RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Телеканал "112" позбавили цифрової ліцензії: чи можна його дивитися

За що покарали телеканал, пов'язаний з Віктором Медведчуком

За що покарали телеканал, пов'язаний з Віктором Медведчуком Фото: unian

Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, 26 вересня, позбавила ліцензії на цифрове мовлення телеканал "112 Україна" , який належить нардепу Тарасу Козаку - соратнику кума президента РФ Володимира Путіна - Віктора Медведчука.

Зокрема, рішення було ухвалене щодо регіональних компаній, які забезпечували трансляцію телеканалу по всій Україні. Втім, українці без телеканалу не залишаться, оскільки все не так уже й просто.

"Апостроф" розповідає всі подробиці цієї справи.

За що покарали телеканал

Формально йдеться про те, що телеканал отримав ліцензії за рахунок обласних телекомпаній, в результаті чого, як поскаржилися члени Нацради, постраждала регіональна журналістика, яка залишилася без частот. Там де мали транслюватися місцеві телеканали, тепер транслюється всеукраїнський.

При цьому, приймаючи рішення, Нацрада врахувала те, що до телеканалу, який тісно пов'язують з Віктором Медведчуком, претензії висуваються вже не вперше. Зокрема, за допуск в ефір російського журналіста, за те, що логотип телеканалу оформлений в кольорах російського прапору, за порушення умов отримання ліцензії, а також за махінації з даними щодо справжнього власника телеканалу.

В результаті, цифрових ліцензій було позбавлено ТОВ "Аріадна ТВ", ТОВ "Лідер ТВ", ТОВ "ТВ Вибір", ТОВ "Новий формат ТВ" і ТОВ "Партнер ТВ. Всі ці компанії забезпечували трансляцію телеканалу на території України.

То з каналом тепер все?

Не зовсім. Телеканал більше не буде транслюватися через приймачі Т2. Принаймні, поки не буде прийнято зворотне рішення Нацради. Наприклад, за рішенням суду.

У той же час, канал, як і раніше, буде доступний через кабельне ТБ, оскільки сигнал кабельного телебачення йде через супутник, а ліцензію на супутникове мовлення у "112 Україна" ніхто не відібрав.

Що кажуть в телеканалі та в Офісі президента

Прес-служба телеканалу оприлюднила заяву, в якій говориться, що представники телеканалу вважають рішення Нацради жорсткою цензурою, яка ставить під сумнів наявність свободи слова в Україні. При цьому в заяві йдеться про те, що телеканал намагаються прикрити, оскільки він незручний для влади.

Також телеканал називає дії Нацради незаконними, оскільки, нібито у "ряду членів Нацради з липня 2019 закінчилися повноваження".

Юристи телеканалу заявляють, що мають намір судиться за поновлення ліцензії.

Тим часом, в Офісі президента заявили, що стежать за ситуацією навколо телеканалу.

"Переконані, що свобода слова є невід'ємною частиною демократичної держави. У той же час всі мовники повинні дотримуватися законодавства і умов ліцензії", - йдеться в опублікованій заяві.

Також в ОПУ відзначають, що склад Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення незабаром буде оновлено, що "допоможе впорядкувати ситуацію на телевізійному ринку, відповідно до закону та базових принципів демократії".

Де тепер дивитися канал?

Телеканал продовжує відкрито мовлення на двох супутниках: AMOS-3 та ASTRA- 4A. Крім того, телеканал продовжує мовлення онлайн на своєму сайті та на відеосервісі Youtube. Кабельні мережі також продовжать транслювати "112 Україна".

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі