RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шабунін про справу проти нього: Проблема - не ми, а ті, хто може посадити Пашинського або Кононенка

Владі заважає НАБУ, а не антикорупціонери

Владі заважає НАБУ, а не антикорупціонери Віталій Шабунін Фото: УНІАН

Голові правління "Центру протидії корупції" Віталію Шабуніну оголосили підозру в завданні тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Ще на початку червня у мережі з'явилося відео, на якому видно, як відомий антикорупціонер вдарив по обличчю помічника нардепа Сергія Мельничука Всеволода Філімоненка. Сам Філімоненко стверджує, що він - журналіст, і постраждав під час виконання своїх професійних обов'язків. На думку Шабуніна, його візаві - ніхто інший як професійний провокатор, який виконує замовлення з дискредитації антикорупційного сектора. Зараз справа Філімоненка проти Шабуніна опинилася у суді, главі ЦПК загрожує до трьох років позбавлення волі. У бліц-інтерв'ю "Апострофу" ВІТАЛІЙ ШАБУНІН розповів про причини конфлікту і те, чому він вважає справу політично мотивованою.

- Віталію, в чому причина конфлікту між вами та паном Філімоненком? Він справді переслідував вас довгий час?

- Перший раз він півгодини бігав за мною з камерою, принижуючи мене і мою сім'ю, наприклад, звинувачував мене у крадіжці грошей, які люди жертвували на лікування моєї дружини, коли вона була важко хвора. Я тоді не зачепив його і пальцем. Потім він стеріг моїх батьків, батьків дружини під моїм будинком. Потім він був під моїм будинком, коли СБУ робила свій проплачений мітинг. Жодного разу я його не чіпав. Після цього він зустрів в аеропорту мою колегу Олександру Устинову (член правління ЦПК, - "Апостроф") і довів її до сліз, реально знущаючись із неї. Власне, за це я його і вдарив, що я чітко і озвучив.

- Філімоненко стверджує, що ви чинили тиск на слідство, і, таким чином, справу проти вас перекваліфікували зі статті 345-1 "Погроза або насильство стосовно журналіста" на справу за статтею 122 "Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження", покарання за якою - не 5, а 3 роки позбавлення волі.

- Це хворі фантазії. Як я можу тиснути на слідство, яким керує або [глава МВС України Арсен] Аваков, або [генеральний прокурор України Юрій] Луценко? І першого, і другого дуже складно назвати моїми друзями.

- З чим пов'язуєте появу справи проти вас? Це політичний тиск?

- Я переконаний, що політичній еліті заважаємо не ми, а реформи, які ми разом з журналістами і нашими колегами по сектору захищаємо. Ми не можемо посадити в тюрму ні [нардепа від "Народного фронту" Сергія] Пашинського, ні Авакова, ні [нардепа від "Блоку Петра Порошенка" Олександра] Грановського, ні [нардепа від "Блоку Петра Порошенка" Ігоря] Кононенка, але це може зробити НАБУ, яке вже півроку намагаються знищити то змінами до закону, то аудитором. Ми кожного разу про це кричимо першими, розповідаємо журналістам, міжнародним партнерам і організовуємо вуличні акції. Тому ми не є проблемою, а саме НАБУ, але ми заважаємо еліті вирішити цю проблему. Не ми є проблемою, а акцентована вимога створити антикорупційні суди. У цьому причина наїзду на нас.

- Вас підтримують міжнародні партнери України, в тому числі й США. У них немає механізмів впливу на владу, щоб припинити переслідування "Центру протидії корупції"?

- Я не хочу, щоб через цю справу хтось на когось впливав. Я хочу, щоб Україна виконувала ті зобов'язання, які ми на себе взяли. Наприклад, меморандум з МВФ вимагає створення антикорупційного суду як умову для отримання траншу. Це потрібно не Віталію Шабуніну, а країні. Насамперед, ми хочемо, щоб Україна виконувала взяті на себе зобов'язання.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі