент у Бахмуті з півдня, а з іншого – руйнувати всю логістику ворога в трикутнику Соледар-Бахмут-Попасна (близько 50 тис. особового складу), а також ще близько 50 тис. у районі Куп'янська та приблизно стільки ж у районі Кремінної.

Уже зараз за рахунок збільшення можливостей ЗСУ громити військові об'єкти далеко за лінією фронту – окуповані райони на півдні, включаючи і Крим, а також на території самої РФ, - сили ворога на східному фронті з кожним днем сковуються дедалі сильніше.

Загалом наше східне угруповання військ своїми діями зв'язало 150 тис. угруповання росіян, яке вони вже не можуть ніяк "оптимізувати", щоб частину сил кинути на фронт у Запорізькій області, де зараз ЗСУ проводять наступальні операції.

Ми бачимо дуже грамотний розрахунок нашого Генштабу щодо концентрації зусиль у певних напрямках, аби росіяни взагалі не мали жодного маневру.

Виходить, що окупаційне угруповання на сході зв'язане, а на півдні вони розриваються між страхом, що ЗСУ форсують Дніпро і тим, що Сили оборони України, обійшовши Токмак, вийдуть на узбережжя Азовського моря в районі Бердянська. Тоді "сухопутному коридору" в Крим настане кінець, а утримувати півострів і південний фронт в цілому для росіян буде нереально. Окопуватися в Криму для них також не вихід, бо їх дістають вже й там.

Наразі дії наших сил у Криму спрямовані на встановлення контролю у повітряному просторі та очищення Чорного моря від кораблів росіян, на що вказують операції ГУР на Тарханкуті, постійні удари по базі у Севастополі, аж до знищення десантних кораблів, а також недавні удари по ППО у районі Фіолента.

Фронт росіян на півдні, навіть якщо вони не перекидатимуть сили на східний фланг, все одно завалиться. Там є кілька точок для потенційного прориву. У такій ситуації можливе звільнення Криму без великомасштабних операцій, але для цього нам знадобиться спеціалізоване озброєння, включаючи ракети ATACMS. Зважаючи на те, що Путін демонстративно заграє з КНДР, у Вашингтона з кожним днем все більше аргументів, щоб нам їх дати.

У росіян взагалі ніде – ні на сході, ні на півдні – добрих чи навіть задовільних варіантів не залишилося. Єдине, на що вони зараз розраховують – настання осінніх дощів, бездоріжжя, а потім і морози, які, на їхню думку, можуть зупинити ЗСУ. А там, як думає кремлівський "фюрер", і допомога з боку КНДР настане, що смішно саме по собі.

Читайте: "Ви молодці!": Зеленський подякував Силам оборони за звільнення Кліщіївки, відео

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному