RU  UA  EN

Вівторок, 1 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.90
Політика

Найчервоніша лінія: що має статися, аби Путін втілив у життя свої ядерні погрози

Ядерний удар Зображення Harsh Ghanshyam з сайту Pixabay

Кілька днів тому Путін змінив ядерну доктрину РФ. Тобто в черговий раз диктатор вдався до ядерного шантажу. Українці з моменту початку повномасштабного вторгнення до цього вже звикли. Але, як свідчить практика, кожного разу розмахування ядерним кийком у результаті закінчується нічим. Кожного разу z-воєнкори та росіяни, які підтримують війну, звинувачують Путіна у слабкості. Кожного разу в Кремлі пояснюють, що ще не настали умови для ядерної відповіді. Про те, що має статися, аби ці умови настали, читайте в матеріалі «Апострофа».

В чому зміна

У Путіна є документ під назвою "Основи державної політики РФ в галузі ядерного стримування", який з'явився у 2020 році. Можливо, Кремль прийняв його, готуючись до повномаштабної війни з Україною. У цьому документі викладені умови, при яких Росія використає ядерну зброю. Писати докладно про цей папірець та перелічувати умови, немає сенсу, кожен його може знайти у відкритому доступі та ознайомитись. Нам цікаві останні уточнення, зроблені кількома днями тому. Тепер ядерну зброю Кремль планує використати й у випадку «масованого пуску та переходу через кордон засобів повітряно-космічного нападу», у перелік якого потрапили не лише крилаті ракети, а й БПЛА та всі інші літальні апарати.

Інша і не менш важлива зміна - агресія проти РФ з боку неядерної держави, але «за участю або при підтримці ядерної держави».

Як пояснили експерти проекту DEFENSE EXPRESS, поєднання цих обох пунктів, вочевидь, прямо описує ситуацію, як її вбачають у Кремлі, коли, наприклад, Україна здійснює атаку по РФ не лише західним озброєнням, а навіть власним. Бо терміни "участь" та "підтримка" дозволяють дуже широке трактування.

Речник Путіна Пєсков вже заявив, що це ще один сигнал для недружніх до Росії країн. «Ядерна тріада Росії є абсолютним гарантом ядерного стримування. Розумні політики на Заході і раніше ставилися серйозно до заяв Путіна щодо ядерного стримування», — сказав Пєсков, а згодом додав, що визначати, чи настали умови для застосування Росією ядерної зброї, буде Міноборони.

Це ж було вже

Путін погрожує ядеркою із самого початку повномаштабного вторгнення. Так, 27 лютого 2022 року за його наказом стратегічні ядерні сили Росії були приведені «в режим особливого бойового чергування». Щоправда, подробиць того, що означає такий режим, тоді ніхто не дав.

У березні 2023 року російський диктатор розпорядився розмістити тактичну ядерну зброю у іншого диктатора Олександра Лукашенка — в Білорусі.

Наприкінці травня 2024 року Росія провела навчання із тактичною ядерною зброєю. Її не застосовували, але перевозили та розгортали.

Кожного разу Путін розмахував ядеркою на якісь дії союзників України.

Щоразу заяви Путіна про ядерну зброю викликали резонанс у ЄС та США. Однак згодом до цього стали ставитися спокійніше.

Цього разу ЄС теж зробив таку заяву: «Не вперше Путін грає в азартну гру зі своїм ядерним арсеналом. Ми, звісно, рішуче відкидаємо ці погрози. Це лише продовження вкрай безвідповідальної та неприйнятної поведінки з боку Путіна».

«Обов'язково бахнемо»

У зв’язку з постійними погрозами від Путіна ядеркою згадується російський фільм "ДМБ". По сюжету прапорщик привів новобранців на напівзакинутий пункт запуску континентальної балістичної ракети і заявив: "Обов'язково бахнемо, і не раз. Весь світ у труху. Але потім".

І ось тут виникають питання так чи «бахне» все ж таки Путін, чи не «бахне»? А якщо «бахне», то коли?

Очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський впевнений, що Путін не «бахне». «Американці сказали росіянам, що якщо ви використаєте ядерну зброю, навіть якщо вона нікого не вб’є, ми уразимо всі ваші позиції в Україні звичайною зброєю, ми знищимо їх усіх», - пояснив дипломат позицію Вашингтону.

За словами Сікорського, про можливі наслідки застосування ядерної зброї вже навіть кажуть представники Китаю та Індії. На думку Пекіна та Нью-Делі, застосування зброї масового ураження - це вже "не дитяча гра".

Але український експерт та керівник фонду "Повернись живим" Тарас Чмут іншої думки. Він вважає, що Кремль все ж таки застосує ядерну зброю.

«З хорошого - Росія зараз слабка як ніколи. З поганого - давайте думати, як переживати можливий тактичний ядерний удар», - прокоментував він рішення Путіна в ефірі "Мілітарного".

«Система, яка буде на межі розвалу, їй не буде чого втрачати, і вона спокійно застосує щось десь як фактор зупинки процесів. Їм втрачати буде нічого», - додав Чмут.

Військовий експерт Костянтин Машовець теж вважає, що ймовірність застосування Кремлем ядерної зброї по Україні існує, але вона мала.

«Для того, аби вона підскочила до стовідстокової, повинні бути дотримані декілька ключових умов», - написав Машовець на своїй сторінці у Facebook. А умови, на думку Машовця, такі.

«Плешиве му…ло у кремлі повинно з'їхати з котушек, вже кінець кінцем й перестати зважати на будь-які наслідки прийняття такого рішення як для себе особисто, так й для очолюваної ним країни, - зазначає експерт. - Технічний стан, а також боєздатність російських сил й засобів, які "штатно" мають право та можливість застосовувати ядерну зброю того чи іншого типу чи класу, повинні відповідати вимогам реального виконання алгоритму її застосування».

Ще одна умова застосування ядерки, на думку Машовця, якщо в найближчому та найдальшому оточеннях Путіна не знайдеться жодної адекватної людини, причетної до виконання цього алгоритму й здатної зірвати його виконання.

«А головна причина, по якій ймовірність застосування Кремлем ядерної зброї по Україні мала — бо це, жодним чином не наблизить його до перемоги у війні», - підсумовує Машовець.

У те, що Путін все ж використає ядерну зброю, не вірить і військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. «Кремль не застосує ядерку ніколи», - коротко зазначив в коментарі «Апострофу» експерт.

А військовий експерт Іван Ступак в розмові з «Апострофом» пояснив, коли українцям треба готуватись до ядерного удару з боку РФ.

«Коли з Лондону, Берліну, Парижу почнуть масово виїжджати дружини, коханки та діти російських дипломатів та чиновників, ось тоді можна сказати, що Путін щось готує. Поки такої двіжухи нема», - каже Ступак.

«Я не раз казав, що у росіян два бажання: знищити Захід або отримати на Заході ПМЖ», - резюмував експерт.

Читайте також

Новини партнерів