RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Олександр Онищенко: Порошенко буде президентом ще недовго, навесні його приберуть

Народний депутат вважає, що на Порошенка чекає доля Януковича

Народний депутат вважає, що на Порошенка чекає доля Януковича Народний депутат України Олександр Онищенко Фото: УНІАН

Біглий народний депутат ОЛЕКСАНДР ОНИЩЕНКО, проти якого в Україні здійснюється кримінальне провадження, в інтерв'ю "Апострофу" пообіцяв до Нового року оприлюднити нову порцію своїх скандальних записів про корупцію у вищих ешелонах державної влади України. Пан Онищенко нагадав, що володіє декількома кейсами компрометуючих матеріалів, які стосуються зокрема і діяльності президента Петра Порошенка, який використовує ті ж схеми підкупу, що і Віктор Янукович, однак, на відміну від свого попередника, "гребе все під себе". На думку Онищенко, навіть війну на Донбасі Порошенко використовує для свого збагачення, тому що всі контракти укладають наближені до нього організації.

- Коли ви все таки оприлюдните плівки? Чому ви тримайте паузу?

- Тому що зараз Новий рік, все згасне і потухне.

- Тобто ми зможемо побачити ваші записи лише у 2017 році?

- Ні, щось буде вже днями, до Нового року. Можливо, опублікую плівку по 112 каналу.

- А скільки у вас всього записів?

- Досить.

- Джерела стверджують, що ви маєте в своєму розпорядженні кілька кейсів записів, зокрема про купівлю голосів під необхідні рішення в Раді, про "віджим" потоків на користь Порошенка і його оточення, про розподіл тіньових дивідендів у сфері роботи з "Укргазвидобуванням". А також записи, зроблені людьми медіавласника Віктора Зубрицького. Ви це підтверджуєте?

- Так, є все, що ви перерахували. Є ще загроза Порошенка, що він може зробити з приводу мого кримінального переслідування.

- Є інформація, що першими ваші плівки побачила ФСБ. Це так?

- З ФСБ я не спілкуюся. Навіщо мені це? Як ФСБ може їх використовувати? Який толк? Вони ж не можуть на Порошенка впливати.

- Що ви тоді робили в Москві в день голосування про зняття з вас недоторканності та дозволу на арешт?

- Не знаю, звідки ця інформація. У день голосування про зняття недоторканності я перебував в Австрії.

- А як американські спецслужби можуть використати плівки? На що вони можуть вплинути?

- Вони побачать, що людина, яку вони підтримують і фінансово, і політично, – корупціонер. Хоча вони і так це знали, але тепер у них будуть стовідсоткові докази. Нехай вирішує нова адміністрація Трампа, що далі робити з плівками.

- Ви розумієте, що цей скандал зашкодить не тільки Порошенко, але і боляче вдарить по державі Україна? Ви прораховували можливі наслідки?

- Звичайно. Тому я і не хочу це опубліковувати зараз. Це все є в американців, нехай вони думають, як правильно зробити. Щоб не говорили, що я тут перевороти влаштовую.

- Якщо ви впевнені в своїй правоті, то тоді чому відмовляєтеся від надання свідчень Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі?

- Чому ви думаєте, що я відмовляюся? Я готовий з ними зустрічатися. У будь-який час. Вони ж мене кудись запрошують? У Київ? І як це буде? Я приїду в Київ і сяду у в'язницю? На наступний день сам повішуся або застрелюся? Я для них зараз ворог номер один. Вони будуть вживати всі заходи, щоб мене усунути.

- А вам пропонували зробити це за кордоном, в Європі...

- Мені пропонували, і спілкуватися я готовий. Але вони хочуть, щоб я в Лондоні зайшов в українське посольство. По суті, це теж саме, якби я заїхав в Україну. Але я на такі умови не погоджуюся. Я готовий з ними зустрічатися в будь-якій європейській країні і сприяти слідству. Я навіть сам пропонував це, але їм це не цікаво.

- Які у вас зараз стосунки з Юлією Тимошенко?

- У нас з нею стосунки перервалися. Не спілкуємося з нею.

- Вона відхрещується від вас, зокрема заперечує, що продала за 5 млн доларів квоту міністра екології.

- До міністра екології вона не мала ніякого відношення, це чисто тема Порошенка. Це він призначав. Він такий хлопець, який любить всіх "розводити". Йому дуже вигідно, щоб його міністри заходили через інші партії. Він не хотів, щоб міністр був від нього, і він з кимось домовлявся. Він просив мене знайти людину з ідеальною біографією, з ідеальною освітою. Потім домовлявся з якоюсь партією, щоб цього міністра вони подали від себе. В результаті Порошенко отримує левову частку міністрів, хоча вони заходять від інших фракцій.

- Так, виходить, що вона таки отримала гроші за його призначення, віддавши свою квоту?

- Ні. Вона цих грошей не отримувала. У них там з Порошенком були якісь свої домовленості, про які я не знаю. Квота міністерства екології потрібна була Порошенку для своїх газових інтересів.

- А чому Порошенко для вирішення таких питань вибрав саме вас?

- На той час йому було вигідно, щоб це була людина не з БПП, а людина з іншої фракції, щоб не було прив'язки.

- Хто зараз виконує ті функції, які були покладені на вас (підкуп депутатів, вирішення питань)?

- Правоохоронними органами займається Грановський, енергетичним бізнесом – Кононенко, Березенко, а Пасенюк - фінансами. Найбільш близькі до Порошенко люди.

- Ви були задіяні у подібних процесах при Януковичі. Схеми і методи підкупу у Януковича і Порошенка якось відрізняються?

- Усе йде за тими ж схемами. Нічого не відрізняється. У Порошенка вже теж є своя "сім'я", і вона значно гірше, ніж при Януковичі. Розумієте, Янукович давав людям можливість працювати і заробляти. У нього працювала схема 50 на 50. Порошенко ж нікому нічого не дає. У нього завдання – все у всіх забрати, щоб ні в кого грошей не залишилося. І щоб ніхто, не дай Бог, не зміг сформувати якусь опозицію по відношенню до нього. Він страшний параноїк і всього боїться, тому знищує банки, великий і середній бізнес.

- До речі, про банки. У свій час ви були автором законопроекту про націоналізацію ПриватБанку. Чим ви керувалися, коли його ініціювали?

- Тоді я ініціював цей процес на прохання того ж Порошенка. На той момент він воював з Коломойським, і йому потрібно було прибрати його. Тоді він і придумав всякого роду дії, зокрема, націоналізацію Привату. Йому потрібно було, щоб він пішов з посади губернатора і не заважав йому. А зараз у них знову йдуть якісь торги.

- Зараз різні джерела повідомляють, що доля ПриватБанку вирішиться буквально днями - до Нового року. Якою, по-вашому, буде розв'язка?

- Усе буде залежати від того, до чого вони домовляться. Порошенко створює проблеми, щоб потім отримати з цих проблем гроші. Теж саме було з компаніями Ахметова, які заарештовували. Так само було і з моїм депутатством. Тоді я сам пішов у банк і отримав гроші за те, що створив проблему, а потім просто її вирішив.

- Ви говорили, що призначення Луценка генпрокурором коштувало 2,5 млн доларів. Яка була середня ціна голосування?

- Ціна питання завжди залежить від того, скільки не вистачає голосів. У них завжди дефіцит голосів, близько 50-60 чоловік. Залежить від важливості голосування від 30 до 100 тисяч на людину вони виплачують. От і рахуйте

- Якщо в Раді все купується і продається, то виходить, Порошенко вже давно міг провести через Раду рішення, необхідні для закінчення війни на Сході.

- Йому це не вигідно. Усі гроші МВФ, західні кредити, торгівля зброєю, усі ці контракти укладають компанії, наближені до його величності. Ну і потім, трохи що не так, він відразу може полякати військовим станом. Що він, власне, регулярно і робить, якщо раптом починаються якісь народні хвилювання, невдоволення. Така у нього тактика.

- Як справи з вашим бізнесом в Україні?

- Його вже давно забрали і роздерибанили. Скоро з'явиться новий господар.

- Хто?

- Кононенко, хто ж ще. Це його сфера інтересів. Як тільки у мене все відібрали, відразу ж ухвалили новий закон щодо зниження ренти. Значить, готують усе під себе. Треба тільки спостерігати, через якісь довгі дороги всі мої кампанії перейдуть в руки Порошенка і Кононенка. Просто віджали бізнес і забрали все. Зараз умови по ренті стали набагато краще. Коли був я - рента була максимальна. Кажуть, що там були якісь шалені прибутки. Але в тих умовах щось заробляти було неможливо.

- І тому ви не платили податки?

- Я брав відстрочку. Це зовсім різні речі. Це називається реструктуризація. Коли з податкової підписуєш договір про відстрочення оплати платежів. У мене є офіційні договори. У мене була відстрочка на договір. Далі я міг ту суму, яка накопичилася за рік – розподілити на 12 місяців і частково цей борг гасити. Усе було законно. Крім того, вони ж ще й відсотки за це брали. І чималі. Тобто все, як кредит у банку.

- Ви перебуваєте зараз у Німеччині?

- Так.

- На якому етапі знаходиться ваша справа про скасування ордера на арешт? Ваші адвокати вже звернулися до суду?

- Так, якраз днями передали усі документи до суду. Для мене вигідно, щоб суд відбувся в Європі. Рішення цього суду важливо, оскільки покаже політична ця справа чи ні. У мене є достатньо доказів того, що справа ініційовано за бажанням Порошенка. Я розумію, що він буде мене відловлювати в будь-якій країні не тільки через Інтерпол, але і через інші відомства, тому в мене в кожній країні підготовлений захист.

- Ви даєте багато інтерв'ю російським телеканалам, а українські до вас не приїжджали?

- Приїжджали, але вони не публікують ці інтерв'ю. Власникам телеканалів ці інтерв'ю потрібні тільки, щоб полякати Порошенко і виторгувати якісь преференції для себе. Вони заради цього і знімали. Інтер взагалі прямо сказав – ані слова про Порошенка.

- Як ви оцінюєте можливі наслідки скандалу з вашими "плівками"?

- Я думаю, що Порошенко буде президентом ще недовго, сподіваюся, навесні його приберуть. Вкрай необхідно, щоб це сталося. Народ розуміє, що він - не президент, а корупціонер і бізнесмен. Він все гребе під себе, скрізь його люди. Ходять чутки, що Порошенко, дивлячись на свій рейтинг, вже не вірить, що пройде на другий термін і готує під цю справу Луценка.

- Тобто ви впевнені, що він закінчить, як Янукович?

- Напевно, гірше. Януковичу було хоч куди тікати, а куди бігти Порошенку – неясно. Я думаю, що в Росії його точно не чекають, в Америці теж. Порошенко пішов по стопах Януковича, тільки різниця у тому, що Янукович домігся цього протягом п'яти років, а Порошенко більш розумний, йому вистачило два роки.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію