RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Є кардинальні заходи, що зупинять Росію в Криму - Чубаров

Глава Меджлісу про нові репресії на окупованому півострові

Глава Меджлісу про нові репресії на окупованому півострові Фото: УНІАН

Вранці 2 жовтня російська ФСБ затримала в окупованому Криму ще чотирьох кримських татар. Їм інкримінують створення осередку нібито екстремістської організації "Таблігі Джамаат". Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вказує на те, що діяльність цієї організації має абсолютно мирний характер. Є й інший момент: раніше про неї в Криму ніхто і не чув. Пан Чубаров розповів "Апострофу", навіщо Москві затримання чергових "екстремістів", пояснив, чому наразі Україна не зможе зупинити хвилю арештів, і які кардинальні заходи для цього потрібні.

Російські окупанти продовжують демонструвати своє повне ігнорування будь-яких закликів, заяв, резолюцій, які лунають на різних міжнародних майданчиках на їх адресу. Остання жорстока критика містилася в нещодавньому звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини під назвою "Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим і місті Севастополі (Україна)". У цьому звіті Верховний комісар ООН з прав людини дав дуже стислий системний огляд стану з правами людини за більш ніж три роки окупації Криму.

У відповідь на цю жорстоку критику Кремль виступив з новими репресіями проти кримських татар в тимчасово окупованому Росією Криму. Як відомо, відбулися обшуки в різних районах Криму, і після цих обшуків були заарештовані і вивезені в Управління ФСБ Росії щодо Криму глави сімей Ренат Сулейманов, Талят Абдурахманов, Арсен Кубедінов і Сейран Мустафаєв.

Але примітна надмірна синхронність у діях російських силовиків і російських пропагандистських ресурсів. Інформаційне агентство "РИА Новости", не чекаючи результатів обшуків, вже рано вранці розмістило публікацію під назвою "ФСБ викрила в Криму екстремістів "Таблігі Джамаат". Це назва однієї з мусульманських організацій – до речі, надзвичайно мирної, толерантної, яку абсолютно спокійно сприймають в усьому світі. Вона була створена ще десь у 20-х роках минулого століття в Індії. І ось ця синхронність у діях російських силовиків і пропагандистських ресурсів говорить про те, що це – нова низка провокацій, скоєних російськими окупантами.

Використання назви "Таблігі Джамаат" – організації, яка раніше взагалі не звучала і невідома Криму – свідчить про те, що всі попередні зусилля окупантів, зокрема з мотивацією про належність кримських мусульман до організації "Хізб ут-Тахрір", не увінчалися успіхом. Допускаю, що назва "Таблігі Джамаат" прозвучала ще і тому, що управління ФСБ Росії щодо окупованого Криму очолює Віктор Палагін, відомий своїми кривавими походами проти мусульман в Башкортостані і Республіці Марій Ел. Саме він там боровся з "Таблігі Джамаат". Зараз він, мабуть, пригадав цю організацію і вирішив притягти її за вуха в Крим...

Росія продовжує свою тактику спроб переконати міжнародну спільноту, що вона, Росія, бореться з екстремістами, а не кримськими татарами. Зараз, як повідомляють адвокати, з чотирьох затриманих вибивають свідчення. Це звичайна тактика феесбешників у Криму стосовно всіх, кого вони заарештовують: затримують за більш жорсткими, але сфальсифікованими статтями і потім пропонують зізнатися за більш м'якими статтями.

Ця тактика спрямована, звичайно, не тільки на зовнішній світ – хоча він, як мені видається, виступає основним – але й на внутрішню аудиторію: треба переконувати весь час, що вони постійно борються з погрозами, викликами, без чого російське суспільство спіткали б якісь катастрофи... Іншої тактики у них немає – інакше треба визнавати, що насправді вони просто тупо витісняють корінний народ Криму, кримських татар, за межі півострова. Усе, що зараз відбувається, спрямоване на те, щоб змушувати кримських татар залишати Крим.

Якщо чесно говорити, українська держава не зможе ніяк ані зупинити репресії, ані навіть їх мінімізувати. Якраз в цій ситуації ми не можемо дорікати владі, оскільки і міжнародна спільнота, наші партнери – не в змозі змусити Росію рахуватися з нормами міжнародного права. Для цього потрібно посилювати санкції, нарощувати обмеження можливостей Росії в різних сферах, зокрема в енергетиці, оголошувати ембарго на російські енергоносії хоча б на один рік – тобто вдаватися до кардинальних заходів. Поки це не вдається в силу роз'єднаності західних політиків за рахунок дуже потужного російського лобі. Але це і є основне завдання України – і далі продовжувати переконувати світ у тому, що головні виклики і небезпеки з боку Росії стосуються не тільки і не стільки України, що вони нависли над практично всім цивілізованим світом.

Читайте також

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7

Є кілька способів, як відшкодувати збитки за рахунок Росії – заступник голови Офісу президента Ірина Мудра

Спеціальний міжнародний правовий механізм має забезпечити виплату компенсацій усім постраждалим від військової агресії Росії