RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коли слів не вистачає: найвідоміші бійки у Верховній Раді

"Апостроф" публікує добірку конфліктів між народними депутатами XIX скликання

"Апостроф" публікує добірку конфліктів між народними депутатами XIX скликання Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

У четвер, 9 вересня, в не дуже миролюбному екстазі злилися народні депутати Микола Тищенко та Гео Лерос. Практика вирішення політичних суперечок шляхом рукоприкладства не нова для нашої Верховної Ради. "Апостроф" публікує добірку найвідоміших конфліктів серед депутатів чинного XIX скликання.

1. Микола Тищенко проти Гео Лероса

Сьогодні, 9 вересня, під час виступу Гео Лероса, присвяченому невдалій операції українських спецслужб по затриманню "вагнерівців", вигнаний з фракції "Слуга народу" нардеп припустив, що українцям було б цікаво дізнатися, "хто з цієї парочки - пан Зеленський або його секретарка Єрмак - злили цю спецоперацію ".

"Пан Зеленський, ви можете скільки завгодно призначати своїх друзів, знайомих на керівні державні посади, але ви перетворюєте цю країну на філію мафії...", - заявив з трибуни ВРУ нардеп Лерос.

Після цих слів, колишній соратник пана Лероса по фракції "слуг", народний депутат Микола Тищенко став виривати у колеги мікрофон, а потім почав відтягувати Лероса від трибуни. Суперники трохи поштовхалися, але позначилася суттєва силова перевага Миколи Тищенка. Навколо борців зібралися інші депутати, намагаючись розтягнути колег, а спікер Дмитро Разумков оголосив перерву на 15 хвилин.

2. Ілля Ківа проти Миколи Тищенка

17 червня 2021 року у Верховній Раді сталася сутичка між депутатами партії "Слуга Народу" - все тим же Миколою Тищенком та "Опозиційної платформи - За життя" Іллею Ківою. Приводом для конфлікту стали слова одного з "слуг" Микити Потураєва про те, що "епоха бідності закінчиться, коли народ розстріляє фракцію ОПЗЖ".

"На жаль, ми демократична країна і повинні просуватися повільно. І знищувати вас політично", - додав Потураєв.

Після цих слів до трибуни підбігли депутати від ОПЗЖ і "Слуги народу" між якими почалася словесна перепалка. Ілля Ківа і Микола Тищенко почали бійку, а інші депутати намагалися їх розняти.

3. Сергій Швець проти Михайла Бондаря

В ході позачергового засідання Верховної Ради, 30 березня 2021 року, під час виступу народного депутата від партії "Європейська солідарність" Ірини Геращенко, стався конфлікт між представниками партії "Слуги народу" і ЄС. До бійки призвело те, що нібито нардеп від "Слуги народу" Сергій Швець повернувся спиною до Ірини Геращенко, яка виступала з трибуни. Нардеп від "Європейської солідарності" Михайло Бондар його розгорнув назад. Інший депутат від "Слуги народу", Юрій Камельчук спробував втрутитися в ситуацію, але у відповідь Бондар штовхнув і Камельчука. "Я тобі зараз хлопну...", - пригрозив Камельчук. "Це я тобі зараз хлопну. Ще раз ляснеш, і я тобі хлопну, с***а, борода осиплеться", - огризнувся Бондар.

Лідер ЄС, Петро Порошенко, в свою чергу, звинуватив Швеця, що той нібито прийшов у Раду в нетверезому стані: "Заберіть цю п'яну морду. Зробіть йому алкогольне тестування. П'яна морда приходить в парламент". Пізніше нардеп Швець спростував звинувачення в алкогольному сп'янінні, а потім пояснив, що його почали "топити" за критику виступу Порошенка.

4. Гео Лерос проти Олександра Юрченка

5 листопада 2020 року народний депутат Олександр Юрченко, раніше виключений із фракції "Слуга народу", заявив на своїй сторінці в Facebook, що у Верховній Раді на нього напав інший вигнанець - Гео Лерос: "Приблизно о 11.30 на мене напало брехло та провокатор Гео Лерос. Ось так виглядає тиск на народних депутатів у 2020 році. Бійки, провокації, погрози... Вони намагаються усунути мене не лише політично, а й фізично. Завтра ця скажена собака буде кидатися ще на когось".

У відповідь, Гео Лерос заявив, що Юрченко накинувся на нього "з кулаками і ксенофобськими висловлюваннями".

"Коли злочинців не садять за грати, а відпускають голосувати до Верховної Ради за інтереси Офісу президента, ми отримуємо бандитську державу. Вчора з хабарника Юрченко, як з собаки, зняли браслет, а сьогодні це шалене чудовисько кинулося на мене з кулаками і ксенофобськими висловлюваннями. Я не буду повторювати сказані ним слова, тому що це неприємно для психіки будь-якої адекватної людини", - написав Лерос.

5. Микола Тищенко проти Миколи Скорика

А найпершим конфліктом в XIX скликанні Верховної Ради стало зіткнення між нардепом Миколою Скориком від ОПЗЖ і Миколою Тищенком, 30 жовтня 2019 року. Приводом стало обурення Миколи Скорика після відхилення постанови щодо створення Тимчасової слідчої комісії стосовно подій в Одесі 2 травня 2014 року, головою якої він повинен був стати. В результаті у Скорика виникла перепалка з іншими депутатами і він штовхнув плечем Миколу Тищенка. Обидва депутати стали штовхатися, через що перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що закриє засідання, якщо депутати не заспокояться. Забіяки сіли на місця і засідання продовжилося.

Читайте також

За що з РНБО звільнили Данілова та хто такий Литвиненко

Перезавантаження серед силового блоку триває, з цим пов'язана відставка Олексія Данилова з посади секретаря РНБО

Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

Є кілька причин, через що Верховна Рада почала працювати набагато менш ефективно

Битва за мобілізацію: чому депутати не поспішають з новим законом

Поки наші захисники борються проти російських окупантів на фронті, нардепи все не можуть проголосувати мобілізацію

Новини партнерів