RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Блокування ВКонтакте і Одноклассников: Шкіряк назвав наступні кроки

Потрібно заблокувати доступ в Україну інших інформаційних ресурсів, вважає Шкіряк

Потрібно заблокувати доступ в Україну інших інформаційних ресурсів, вважає Шкіряк Українські інтернет-провайдери повинні заблокувати доступ до соціальних мереж "ВКонтакте" і "Однокласники" Фото: Дарія Давиденко / Апостроф

Президент України Петро Порошенко підписав указ про обмеження, що передбачають блокування російських сайтів та соціальних мереж. Українські інтернет-провайдери мають заблокувати доступ до соціальних мереж "ВКонтакте" та "Одноклассники", а також до сервісів "Яндекса" і Mail.ru. Які наступні кроки збирається зробити Україна для боротьби з впливом Росії в інтернеті, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк.

— Ви були одним з ініціаторів заборони російських соціальних мереж та інформаційних ресурсів, ви задоволенні рішенням президента України?

Я надзвичайно задоволений рішенням президента та висловлюю підтримку всім, хто був причетний до боротьби з інформаційним терором Російської Федерації. Це наша спільна перемога і дуже важливий крок в сенсі захисту інформаційного простору. Це історичне рішення — найважливіше за роки війни з Росією.

Які наступні кроки має зробити Україна у цьому напрямку?

— Наша позиція полягає в тому, що вигравати інформаційну війну важливо не лише в окопах. Тому, безумовно, 2017-й рік має стати роком захисту України від російського інформаційного терору та пропаганди, що використовувалася для маніпуляції суспільством. Для Путіна вплив на свідомість є основою гібридної війни. Далі потрібно заблокувати доступ в Україні до інших інформаційних ресурсів, через які відбувається антиукраїнська діяльність. Я переконаний в тому, що на території України діють як латентні, так і відкриті агенти впливу Кремля. Щоб не ходити далеко, візьмемо телеканал "Інтер". Це канал національного значення, через який абсолютно відверто ведеться антиукраїнська пропаганда. Добре, що зараз є розуміння того, що потрібно захистити себе від антиукраїнської пропаганди та вкидання брехливої інформації для підбурення та її дестабілізації.

Що загрожує тим українцям та компаніям, які продовжать використовувати заборонені сервіси?

— Міру відповідальності мають визначати правоохоронні органи у кожному окремому випадку. Має бути відповідальність за порушення цих нормативів. Особливо враховуючи, що мова йде про війну з Російською Федерацією. Зараз найголовніше — забезпечити технічне виконання цього рішення.

— Чи має Україна достатньо ресурсів для того, щоб реалізувати ці заборони?

— Є і ресурси і технічні можливості

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію