RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Шлях до завершення війни: як світ впливає на Росію

У червні пройде великий Саміт миру у Швейцарії

Спалений російський танк Розбиті російські танки - найкращий шлях до миру, На фото спалений танк по Варшавській трасі у березні 2022 року Фото: popularmechanics.com

Світова більшість може примусити Росію до миру і першим кроком має стати Саміт миру у Швейцарії у червні цього року. Про це днями заявив Володимир Зеленський. Крім того, президент України покладає надії і на саміт НАТО. Чого ж реально очікувати від мирних ініціатив Заходу - своїм поглядом в етері Апостроф TV поділився керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В'ячеслав Потапенко.

Саміт у Швейцарії стає все більше цікавим. Насправді там можуть відбуватись якісь події, які будуть кроками для формування глобальної системи безпеки. Принаймні європейської системи безпеки, що дозволить говорити про шлях до завершення війни.

Читайте: Макрон зробив заяву про загрозу загибелі Європи

Що стосується саміту НАТО, то не варто очікувати чогось принципово нового. Держави НАТО укладають з Україною оборонні угоди, працює група Рамштайн, працює певна Координаційна група при НАТО. Тобто формалізується все те, що відбувається з 2022 року. І якихось змін, на кшталт прийняття України формально в НАТО - очікувати на сьогоднішній день не варто.

Сьогодні те, що можуть нам дати держави НАТО - це оборонні угоди, постачання зброї і коштів, підготовку українських фахівців, надання розвідувальної інформації.

Не менш важливим є питання конфіскації російських активів. Є висока ймовірність, що з цього року надходитимуть кошти у розмірі 2-3 млрд на рік, які є відсотками за зберігання російських державних коштів у європейських банках.

Щодо конфіскації цих коштів, то якщо не почнуться реальні бойові дії між НАТО і Росією, то це нереалістично. Тому що гроші - це довіра. І якщо країни Європейського Союзу конфіскують кошти Росії, то багато авторитарних режимів втратять довіру до ЄС, заберуть свої кошти. І це матиме негативний вплив на курс євро і взагалі на банківську систему не лише ЄС, але й США. Тому на цей крок підуть лише в тому разі, якщо почнуться бойові дії з РФ. Про ці гроші можна буде говорити після поразки Росії у війні. Ці кошти можна буде передати Україні в якості компенсації за зруйновані об'єкти тощо.

Але треба розуміти, що й відсотки від зберігання цих коштів - це теж дуже непогана допомога Україні.

Читайте: Переговори між Україною та РФ: що було у мирній угоді, яку могли підписати у 2022 році

Що стосується угоди між Україною і США, над якою зараз працюють. В оригіналі ця угода називається Defense Agreement (Оборонна угода) і вона не є безпековою по суті. Це буде приблизно така ж угода, як і з Великою Британією та іншими країнами Європи. Тобто мова йде про фіксацію того, що вже відбувається два роки. Тобто надання коштів, зброї, підготовка фахівців і надання розвідувальної інформації. Нічого більшого понад це ми за цими угодами не отримаємо. Жодних зобов'язань щодо захисту нашої території і вступу у війну тощо.

Таким чином зараз ми бачимо формалізацію розмов щодо НАТО. До певної міри ці оборонні угоди замінюють на час війни всі розмови щодо Альянсу. Тобто наявність цих угод, з гарантією постачання зброї і коштів, дає певний рівень безпеки для України при наявності свого мобілізаційного потенціалу. І на найближчі 10 років закривається це питання. Якщо за цей час Україні вдасться вирішити всі питання з Російською Федерацією і досягнути сталої безпеки, то тоді можна буде переходити до розмови про вступ у різні союзи.

Читайте: Системи ППО, членство в НАТО і не тільки: головні підсумки візиту Зеленського на саміт Тримор’я

Читайте також

Концерт не за заявками: для кого грав Блінкен у київському барі

Ентоні Блінкен має завдання - зрозуміти що відбувається в Україні

Ядра Путіна: чи спрацює останній аргумент Кремля

Путін не має іншого виходу, окрім як намагатися залякати країни Заходу

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає