RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дорогу діаспорі! – аби вона була українською

Які висновки слід зробити з чергового українсько-угорського конфлікту

Які висновки слід зробити з чергового українсько-угорського конфлікту Святкування 169-ї річниці угорської революції, Закарпаття Фото: УНІАН

Постійні твердження про те, що угорці із Західної України намагаються незаконно окупувати українську територію, є токсичним наративом, який неминуче призведе до самореалізації такого пророцтва. Свою думку щодо чергового скандалу в українсько-угорських відносинах та про його небезпеку висловила експерт з питань зовнішньої політики та міжнародного права МЦПД Анастасія ГАЛУШКА.

30 листопада у Facebook з’явилося відео, на якому під час засідання ОТГ на Закарпатті прозвучав гімн Угорщини. Вивчивши запис, Служба Безпеки України заявила про детальну перевірку кадрів та наміри шукати можливі ознаки незаконної діяльності. Інцидент набув широкого розголосу в Україні та призвів до появи публічних закликів проти сепаратизму на заході України. Відео ж було сприйняте, як черговий "ляпас" українцям, явна ознака неповаги до української нації, єдності та території. Відтак, українсько-угорський конфлікт знову в розпалі.

Попри те, що доречність виконання угорського гімну під час засідання ОТГ є дискусійним питанням, варто також звернути увагу саме на рівень обурення та ненависті з боку України. Адже саме українська діаспора по всьому світі є настільки спорідненою зі своєю національністю, наскільки це можливо. У Канаді, наприклад, цілі міста є майже повністю українськими, є українські (православні та греко-католицькі) церкви, а українська скаутська організація "Пласт" має підрозділи майже в усіх країнах з організованою діаспорою (Канада, США, Німеччина, Бельгія, Франція та ін.).

Українська діаспора не соромиться організовувати масштабні зустрічі, вшановуючи своє походження. У 2007 році тисячі українців з усіх куточків Землі зібрались у Канаді для участі в Українському скаутському таборі. Протягом двох тижнів там щодня співали український гімн та пісні. Якби реакція Канади щодо українського табору була б бодай схожою на українську в контексті виконання угорського гімну, дуже скоро західні сусіди засудили б це як ксенофобію та незаконні обмеження права на самовизначення та на свободу слова.

Постійні твердження про те, що угорці з Західної України намагаються незаконно окупувати українську територію, є токсичним наративом, що неминуче призведе до самоздійснення пророцтва. Поширюючи та підкріплюючі ці заяви про сепаратизм, українські ЗМІ саботують мету єдності України та відштовхують не лише західного сусіда, а й частину власних громадян. Саме тому реакція на виконання угорського гімну під час засідання ОТГ, враховуючи необхідність обговорення доцільності цього, повинна бути обдуманою та відповідати правовим засадам захисту прав меншин.

Українсько-угорський конфлікт щодо угорських меншин, які проживають на території Закарпаття, не має бути активізований шляхом чергового скандалу, який базується на непропорційних та надмірно емоційних реакціях. Усім сторони мали б погодитись, що в цьому немає жодної політичної чи дипломатичної вигоди. Те, що дійсно варто робити зараз — це перевірити, що саме диктують нормативні документи та протоколи, проінформувавши сторони про правові наслідки їхніх дій. Це допомогло б надалі продовжувати розвиток українсько-угорських відносин та поліпшувати двостороннє взаєморозуміння.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою