RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Казка "Слуги народу" закінчилася: п'ять головних висновків щодо місцевих виборів

Що послідує за розгромом партії Володимира Зеленського

Місцеві вибори-2020 Володимир Зеленський Фото: Уніан

Увечері 25 жовтня соціологічна служба "Рейтинг" і студія Савіка Шустера презентували свої результати екзит-полів щодо місцевих виборів в основних містах України і опитуванням від президента Володимира Зеленського. Вже точно можна сказати, що казка партії "Слуги народу" офіційно закінчилася. Які ще висновки можна зробити за результатами першого туру місцевих виборів в Україні - читайте в оперативному матеріалі "Апострофа".

Тищенко та Єрмак провалили вибори в Києві

Результати екзит-полу по Києву були оприлюднені одними з перших і злегка шокували. Зрозуміло, що ніхто не вірив в шанси Сергія Притули або Ірини Верещук нав'язати боротьбу градоначальнику столиці Віталію Кличку, але вельми ймовірний вихід у другий тур колишнього глави КМДА часів Януковича Олександра Попова підкреслює їх безпорадність у цій виборчій кампанії.

Після оголошення результатів екзит-полів той же Притула намагався демонструвати бадьорість в студії Шустера, кажучи про "хороший результат" і похибку, яка залишає йому шанси на другий тур. Приблизно в такому ж дусі висловлювалася і "зелена леді" Верещук: "Я очікую, що я вийду в другий тур. Якщо ні, то небо не впаде, будемо далі працювати", - казала вона журналістам.

Навіть якщо і так, то жахливі результати виборів до Київради у "зелених" не змінить вже нічого. Президентська сила набрала близько 10%, поступившись не тільки "Удару" Кличка (19%), але і "Європейській солідарності" (17%). Всю глибину провалу підкреслює те, що ще на парламентських виборах 2019 року в усіх мажоритарних округах Києва перемогли висуванці від "Слуги народу".

Це приголомшливий провал. До речі, вельми цікаво, чи будуть відповідати головою відповідальні за проведення виборів в столиці за провал. Як писав "Апостроф", головним "керманичем" по виборах у Києві від Банкової був "слуга народу" Микола Тищенко, якого просунув його кум і глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Схоже, що Єрмака Зеленський "страчувати" поки не стане, але його праву руку відрубати цілком може.

Опитування Зеленського виявилося нікому не потрібне

Фото: Українська правда

Уже можна констатувати, що десятки мільйонів гривень, витрачені на президентське опитування Зеленського, були викинуті на вітер. Третина респондентів його взагалі проігнорували, а весь день в мережі з'являлися відео того, як люди без проблем проходили опитування по кілька разів. Та й маса інших "косяків" свідчили про те, що організовано все було просто жахливо.

За результатами екзит-полу, "за" проголосували:

- Чи підтримуєте ви ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах? - 81%,

- Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на Донбасі? - 45%,

- Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300? - 95%,

- Чи підтримуєте ви легалізацію каннабіса в медичних цілях - для зменшення болю у тяжкохворих? - 70%,

- Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності? - 78%.

Особливо показовим вийшов результат по другому питанню. Якщо дійсно, як кажуть чутки, однією з головних цілей опитування було отримання позитивної відповіді на питання про створення вільної економічної зони на Донбасі (джерела кажуть, що про це ОП попросив олігарх Рінат Ахметов), то затія провалилася: більшість не проголосувала "за" , а значить маніпулювати цими цифрами в подальшому вже не вийде. Та й перекіс в цифрах по регіонах говорить про те, що за створення вільної зони найбільше голосували саме на сході - чим далі на захід України, тим нижче була підтримка.

Так кому це було потрібно? Якщо, як кажуть, ідея з опитуванням і правда була емоційним рішенням Зеленського, то він за це дорого заплатив. Якщо ні - то винних слід покарати.

