RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін заговорив про нові війни: кому передає сигнали господар Кремля

У Кремлі бачать падіння підтримки всередині Росії

Володимир Хуйло Володимир Путін Фото: Getty images

У середу, 27 січня, на всесвітньому економічному онлайн-форумі в Давосі президент Росії Володимир Путін виступив з дуже різкою заявою на адресу західних країн, які застосували санкції до РФ. За його словами, це в підсумку може призвести до того, що одна зі сторін використає військову силу. Про те, навіщо господар Кремля почав давати агресивні натяки, і як це пов'язано з внутрішньополітичною ситуацією в самій Росії, "Апострофу" розповів експерт з питань безпеки Василь Богдан.

Навіщо Путін виступив з натяками на загрози на Давоському форумі - очевидно. По-перше, це пов'язано з погіршенням ситуації навколо Росії, з огляду на її агресивну політику щодо своїх як близьких, так і далеких сусідів. По-друге, зі зміною адміністрації президента США. Вашингтон вустами і держсекретаря, і нового президента оголосив світу про те, що позиція нової Адміністрації щодо Росії буде дуже вимогливою та спрямованою на те, щоб в Кремлі не дозволяли розпускати собі руки, повернулися в правове поле, вирішивши питання з окупацією Криму та Донбасу. І відновили суверенітет і територіальну цілісність Української держави. Також США наполягає на тому, щоб Росія дала пояснення з приводу низки інших геополітичних питань: фінансування талібів, ситуацією з будівництвом "Північного потоку-2".

Є питання у США і щодо внутрішньої ситуації в РФ. Наприклад, Байден в недавній розмові з Путіним порушив питання щодо звільнення Навального та відмови від вкрай жорстких заходів з придушення волевиявлення російського народу, маючи на увазі маніфестації, протестні акції, який відбуваються в Росії.

Навіщо ж Путін зробив цю гучну заяву? Починаючи з часів Романових, а згодом у Радянському Союзі та в Росії була і зберігається єдина стратегія - зовнішня експансія, а також вирішення внутрішніх питань за рахунок зовнішньої експансії. З огляду на те, як незручно складається ситуація для Путіна всередині Російської Федерації - там якщо не революційна, то передреволюційна ситуація - то зараз цьому терористичному, на мою думку, режиму треба шукати шляхи для відволікання власного народу та робити спроби його консолідації навколо Путіна. Але це вже не вдається зробити в такій мірі, як це було раніше. Тому Путін звернувся до вже випробуваної століттями методики - помахати булавою і ядерною зброєю на зовнішньополітичній арені. Тим самим він демонструє російському суспільству свою рішучість і готовність відстоювати інтереси РФ. В такий спосіб намагаються відновити рейтинг і довіру російського суспільства до Путіна. А його рейтинг, як ми знаємо, зараз, навіть за даними соцопитувань російського Левада-центру, падає - особливо серед молоді, де підтримка Путіна становить лише 20%.

Головна проблема зараз для російської еліти і російського суспільства полягає в тому, яким чином зберегти сучасну "Російську імперію", але так, щоб нею більше не керував Володимир Путін. Тобто на перший план виходить питання - яким чином усунути Путіна від влади, не втративши ті псевдо-імперські позиції, які зараз має Російська Федерація.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики