RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Крим буде повертати не Трамп: що треба робити Україні

Україні треба думати не про гучні заяви президента США

Україні треба думати не про гучні заяви президента США Фото: УНІАН

Американське видання BuzzFeed з посиланням на два неназваних дипломатичних джерела повідомило, що президент США Дональд Трамп на саміті "Великої сімки" в Канаді питав своїх колег з G7, чому вони підтримали Україну в її протистоянні з Росією. Він також нібито сказав, що Крим - російський, тому що місцеве населення розмовляє російською мовою. BuzzFeed зазначило, що не впевнене, чи було все це сказано всерйоз. Інших підтверджень того, що американський президент заявив подібне на саміті, не було. Якщо врахувати, що Трамп говорив про Крим під час президентської кампанії, правдивість інформації виключати не можна.

Також у новому інтерв'ю телеканалу FохNews президент США пояснив своє бажання бачити Росію у G8 тим, що так він сам зможе краще донести до Володимира Путіна позицію Вашингтона. Зокрема, пояснити російському лідерові, що Росії слід забратися із Сирії та України. Також Трамп сказав журналісту, що його попередник Барак Обама мав перешкодити анексії Криму, тому що з боку Путіна це було проявом неповаги до керівництва США. Російський опозиціонер Костянтин Боровий пояснив "Апострофу", чому не Трамп повинен вирішувати українські проблеми.

Трамп не вирішує проблему звільнення України - мається на увазі радикальне рішення. Тому що зрозуміло, що політично американці підтримують всі зусилля європейців у цьому сенсі. Трамп не вирішує проблем України: збереження демократії в Україні та її незалежності, боротьба з корупцією - це справа не Трампа, а громадян України та української влади.

Трамп не тільки не намагається їх вирішити. Більше того, він розглядає варіанти умиротворення цієї ситуації різними способами. Напевно, для більшості громадян України питання Криму - найболючіше, тому що є питанням незалежності держави. Воно болюче і для мене, тому що означає продовження імперської політики Кремля. А для Трампа це переговорні позиції. Він вирішує інші проблеми.

Перша проблема - ядерне роззброєння, збереження миру на землі. Збереження Сполучених Штатів, тому що Трамп - президент не світу, а США. Він вирішує проблему збереження домовленостей з Росією щодо, наприклад, ракет середньої і малої дальності - є кілька угод, термін дії яких добігає кінця або які зараз не дуже дотримуються.

Проблема незалежності та цілісності України - це проблема громадян України. Вважати, що Трамп, Туск, Меркель чи Макрон вирішуватимуть проблеми України замість неї - це якась мила ідіотська омана. Це було б можливо, якби Україна була повноцінним учасником західної спільноти.

Кожного разу, коли якісь зовнішні сили намагаються допомогти Україні, українська влада каже: "Ні, не треба! Грошей хочете нам дати? Будь ласка, краще готівкою, у валізі та прямісінько в Адміністрацію президента. А так не треба". Я це кажу не голослівно - це мій досвід спілкування з Адміністрацією президента Петра Порошенка. Я пропонував організувати кампанію підтримки України з боку провідних діячів культури (я почав тоді зі співаків у Лос-Анджелесі). "А навіщо? - запитали мене в адміністрації. - І що ми особисто за це отримаємо?". Я сказав, що і ніяких грошей не треба, більше того, ми зберемо гроші для України, для АТО. Навіть пальцем не поворухнули. Який сенс ворушити пальцем, якщо особистих доходів від цієї операції не буде в жодного з цих жлобів, які сидять в Адміністрації президента? Їх влаштовує статус-кво.

Читайте також: Керченський міст до Криму доведеться знести

Під час війни привласнювати собі якісь кошти значно зручніше, ніж у нормальній ситуації, з нормальною податковою службою. Я зовсім нещодавно був в Одесі. Величезний порт, який міг би поповнювати бюджет України, напевно, відсотків на 25, практично не платить ніяких податків. Ця ситуація дуже влаштовує бандитів, сбушників і "смотрящих" від влади.

Розмірковуючи про Трампа, українцям треба мати на увазі, що він тут взагалі ні до чого. Не Трамп створює проблеми в Україні, не він їх вирішує.

Трамп помиляється, вважаючи, що умиротворення агресора може призвести до певної міри стабільності, але він розглядає такий варіант. Неважливо, говорив Трамп це про Крим на зустрічі "сімки" чи ні. Абсолютно ясно, що проблема такого способу умиротворення Путіна і припинення військових дій в самій Україні можлива. Тим більше, що немає ніяких ознак того, що Крим потрібен Україні.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики