RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рада прийняла бюджет України на 2017 рік: подробиці нічного засідання парламенту

Нардепи в ніч на 21 грудня підтримали проект бюджету на 2017 рік від Кабміну

Нардепи в ніч на 21 грудня підтримали проект бюджету на 2017 рік від Кабміну Рада прийняла бюджет України на 2017 рік Фото: Владислав Мусієнко

Депутати Верховної Ради підтримали запропонований урядом проект державного бюджету України на 2017 рік. За традицією це сталося вночі. За запропонований законопроект проголосували 274 нардепи.

Цієї ночі парламент відвідало найвище керівництво держави – президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Останній навіть залишився до остаточного рішення в сесійній залі Ради. За відомостями нардепів, Порошенко спостерігав за діями депутатів з Камінної зали Ради в компанії лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка, писало РБК-Україна.

На сайті парламенту пізніше були опубліковані результати поіменного голосування народних депутатів за проект держбюджету на 2017 рік.

Перед голосуванням за бюджет нардепи прийняли низку законів: закон про лібералізацію Податкового кодексу, закону про Вищу раду правосуддя, закон "Про внесення змін у Податковий кодекс щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році". Також нардепи скасували 2% пенсійний збір з купівлі готівкової валюти.

Нардеп Олексій Рябчин навіть опублікував фото Порошенка в кулуарах Ради.

Фото: twitter.com/alexrbchn

Варто зазначити, що перед голосуванням проект бюджету схвалив профільний комітет. Його відбувалося в закритому режимі за участю міністра фінансів Олександра Данилюка і прем'єра Володимира Гройсмана. ЗМІ навіть вдалося отримати в розпорядження рішення комітету Ради з проектом бюджету.

Автори держбюджету очікують наступні макропоказники: зростання ВВП в 2017 році – 3-4%, інфляція на рівні 8,1%, рівень безробіття – 8,6%, прогнозний рівень держборгу 66,8% ВВП і курс гривні на рівні 27,2 грн/$1.

Так, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлюється у розмірі з 1 січня 2017 року - 1544 грн, з 1 травня - 1624 гривні, з 1 грудня - 1700 гривень. При цьому мінімальну заробітну плату передбачається встановити у 2017 році в місячному розмірі з 1 січня - 3200 гривень, а у погодинному розмірі з 1 січня - 19,34 гривні. Доходи держбюджету в 2017 році передбачені в розмірі 721,4 мільярда гривень, а витрати - 790,4 мільярда гривень. Дефіцит бюджету складе 77,5 мільярда гривень - 3% ВВП.

Нагадаємо, ухвалення держбюджету-2017 збільшує шанси України отримати четвертий транш МВФ у розмірі 1,3 млрд доларів вже в січні 2017 року.

У першому читанні проект бюджету на 2017 рік прийняли 20 жовтня. Після цього документ був відправлений на доопрацювання в Кабмін. 4 листопада на своєму позачерговому засіданні уряд затвердив проект держбюджету на 2017 рік зі змінами, зокрема, щодо підвищення мінімальної зарплати в країні до 3,2 тис. грн.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію