RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий "Жириновський": із чим пов'язані істеричні заяви Медведєва

У Кремлі займаються шантажем, бачачи, що війна для Росії може закінчитися погано

У Кремлі займаються шантажем, бачачи, що війна для Росії може закінчитися погано Фото:

Колишній президент РФ, а нині заступник голови Радбезу, Дмитро Мєдвєдєв дав інтерв'ю Al Jazeera, де знову заговорив про ядерну війну, і про те що Україна може втратити свій суверенітет, якщо не буде домовлятися з Росією. На додачу він звинуватив Захід, що той своєю допомогою Україні та поставками зброї продовжує конфлікт і не дає Києву сісти за стіл перемовин. Про те, що означають істеричні заяви Мєдвєдєва і чи справді Росія готує ядерний удар по Україні або Заходу, "Апострофу" розповів політолог Віталій Бала.

Складається враження, що Мєдвєдєв хоче зіграти роль покійного Володимира Жириновського, який свого часу говорив багато того, що в Кремлі не могли сказати, і там дивилися як будуть реагувати на ці заяви. Але від самого Жириновського насправді нічого не залежало. І я думаю, що тут така паралель коректна, тому що Мєдвєдєв теж мало на щось може серйозно впливати. Тобто людина, яка не має певних владних повноважень, може собі дозволити говорити різні речі, "надуваючи щоки". Таке буває не тільки в російській політиці, а й загалом у міжнародній політиці і навіть в повсякденному житті. Тому такі заяви треба сприймати спокійно, хоч від них і не потрібно просто відмахуватися. Треба далі дивитися і слідкувати чи будуть після цього заяви якихось більш серйозних представників московської влади, і вже тоді буде зрозуміло. що це було насправді. Наразі заяви Мєдвєдєва виглядають як достатньо примітивний шантаж та спроба когось залякати. Більше того, наскільки я розумію, слова Мєдвєдєва прозвучали після заяви Байдена про те, щоб Росія добре собі думала, чи слід їй застосовувати ядерну зброю проти України. Тому напевно Мєдвєдєв і звертався до Бога в своєму інтерв'ю, намагаючись показати що ситуація з застосуванням ядерної зброї проти України ніби так і розвивається.

Це більше нагадує певний варіант реагування чи рефлексії на межі істерики, тому що в Росії вже чітко усвідомили, що війна з Україною була великою помилкою, і так чи інакше ця війна для Росії може дуже погано завершитися. Тому я думаю, що такими заявами хочуть спробувати завершити війну але на тих умовах, які для них були б прийнятні. Звідси можливо, що найближчим часом ми почуємо не одну подібну заяву. Це відбуватиметься на фоні того, що за три тижні очікується, що запрацюють нові високоточні ракетні системи, які були надані США, і наразі наші хлопці навчаються ними керувати. І на тлі цього ми знову почуємо різні заяви з Росії, мета яких буде одна - спробувати вийти з ситуації із війною на найкращих для Москви умови. Хоча на мою думку, зараз навряд чи це можливо.

Взагалі, коли в світі зайшла розмова про допомогу Україні, то Росія включала інформаційний шантаж. Тобто спочатку мова йшла про хімічну зброю, далі вони дійшли до ядерної зброї, після чого ця тема затихла, але зараз вони знову запускають тезу застосування ядерної зброї. Варто лише згадати слова кремлівської пропагандистки Симоньян в одному з ефірів російського телебачення про те, що буцімто росіяни не можуть просто так програти, і тому застосування ядерної зброї для кремлівської пропагандистки видалося найімовірнішим варіантом розвитку подій.

До того ж можна сказати, що такі розмови про застосування ядерної зброї можуть слугувати певним маркером, коли погіршується ситуація для росіян, і вони починають розмахувати цією "ядерною дубиною". По суті, Москва вже майже все спробувала, і навіть була інформація про начебто застосування хімічної зброї в Маріуполі. Єдине що поки не застосували росіяни на цій війні - це ядерну зброю. В той же час як українці, так і особливо росіяни повинні пам'ятати заяву Великобританії про її можливість застосування превентивного ядерного удару. Тому в цій ситуації значна частина кремлівської верхівки розуміє, що для них це все може дуже погано закінчитися. Тому мені видається, що мова йде лише про спробу технології інформаційного шантажу, однак я не думаю, що у Кремлі є достатня кількість таких людей, які не дружать з головою, як Путін і Мєдвєдєв, і які захочуть, щоб їх сім'ї опинилися б під загрозою ядерного удару у відповідь.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів