RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гібридне небо: як Україна разом із США створюють унікальну систему ППО

Наша країна стає першою у світі володаркою оригінальної схеми протиповітряної оборони

Наша країна стає першою у світі володаркою оригінальної схеми протиповітряної оборони Фото:

У четвер, 7 грудня, стало відомо про те, що Пентагон, Міністерство оборони України та Міністерство стратегічних галузей промисловості підписали декларацію про наміри щодо спільного виробництва зброї та обміну технічними даними. Простіше кажучи, США та Україна домовилися про спільне виробництво гібридних систем ППО. У чому полягає "фішка" даного озброєння та як воно зможе захистити інфраструктуру України, читайте у матеріалі "Апострофа".

Причини створення FrankenSAM

Документ щодо спільних розробок гібридних систем ППО був підписаний у рамках американсько-української конференції оборонно-промислової бази у Вашингтоні. Конференція зібрала близько 350 представників промисловості та уряду США, України та Європи. Учасники обговорили збільшення виробництва зброї на підтримку України.

Як зазначили у США, співпраця буде зосереджена на системах протиповітряної оборони, виробництві критичних боєприпасів та ремонті військової техніки.

Білий дім зазначає, що Пентагон та партнери надали Україні технології для початку виробництва гібридних систем ППО у рамках програми FrankenSAM. Проект спрямований на покращення застарілих систем протиповітряної оборони із використанням деяких західних боєприпасів.

Читайте: Західні ракети та радянські ЗРК: чим унікальні "гібридні" системи ППО України

"Програма почала розроблятися ще восени минулого року. Це був вимушений крок. Тому що більшість країн Заходу не хоче зменшувати власні оборонні можливості за рахунок того, щоб передавати свої зенітно-ракетні комплекси. Чи варто сказати, що це за комплекси? Це не тільки пускова установка, а й радіолокаційна станція, зарядна машина. Тобто це кілька елементів, які мають працювати і вже працюють на протиповітряну оборону", - сказав у коментарі "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов.

Варто зазначити, що минулої зими Україна зіткнулася з масовими ракетними атаками росіян по енергетичній інфраструктурі, через що всім регіонам, у тому числі й столиці, довелося сидіти в темряві і переходити на альтернативні джерела енергії. У результаті страждала як економіка країни, так і українці, які змушені цілими днями обходитися без електрики та зручностей з ним пов'язаних. Україна мала нестачу у системах ППО і окупанти цим скористалися. Для захисту неба наші сили оборони використовували переважно старі радянські ЗРК "Бук".

Після російських атак українське керівництво звернулося до наших американських партнерів із проханням допомогти знайти ракети для приблизно 60 ЗРК "Бук" та радарів. Зробити це було складно, оскільки ракети до "Буків" виробляє РФ. І тоді було ухвалено рішення модернізувати пускові установки під боєприпаси натовського калібру. Проект отримав назву FrankenSAM.

Що таке програма FrankenSAM?

"FrankenSAM - це три проекти. І кожен по-своєму унікальний, - пояснив у коментарі "Апострофу" експерт з озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков, - перший - це адаптація ракет класу "повітря-повітря" AIM-9M Sidewinder (ближнього) дії). AIM-9M мають можливості для наведення та РЛС як такі їм не потрібні. Можливо, тут йдеться про те, що РЛС потрібні для отримання додаткової інформації. Якщо підходити суто прагматично, то AIM-9 можна ставити на такі машини як "Стріла-10".

"Другий – це адаптація ракет RIM-7 Sea Sparrow до ЗРК "Бук" (середнього радіусу дії від 20 км). Це, до речі, чудове прагматичне рішення для України, оскільки пускових установок у нас у достатній кількості, а ракет до них практично немає", – каже Катков.

Третій проект Олег Катков взагалі вважає дуже сильним рішенням.

"Третій проект програми – це гібрид ракет і пускових Patriot з української РЛС. Що це за РЛС, я не скажу, але зазначу, що Україна їх виробляє в достатній кількості. Що стосується Patriot, то їх передача дуже складна, до того ж вони досить дорогі, і більшу частину коштів там йде саме на вартість самої РЛС, а тому створення такого гібрида – фантастичне рішення", - зазначив експерт.

Програма FrankenSAM є унікальною, вважає Олег Катков. З ним погоджується і Михайло Жирохов.

"Системи Patriot можуть збивати балістичні ракети. Системи БУК С-300 можуть збивати літаки та навіть крилаті ракети. Системи малої дальності збивають дрони. І це має працювати все разом. Тому це непроста система підготовки, яка вимагає того, щоб наші зенітники були більш-менш універсальні і могли працювати за різними цілями. Таку систему ніхто у світі ще не робив. Ми – першопрохідники. Ми самі знаходимо якісь рішення, які посилюють ППО", - сказав експерт.

Кожен із цих проектів справді має надвисоку важливість для посилення ППО України. Важливо ще й те, що проект реалізовуватиметься в Україні, що впливає на темпи постачання систем до військ, а також на можливість їх обслуговування та ремонту безпосередньо в Україні.

Експерти впевнені, що український досвід використовуватимуть надалі і західні країни.

"Подібного досвіду ні в кого не було, оскільки ще ніхто не бачив сучасних воєн такої інтенсивності", - резюмував Олег Катков.

Читайте: Коли літаки F-16 реально будуть на фронті: експерт назвав дату

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів