RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Піар чи боротьба з корупцією: кому вигідна відставка Супрун

В уряді надали повну підтримку в.о. міністра охорони здоров'я

В уряді надали повну підтримку в.о. міністра охорони здоров'я Фото: УНІАН

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун тимчасово відсторонена від виконання своїх обов'язків. Відповідне рішення прийняв столичний Окружний адміністративний суд у відповідь на позов Радикальної партії Олега Ляшка. Чи вдасться "радикалам" позбавити Супрун міністерського крісла і кому насправді вигідне її звільнення - розбирався "Апостроф".

"Адмінсуд за нашим позовом заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки глави МОЗ. Життя і здоров'я українців - найвища цінність. За це і боремося!" - написав у вівторок, 5 лютого, на своїй сторінці в Facebook Олег Ляшко.

Суд лише частково задовольнив прохання "радикалів" і тимчасово заборонив Супрун здійснювати "будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров'я".

Варто зазначити, що рішення суду проміжне і не забороняє їй виконувати повноваження заступника міністра.

У самому ж Міністерстві охорони здоров'я про рішення суду дізналися із засобів масової інформації.

"Як стало відомо Міністерству охорони здоров'я України з засобів масової інформації, Окружний адміністративний суд Києва частково задовольнив заяву народного депутата і заборонив лікарю Уляні Супрун здійснювати будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров'я. Консультуємося з юристами. Будемо тримати в курсі. Працюємо!", - йдеться у повідомленні.

Супрун назвала позов спробою паралізувати роботу Міністерства та замінити її команду на іншу, "більш зручну для опонентів". Також вона нагадала, що Окружний суд раніше вже розглядав подібні позови проти виконувача обов'язків міністра і не задовольнив жоден з них.

Піар чи боротьба з корупцією

Ініціатором позову виступив відомий депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук. Нагадаємо, саме Мосійчука затримували у Верховній Раді за підозрою в корупції і хабарництві.

Втім у коментарі "Апострофу" Мосійчук запевнив, що фракція не бореться з Супрун персонально, а хвилюється за здоров'я українців.

"Життя і здоров'я українців все більше знаходиться під загрозою, після того як Уляна Супрун незаконно обіймає цю посаду. Наприклад, в країні епідемія кору, але її оголошувати не хочуть

Однак за версією співрозмовника "Апострофа" в міністерстві, Супрун не влаштовувала тих, хто всіляко хотів повернути корупційні схеми в систему охорони здоров'я.

За словами іншого джерела, знайомого з ситуацією, Супрун не загрожує звільнення, а вся ця історія є не більше, ніж піаром Олега Ляшка.

"Є ж право на апеляцію. Тому поки ніхто її не звільнить. Це просто привід попіаритися", - уточнив співрозмовник.

Примітно також, що раніше Супрун пропонували в якості хабара квартиру площею 44,56 м² в місті Вишневе Київської області. Як стало пізніше відомо активістам з Центру протидії корупції, пропозиція надходила від представника партії Олега Ляшка. "В обмін на дороге устаткування для місцевої лікарні Супрун мала отримати новеньку квартиру в новобудові. Але завдяки Назару Холодницькому, який свого часу працював разом з мером Вишневого, справу фактично злили", - нагадали в Центрі протидії корупції.

"У підсумку виходить, що спійманий на хабарництві і не покараний депутат-радикал Мосійчук через суд домігся усунення Супрун, яка відмовилася від хабара", - додали активісти.

Народний депутат Ігор Мосійчук став ініціатором відставки виконуючого обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун Фото: УНІАН

Варто зазначити, що це не перший позов Мосійчука. Раніше нардеп вже подавав позов про відсутність у Супрун компетенції і повноважень займати посаду міністра охорони здоров'я.

"Ми звертаємося до прем'єр-міністра, щоб він вніс кандидатуру на пост міністра охорони здоров'я. Якщо прем'єр запропонує (кандидатуру) Супрун, а вона запропонує те, що робить зараз, наша фракція не підтримає такого кандидата", - сказав нардеп.

Звільнити не можна залишити

Новина про можливе звільнення Супрун викликала небувалу для української політики консолідацію. Депутати і члени Кабінету міністрів України вже зробили заяви з цього приводу, надавши Супрун повну підтримку.

"Наскільки я розумію, зараз юридичне управління та МОЗ повинні отримати цей документ. Після цього ми зрозуміємо, які юридично далі діятимуть Кабінет міністрів і Міністерство охорони здоров'я. Поки ми бачили в ЗМІ, що є таке рішення. Ми не бачили цей документ на руках. Не готовий говорити про юридичні наслідки: чи можна оскаржити або не можна", - повідомив журналістам представник уряду у Верховній раді Вадим Денисенко.

Також за його словами, на сьогоднішній день немає голосів в залі за призначення будь-кого міністром охорони здоров'я. "Немає кандидатури, яка б не розколола зал", - додав Денисенко.

У різних дипредставництвах також висловили стурбованість через відсторонення Уляни Супрун. Публічно з цього приводу висловилася британський посол Джудіт Гоф, яка заявила, що чекатиме подальших подробиць і додала, що стурбована впливом судового рішення про звільнення Супрун на "життєво важливі реформи охорони здоров'я в Україні".

Ситуація навряд чи отримає продовження, але, як і багато інших політичних баталій, залишить негативний шлейф на іміджі України.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію