RU  UA  EN

Середа, 23 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.15
НБУ:USD  40.90
Політика

"КНДР візьме на війні РФ проти України максимум досвіду і застосує це проти Південної Кореї". Як Сеул відповість на "хід конем" небезпечних сусідів

Корея Фото: wikipedia.org

Південнокорейські ЗМІ, на тлі даних своєї розвідки про участь особового складу Північної Кореї на боці Росії у війні проти України, повідомили, що Сеул може надіслати в Україну військових і розвідку. У повідомленні з посиланням на представника південнокорейської розвідки сказано, що уряд і військові Південної Кореї “розглядають план відправки відповідної кількості персоналу, включаючи офіцерів розвідки [які спеціалізуються на Північній Кореї] та експертів з тактики противника” в Україну. Зокрема, делегація буде проводити допити або надаватиме послуги перекладу, якщо північнокорейські солдати будуть захоплені українськими силами. Вони також нададуть Києву інформацію про військову тактику, доктрину та операції КНДР. Крім того, Міноборони Південної Кореї повідомило, що "відкрито" перегляне заходи щодо можливих поставок летальної зброї в Україну. "Апостроф" розбирався, наскільки це все реалістично.

За даними розвідки Південної Кореї, приблизно 1500 північнокорейських солдатів було транспортовано під час першого етапу за допомогою чотирьох десантних кораблів-амфібій і трьох ескортних суден, що належать Росії. Загалом Пхеньян буцімто має відправити на “допомогу” Кремлю 12 тисяч своїх військових.

Північна Корея, як відомо, відкидає факт відправки своїх солдатів воювати в Україні, називає це "безпідставними чутками". "Що стосується так званого військового співробітництва з Росією, моя делегація не відчуває потреби коментувати такі безпідставні стереотипні чутки, спрямовані на те, щоб очорнити імідж КНДР і підірвати законні, дружні відносини та відносини співпраці між двома суверенними державами", - заявив представник Північної Кореї.

Так само у Кремлі дані про відправку військових із КНДР для участі в “спеціальній військовій операції” назвали суперечливою інформацію. “Ми бачимо багато суперечливої інформації, південні корейці заявляють одне, потім Пентагон заявляє, що вони не мають підтвердження таким висловлюванням, тому багато суперечливої інформації. Напевно, так до неї і треба ставитися", - зауважив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков.

І справді міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що не може підтвердити повідомлення про те, що Північна Корея направила свої війська в Росії для участі у боях проти України, але додав, що такий крок буде викликати занепокоєння, якщо це правда. Така ж позиція і в керівництва НАТО. “Ми не можемо підтвердити повідомлення, що північні корейці активно залучені як солдати у війні”, - сказав генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції 18 жовтня.

Позиція хронічного занепокоєння: чи зважатимуть в Сеулі на стратегію США

Південна Корея дуже зацікавлена послабити свого супротивника. “Агресія РФ, в яку вони залучили КНДР, країну-ізгоя, санкції щодо якої були схвалені на рівні ООН і сама Росія в цьому брала участь, - природно, що Південна Корея, для якої Північна є головним супротивником і яка на рівні державної політики проголошує, що її метою є знищення ворога, має можливість послабити її, допомагаючи воювати країні, яка відбиває цю атаку. Тож нічого дивного в рішенні Південної Кореї [надіслати військових] немає”, - каже “Апострофу” політолог Дмитро Левусь.

Водночас позиція оборонного відомства США насправді політизована, переконані експерти. “Пентагон реалізує іншу стратегію - повільне стримування ескалації. Вони третій рік гальмують. Це призводить до того, що північні корейці роблять те, що роблять, і Іран, і РФ з Китаєм. Усі авторитарні режими поважають силу. А американці не хочуть це враховувати”, - коментує “Апострофу” генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко.

Позиція НАТО теж очікувана. “Готовність країн Заходу (НАТО) протистояти першому удару російської агресії на сьогодні неможлива в короткостроковій перспективі. Це країна, яка тільки з нами воює вже 11-й рік. Це країна, яка об’єктивно вміє воювати… Це ще один фактор того, чому так збалансовано й делікатно підходять наші союзники до питання надання нам далекобійної зброї”, - сказав військовий експерт Сергій Грабський.

Утім Білий дім навряд чи заборонить Сеулу реалізувати заявлену підтримку Україні. “У даному випадку Південна Корея зважатиме лише у разі висловлення прямого незадоволення [з боку США]. Насправді заява США є абсолютно політизованою у межах політики побоювання ескалації - реально інформація в них є, ми бачили в історії такі політизовані рішення, які стосувалися інформації розвідки, необхідності приймати рішення щодо відправки військ, які базувалися на хибних висновках. Гадаю, в даному випадку, оскільки це не призводить до ескалації, у Південної Кореї є свобода дій, навряд США висловлюватимуть незадоволення. Тим паче, що скоро сам розвиток ситуації підтвердить, що північнокорейські війська задіяні Росією”, - переконаний Левусь.

Зброя і не тільки: яку користь може отримати Україна

Республіка Корея - один з провідних виробників озброєння і добре знає Північну Корею як супротивника, тож, обмін розвідувальною інформацією Україні неодмінно знадобиться, зазначають фахівці. “Нам потрібна їхня зброя, в них є сучасна. І артилерійська система залпового вогню, і протиракетна, й танкова. Це нам дуже стало б у нагоді”, - каже Ігор Романенко.

Разом з тим військовий експерт не відкидає ймовірності дзеркального розгортання військ піхоти Південної Кореї на боці України. “Лиха біда початок, - продовжує генерал-лейтенант. - Вони в реакцію… Спочатку Північна Корея завела фахівців з боєприпасів, з ракетних озброєнь, розвідників, а потім піхоту. Тому поки весь світ занепокоївся, південні корейці бачать, у що це перетворюється, що ті навчаться, візьмуть максимум досвіду, потім усе застосовуватимуть по Південній Кореї. Тому їм треба реагувати”.

При цьому, на думку генерала Романенка, у відповідь на поповнення ворожих військ іноземними силами Україні потрібно нарощувати мобілізацію. “Подивіться, яка укомплектованість військ в українських бригадах, які ведуть бойові дії - неприпустимо низька. А займатись почали більш потужно тільки з травня, й то закон про мобілізацію більше обліковує те, що в нас є. А після перерахунку зрозуміли, що ситуація погана. Треба і ценз віковий знижувати, і рішуче боротися з корупцією, яка сприяє ухилянтству. Майже три роки розповідали, які погані військкомати, ТЦК, показували це, але ніхто не замислювався, яким чином поповнювати наші війська й зупиняти просування росіян”, - підкреслив Романенко.

Читайте також

Новини партнерів