Проросійські партії святкують успіх

Фото: УНН

Зростання ОПЗЖ і інших партій з проросійським ухилом стало логічним результатом провалу "Слуги народу". В результаті в деяких містах півдня та сходу ми отримали практично монополію Росії. У Маріуполі вибори в один тур виграв діючий мер Вадим Бойченко, який формально висувався від власного блоку (його називають людиною Ріната Ахметова). Блок Бойченко перемагає і на виборах до міськради, але більшість не взяв - другі тут ОПЗЖ, трійку взагалі замикає партія блогера Анатолія Шарія. Так що тепер ми будемо спостерігати за ситуативними коаліціями проросійських сил на місцях

Схожа історія у партії Медведчука-Льовочкіна і в багатьох інших містах - їх кандидати вийшли до другого туру в Одесі, Києві та Миколаєві, а партія посіла друге місце на виборах до міськрад: Дніпро, Харків, Одеса, Миколаїв (перше місце).

Таким чином ряд опозиційних партій з добре зрозумілим ухилом отримали вельми відчутне представництво на півдні та сході України. Можна бути абсолютно впевненими, що це для них лише проміжний результат - сьогоднішні успіхи вони постараються розвинути, щоб максимально "вистрілити" на наступних парламентських виборах, які такими темпами трапляться у нас вже дуже скоро. Не виключено, що наступної весни.

Провал непарламентських партій, які вели найагресивніші кампанії

Історія з партіями проросійського бізнесмена Андрія Пальчевського та нардепа Ігоря Палиці дуже схожа на пам'ятний провал "Руху за реформи" Сергія Думчева, яка забила весь Київ рекламою на попередніх місцевих виборах, але з тріском їх програла.

За даними аналітиків руху "Чесно", які стежать за політичними фінансами, з початку 2020 року низка сторінок в Facebook витратили тисячі доларів тільки на рекламу соцопитувань з Андрієм Пальчевським. Згідно з ними, він наступав на п'яти Віталію Кличку, відстаючи на лічені відсотки. Схожа історія і з проектом "За Майбутнє", яке офіційно належить Ігорю Палиці, але реально - олігарху Ігорю Коломойському.

Тут витратили ще більше грошей, але не тільки на рекламу. З чуток, залучення деяких рейтингових мерів, як того ж Анатолія Бондаренка з Черкас, обійшлося "За Майбутнє" в кругленьку суму. Що на виході? Схоже, що гучний пшик. Ні той, ні інший проект не злетіли.

З проектом "Перемога Пальчевського" все було зрозуміло вже давно, а от партія Палиці обмежилася дуже локальною перемогою - Бондаренко посів перше місце на виборах мера Черкас, але йому ще треба буде пройти через другий. Також партія "За Майбутнє" потрапляє до міськради, але навіть там поступається першим рядком "Слузі народу". Ймовірно, що кандидат від партії переможе і у Луцьку, де у Палиці є дуже потужні позиції. Але навряд чи "меценати" розраховували на такий результат.

Україна вступає в нову еру

Останні півтора року Україна жила в полоні казки "Слуги народу". І навіть тоді, коли було зрозуміло, що президентська партія не справляється - у багатьох ще залишалися залишки віри в те, що ситуацію ще якось вдасться розрулити. Не вдалося.

Можна з упевненістю говорити, що на наступний день після виборів ми вступаємо в новий період турбозмін. "Слуг народу" чекають дуже важкі часи (ймовірно, вже скоро президентська партія розколеться на кілька частин), монобольшість тріщить по швах, а регіональні еліти, які отримали хороші результати на виборах, стануть ще більш впевненими в своїх силах - тепер домовлятися з ними буде набагато важче. Більш того, перші натяки на майбутні вимоги пролунали в перші години після закриття дільниць - мери великих українських міст вже передають Банковій, що їм не слід "заважати децентралізації" - іншими словами, не потрібно лізти в їхні справи.

Ходять чутки, що депутати-мажоритарники, які складають практично половину монобольшості, вже у всю замислюються про вихід з фракції. А це означає, що "Слузі народу" вже скоро треба буде домовлятися про нову коаліцію. З ким і на яких умовах - це поки що тема для іншої розмови. Але якщо домовитися не вдасться, то скоро президенту доведеться призначати позачергові парламентські вибори, а в такому випадку нас чекає дуже "цікавий" склад Верховної Ради. Так що нудно нам з вами точно не буде...

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів