RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Інформаційні війни проти України: як Росія труїть мізки європейцям

Російська дезінформація має чергового ретранслятора в Європі

Російська дезінформація має чергового ретранслятора в Європі Костадин Костадінов та його партія "Відродження" поширюють фейки проти України Фото: bnr.bg

Російська пропагандистська машина знайшла чергового ретранслятора в Європі. Депутати болгарської партії "Відродження" систематично транслюють російську дезінформацію в інформаційний простір Болгарії, використовуючи для цього депутатські повноваження та стіни болгарського законодавчого органу. Які саме фейки поширюють ці кремлівські сателіти і чи вплинуть вони на надання допомоги Україні - своїми думками з "Апострофом" поділився журналіст-міжнародник, асоційований член МЦПД Ігор Карпеченко.

Аналіз заяв та депутатських звернень в Народному зібранні Болгарії вказує принаймні на 20 випадків поширення ними "кремлівських" наративів та відвертої участі в акціях по дезінформації населення Болгарії та країн Європейського Союзу.

З квітня по жовтень 2023 року депутати болгарської популістичної партії "Відродження" на чолі з лідером Костадіном Костадіновим направляли депутатські звернення до болгарського уряду, звертались із усними питаннями до міністрів та виступали з трибуни Народного зібрання Болгарії, свідомо додаючи в тексти вигадані російською пропагандою фейки для дискредитації України та формування в країнах ЄС сумніву щодо доцільності надання українцям допомоги у відсічі російської збройної агресії.

Дивіться: Мурахи рятують від ЗСУ ікону Спасителя: у РФ запустили кумедний фейк, відео

Костадін Костадінов та його підлеглі майже регулярно заявляли про начебто фашизм в Україні, про утиски прав та свобод українських болгар, незважаючи на спростування самими болгарами України таких тверджень, про "небезпечне" українське зерно із високою радіоактивністю, "наближення" ядерної війни, якщо Болгарія надасть Україні зброю та боєприпаси, та про недоцільність таких кроків через начебто смертельне поранення начальника українського генерального штабу Валерія Залужного.

Яскравими прикладами безпосередньої участі депутатів "Відродження" у конкретних російських акціях інформаційного впливу та ретрансляції пропаганди в інформаційне поле Болгарії є поширення фейків про рух радіоактивної хмари із Хмельницької області в країни Європи та отруєне українське зерно.

Що стосується радіоактивної хмари, то мова йде про події в травні 2023 року, коли російські ЗМІ масово тиражували інформацію з посиланням на секретаря радбезу рф Миколу Патрушева про ураження складів в Хмельницькій області, де начебто зберігалися снаряди зі збідненим ураном. Російська пропаганда намагалась переконати власне населення та країни ЄС в тому, що в напрямку повітряного простору Європи рухається радіоактивна хмара. Росія мала надію, що таким чином змусить європейських пересічних громадян виступити проти постачання Україні боєприпасів, необхідних для відсічі російської агресії та знищення російських танків та бронетехніки. Виявилось, що депутати від партії "Відродження" Маргарита Генчева та Микола Дренчев направили цілий письмовий депутатських запит про радіоактивну хмару та озвучували тези російської дезінформації. Експерти не виключають, що таким чином болгарські депутати переносили російську пропаганду із російського в болгарське інформаційне поле.

Також цікавий випадок із неодноразовими спробами "Відродження" заблокувати український аграрний експорт сухопутними маршрутами через європейські країни. Костадін Костадінов та його підлеглі по партії піднімали питання блокування українського зерна навіть в ті дні, коли на порядку денному такі питання не значились.

Наприклад, в квітні 2023 року російські ЗМІ поширювали інформацію про начебто поставки отруєного українського зерна до Польщі, яким отруїлись польські правоохоронці. Першоджерелом було польське видання Rzeczpospolita, яке начебто повідомило про це. Однак перевірка публікації вказує на зворотне. В польській газеті дійсно є публікація від квітня 2023 року про українське технічне зерно, яке потрапило в країну за підробленими документами та під виглядом харчового. Та в газеті наголошувалось, що після проведених лабораторних аналізів українські технічні зернові відповідали європейським стандартам та не зафіксовано жодного відхилення від санітарно-епідеміологічних норм. Однак депутати від партії "Відродження" підготували проект рішення про заборону українського імпорту, мотивуючи таку пропозицію саме "польським прикладом" та радіоактивністю українських зернових.

Встановлені факти про участь болгарської партії "Відродження" в ретрансляції російських фейків є підтвердженням того, що вказана політична сила Болгарії перетворилась на "закордонне представництво" російських підрозділів інформаційно-психологічних операцій та відіграє важливу роль в поширенні російської пропаганди в Європі з огляду на поступове витіснення з європейського інформаційного простору іномовних російських ЗМІ, які використовувались Кремлем для впливу на європейське населення.

Читайте: Їх мета – розколоти Україну: як вороже ІПСО подає смерть помічника Залужного

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників