RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зажерті москвичі: чому Кремль скасував "часткову мобілізацію" у столиці

Замість "елітних" москвичів та пітерців помирати в Україну вирушать провінційні Ваньки та Петьки

Замість "елітних" москвичів та пітерців помирати в Україну вирушать провінційні Ваньки та Петьки Фото:

Путінська мобілізація, за дурним непорозумінням названа "частковою", перевернула життя в РФ з ніг на голову. Масові втечі за кордон, спроби ухилитися призвели до того, що у великих містах РФ почалася облава на чоловіків призовного віку з метою набору в "чмобики" - частково мобілізовані. У деяких містах чиновники та співробітники військкоматів перестаралися настільки, що загнали чоловіче населення по підвалах, віддалених квартирах та інших укриттях. Активне ухилення в Москві спровокувало суттєві економічні коливання з перспективою скочування в політичний катаклізм, внаслідок чого російській владі довелося швидко відігравати ситуацію назад. Чому Кремль відмовився масово відправляти москвичів в армію, читайте у матеріалі "Апострофа".

Московська "броня"

Мер російської столиці Сергій Собянін у понеділок, 17 жовтня, повідомив, що "часткова мобілізація" в Москві завершується, а всі хто отримав повістки, можуть не з'являтися у військкомати. Основною причиною такого рішення, як відзвітували в мерії, стало виконання мобілізаційних завдань у "повному обсязі".

Як наполягають експерти, подібні аргументи не мають нічого спільного із реальними причинами собянинського оголошення.

"Собянин не міг виступити з такою заявою без дозволу з Кремля. Аналогічну заяву щодо зупинки мобілізації зробив і губернатор Московської області. Йому також дозволили. Передбачається, що в Пітері міська влада має намір зробити те саме. Кремль перенесе акцент на більш "покірні" регіони. Москва і Пітер – міста, в яких публіка з одного боку зніжена радощами цивілізації, а з іншого – там більше журналістів (у тому числі іноземних), інформація поширюється швидше, ніж у глибинці. Кремлівському начальству не потрібні зайві хвилювання у столиці", - каже "Апострофу" експерт з питань безпеки Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Читайте також: Фанат Сталіна готується до нового геноциду: навіщо Путін ввів військовий стан

Російські журналісти пишуть, що Москва останніми днями буквально спорожніла через масовані облави на чоловіків призовного віку в громадських місцях, зупинках транспорту і виходів зі станцій метро. Згідно із закритою соціологічною інформацією, яку збирає Адміністрація російського президента, такі облави підігрівають політичні настрої, а також відбиваються на стабільності столичної економіки. Молоді чоловіки просто ховаються, переставши ходити працювати.

Ситуація настільки швидко стала поганою, що захитався також і досить жирний ринок столичної нерухомості.

"Абсолютно неможливо було уявити, що в Москві спочатку впадуть ціни на квартири, а потім піднімуться, і рівно на очікуваннях ріелторів, що за одного вбитого москвича, залежно від звання, можуть дати до 15 мільйонів, а це вже "двушка". Шо вже про регіони говорити, де 7 за щастя, і де дружина йому типу жартома: "Мобілізують, і слава богу. Хоч якась від тебе користь". Типу. Жартом. А насправді всерйоз", - розповідає оглядач "Радіо Свобода", москвичка Олена Риковцева.

Грошей немає, але ви воюйте

Наскрізь розвалена і розкрадена російська армія просто не справляється з навіть таким мобілізованим потоком. "Чмобіков" нема в що одягати і особливо нічим озброювати.

"Кремлю коригує обсяги "мобілізації" через технічні та економічні обмеження. Міноборони РФ відчуває суттєвий дефіцит у важкій і легкій військовій техніці, боєприпасах, обмундируванні ("мобілізованих" змушують купувати за весь рахунок), а сам уряд змушений вишукувати гроші на весь цей маскарад: 220 тис. рублів кожному на місяць і "бонуси" за участь у бойових діях та одноразову виплату в 100-300 тис. рублів. Навантаження на російський бюджет зростає в 5-6 разів", - каже "Апострофу" військово-політичний оглядач групи Інформаційний опір Олександр Коваленко.

Кремль робить ставку на стару "російську тактику" щодо завалення ворога трупами. Нещасних "чмобіків" з РФ, як раніше і "мобиків" з ОРДЛО відправляють на забій, організувавши фактично природний відбір на місці. Якщо з десятка мобілізованих живим залишиться лише один, то для Путіна і його банди це буде прийнятним показником. Адже, як хизується кремлівська пропаганда, "мобілізаційний потенціал" РФ становить близько 25 млн осіб.

У такому розрахунку є одне жирне "але": потік цинкових трун, похоронок і просто інформації про "зниклих безвісти". У Москві, Пітері, Казані чи іншому місті-мільйоннику така інформація поширюється зі швидкістю вітру, підігріваючи негативні настрої.

"Чмобиків" слід набирати з найбільш забитих та бідних регіонів, з різних "Нижніх Гнильців" та "Верхнього Бикова", де народу здебільшого глибокого начхати, як закінчувати своє нікчемне життя – від українського снаряда чи російської горілки. Саме ця логіка штовхає кремлівських людожерів на те, щоб видати москвичам колективну "броню", прирікаючи на смерть мешканців інших регіонів.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів