RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Втеча в кущі: чому Лукашенко боїться Україну

У Мінську намагаються уникнути безпосередньої участі у вторгненні в Україну

У Мінську намагаються уникнути безпосередньої участі у вторгненні в Україну Фото:

Незважаючи на те, що Білорусь дала зелений коридор російським військам, щоб ті напали на Україну з півночі, Мінськ все ще не вступив у війну. Більше того, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко явно намагається "відпетляти" від безпосереднього введення своїх військ в Україну, заявляючи, що якби Білорусь це зробила, то це був би "подарунок для Заходу". І хоча виправдання Лукашенка звучать абсурдно, сама риторика помітно дисонує із попередніми мілітаристськими заявами Лукашенка. Про те, як Мінськ навіть зараз намагається вислизнути з "братських" кайданів Путіна, і чого слід очікувати Україні на білоруському фронті, читайте у матеріалі "Апострофа".

Минув тиждень після нападу Росії на Україну, а невизнаний глава Білорусі Олександр Лукашенко, який дав добро Росії на використання своєї території для нападу, сам не поспішає вводити війська. Більше того, днями він заявив, що білоруська армія не брала участі у російській війні в Україні і не планує. Подібна заява була досить несподіваною, оскільки напередодні Лукашенко сам підтвердив, що з території Білорусі було випущено ракети через інформацію про загрозу з українського боку, і що ракети, за його словами, випустили росіяни. Проте зараз риторика Лукашенка стала більш витонченою.

"Та гібридна війна, яка розгорнута проти Білорусі, особливо санкційна війна в економіці та фінансах, – це надовго. Вони вчепилися в нас залізобетонно. Про що ми сьогодні дві години з президентом Путіним говорили. Вони вчепилися і не відпустять доти, доки як їм здається, з нами не розберуться. Ви ж зрозумієте. Вони нас штовхають у війну в Україні. Якби тільки ми втрутилися зараз у цей конфлікт, де на нас не чекають, – це був би для них подарунок", - заявив Лукашенко.

Така риторика Лукашенка – наслідок крайнього небажання Лукашенка вступати у війну, вважають експерти.

"На нього тисне Путін, тому Лукашенко вигадує мільйон "відмазок", щоб не лізти у війну. Лукашенко розуміє, що він втратить залишки легітимності в мить, а Білорусь втратить незалежність остаточно. Лукашенко намагається відскочити від Путіна, і там доходило до загроз фізичної розправи, якщо Лукашенко не робитиме те, що Путін хоче. Лукашенко вмілий хитряк, він продовжує крутити задом, каже одне - робить інше", - пояснив "Апострофу" білоруський журналіст Денис Стаджі.

Лукашенко ввімкнув логіку виживання

Проте, вважає експерт "Українського інституту майбутнього" Ілія Куса, Кремль викручуватиме Лукашенку руки, схиляючи його до вторгнення.

"Зараз Лукашенко каже, що Білорусь зараз не має жодних планів на війну. Він перебуває в логіці виживання, коли його політична система дуже вразлива, а Росія своїм рішенням розпочати вторгнення і його підставила. Лукашенко зараз дуже залежить від Путіна, і зрозуміло, що Росія його тягне за собою, куди б вона не пішла, просто для нього важливо те, що якщо вже й йти за Росією, то так, щоб це закінчилося з мінімальними втратами для Білорусі та для нього самого. Лукашенко всіма силами намагається маневрувати, особливо в останні дні, коли було дуже багато інформації про нібито перекидання білоруських військ та їхню готовність зайти на північ України. У принципі, у Лукашенка наразі всі варіанти не дуже. Якщо Лукашенко вплутається у війну на боці Росії, то там далі або йти до кінця, або програвати разом із Росією і тоді вся відповідальність і вся суворість покарання ляже і на Білорусь теж", - каже "Апострофу" експерт.

Білоруські солдати не хочуть воювати з Україною

Тим більше, якщо білоруські війська почнуть наступ на територію України, це може спричинити повну катастрофу. Справа у тому, що у військовому плані білоруські війська вкрай слабкі: не мають ані бойового досвіду, ані мотивації воювати з близьким сусіднім народом, з яким є давні встановлені історичні зв'язки, і саме тому Лукашенко намагається зараз маневрувати.

"Однак якщо Лукашенко все ж таки буде змушений ввести війська, то він розповідатиме про якісь провокації та погрози з боку Заходу для безпеки Білорусі. Тобто Лукашенко робить собі подушку безпеки, щоб виправдати можливе вторгнення білоруських військ на територію України", - розповів "Апострофу" кандидат політичних наук та провідний спеціаліст Дипломатичної академії України ім. Геннадія Удовенка Станіслав Желіховський.

Втім, як зазначає Ілія Куса, Лукашенку відомо, що значна частина білоруського суспільства та військових вступатимуть проти наступу на Україну, і його рішення вести війну та безпосередньо запровадити війська можуть мати наслідки для нього самого всередині Білорусі.

"Наприклад, під час кризи 2020 року ми не спостерігали серйозного розколу еліти та переходу на бік протестуючих військових та силовиків. Але якщо він вирішить напасти, то Лукашенко чудово розуміє, що це несе ризики для нього. Тому ми бачимо таке виляння. Наскільки я розумію, у нього стратегії немає, є тільки надія на те, що якщо він безпосередньо не братиме участі в цьому всьому, то більша частина відповідальності ляже на Росію. Лукашенко сподівається, що це його не так сильно зачепить, хоча мені здається, що він у такій ситуації, коли хороших варіантів немає. Тобто зараз його тактика працює на те, як зробити так, щоби не було гірше. Проти нього отже ввели санкції і зараз Лукашенку важливо не ускладнювати ситуацію, що склалася", - пояснив експерт Ілія Куса.

Втім, ми маємо бути готові до будь-якого зі сценаріїв. І мати адекватну відповідь на будь-який із них.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів