RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

​Чому стріляли в Грозному?

В ніч на 4 грудня в столиці Чечні Грозному розгорнулися справжні бойові дії із застосуванням бронетехніки, військових гелікоптерів та федеральних сил спеціального призначення. Вітчизняні та міжнародні ЗМІ першопочатково закинули тезу про можливий початок національної боротьби чеченців за незалежність. Можливо, нічний конфлікт став новим «Врадієвським бунтом»? І чеченські чоловіки взяли до рук зброю і покарали міліціонерів Кадирова? Спробуємо прояснити природу грудневого конфлікту і описати можливі загрози для режиму Путіна.

Проблема в цьому Кавказькому регіоні є багатовимірною. Друга Чеченська війна не завершилася перемогою Кремля. Фінансовий підкуп місцевих еліт на чолі з Рамзаном Кадировим лише заморозив та відтермінував конфлікт.

Чеченську республіку віддали на відкуп місцевим князям, котрі при федеральній підтримці розпочали репресії проти інакомислячих. Більшість з них була ліквідована міліцією Кадирова, частина втекла за кордон, решта – засіла в підпілля. Остаточно освоївшись, силовики Рамзана Кадирова почали діяти за принципом «поділяй та владарюй». Більшість норм та звичаїв, за якими традиційно жив чеченський народ (нохчі) регулярно порушувалися та нівелювалися ставлениками Кремля.

В мережі Інтернет давно циркулювала інформація про те, що в Грозному та інших містечках і селах зникають молоді жінки, яких викрадають муртади і міліціонери за згодою Рамзана Кадирова.

Про це свідчать міжнародні правозахисні організації, журналісти та місцеві жителі. Силовики утримують цілі гареми рабинь, яких жорстоко ґвалтують, катують та вбивають. У вересні 2014 року в одній з квартир Грозного було знайдено мертву жінку із ознаками насильницької смерті обурило чеченських користувачів мережі Інтернет. Судячи з їхньої реакції в соціальних мережах, це чергове вбивство викликало резонанс серед радикально налаштованої частини мусульман, у тому числі за кордоном. Постійні факти сексуального насильства та переслідування місцевих жінок не могли залишитися непокараними для Кадирівців.

Вночі після штурму в Грозному муджахіди поширили ролик про неприпустимість насилля муртадів над мусульманськими жінками. Вбивство поліцейських повстанці назвали актом відплати та волею Аллаху. Муртадами в мусульман називають віровідступників та зрадників, котрі зреклися ісламу або ж порушили ідейні цінності віросповідання. Як відомо - Рамзан Кадиров не є чистокровним чеченцем, а тому серед народу нохчі він не в авторитеті. По-друге, всі радикально налаштовані чеченці вважають Рамзана Кадирова та його поплічників зрадниками, котрі привели в Ічкерію федералів.

Новий виток нестабільності по зовнішніх кордонах Російської Федерації є загрозливим для Путінського режиму. Особливо на Кавказі, де ситуація контролюється за рахунок вливань нафто доларів в місцеві бюджети та шляхом підкупу місцевих еліт. Корупція, беззаконня правоохоронних органів, безкарність місцевих князьків змела не один режим. Відсутність реформ та нестримне бажання красти збільшує соціальну напругу та роздратування в кожному суспільстві. Усі пам’ятають Врадіївку чи жорстоке побиття студентів Беркутом. За умов відсутності реформ відбувається дестабілізація та колапс усієї системи. Навіть в США потенційне перевищення службових обов’язків працівників поліції може викликати хвилю обурень та протестів, як це було у Фергюсоні.

Протест муджахідів проти засилля муртадів Кадирова з метою встановлення справедливості та забезпечення невідворотності покарання злочинців є першою ластівкою наростаючого конфлікту. Відцентрові тенденції будуть поширюватися і надалі. Цей процес буде поглиблюватися в умовах рецесії російської економіки та подальшого падіння рейтингу російського Президента.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики