RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін погрожує і висунув Україні неприйнятні умови

Путін знає, що Україна не піде на його умови щодо миротворців ООН на Донбасі

Путін знає, що Україна не піде на його умови щодо миротворців ООН на Донбасі Фото: EPA/UPG

Заява президента Росії Володимира Путіна про можливість введення миротворців на Донбас, озвучена ним на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС в Китаї - це чистої води маніпуляція, оскільки глава РФ оприлюднив умови, неприйнятні для України. Про це "Апострофу" заявив військовий експерт Олег Жданов. Він також пояснив, чому Кремль погрожує розширенням конфлікту на Донбасі.

Говорячи про миротворців, Володимир Путін висунув неприйнятні для України умови. По-перше, ми не збираємося вести переговори з представниками так званих ДНР-ЛНР, тому що це невизнані території. По-друге, якщо ми говоримо про миротворчий контингент, охороняти місію ОБСЄ немає необхідності - це наглядова місія. І нам потрібно, щоб весь периметр був під охороною миротворчого контингенту: наш державний кордон і лінія розмежування.

Питання відведення сил і засобів від лінії розмежування - це вже питання п'ятдесят дев'яте. Воно відпаде саме собою, якщо миротворці, припустімо, ООН зайдуть на лінію розмежування. Практика свідчить, що вогонь припиняється автоматично. Тому що, хто б не стріляв, він буде стріляти в бік солдата ООН, що категорично неприйнятно.

Путін же висунув умови, неприйнятні для України. З одного боку, сказав, що так, він тільки за, але зробіть ось так. Ми це зробити не можемо. Відповідно, розраховувати на будь-який інший варіант нам не доводиться - все інше буде заблоковано РФ в Раді безпеки ООН. В даному випадку, коли цей політик говорить: "Так", це означає "Ні".

Росія заздалегідь знає, що ООН не дасть миротворчу місію. Відповідно до Статуту ООН, миротворча місія виділяться тільки в разі, якщо в державі є факт війни - причому неважливо, громадянської війни або зовнішньої агресії. У нас слово "війна" офіційно не звучить: у нас антитерористична операція, яку повинні проводити спецслужби і максимум - Національна гвардія, але ніяк не Збройні сили. Тому ООН місію не дасть, навіть якщо Росія дійсно внесе в Раду безпеки відповідну резолюцію. Можливо, Володимир Путін запропонує нам миротворчу місію за мандатом СНД або Митного союзу, як він це зробив у Південній Осетії і Абхазії.

Якщо ж ми ухвалюємо закон про деокупацію територій (реінтеграцію Донбасу, -"Апостроф") і офіційно називаємо Росію окупантом і країною-агресором, тоді вже буде піднято питання про реформування Ради безпеки, самої ООН, тому що треба вирішувати питання миротворчої місії. Адже всі розуміють, що Росія накладе вето. Нам потрібно використовувати будь-які можливості - забути, що "Мінську" немає альтернативи" і рухатися вперед, шукати способи виходу із ситуації.

Що стосується слів Путіна про загострення на Донбасі, яке нібито обов'язково піде за постачанням Україні летальної оборонної зброї зі США, це його прямий меседж Сполученим Штатам. Починається гра в пінг-понг між США і Росією: Вашингтон намагається як козир пред'явити, що вони дадуть Україні цю зброю, Путін відповідає, що буде воювати більш серйозно. Це пряма погроза, тому що в США, Європі і в усьому світі вже розуміють, що таке ЛНР і ДНР і хто насправді воює проти України.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою