RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Буде друга серія: історія з Тищенком матиме продовження

В історії з Тищенком у Тайланді чимало цікавих питань

В історії з Тищенком у Тайланді чимало цікавих питань Фото: bigkyiv.com.ua

Не встиг народний депутат від фракції "Слуга Народу" Микола Тищенко опублікувати своє відео в Таїланді, де він начебто організовував зустріч з українськими біженцями, як народний обранець втратив посаду заступника голови фракції і взагалі був виключений з партії. Такого роду діяльність нардепа дійсно не йде на користь воюючої країни. Ба більше, правоохоронцям ще слід розібратися, яким чином Тищенко зміг виїхати за кордон. Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив політолог ВАЛЕНТИН ГЛАДКИХ.

Насправді, днями була відповідна заява Зеленського до Кабміну, щоб впродовж п'яти днів розробити відповідну нормативно-правову базу, яка б регулювала виїзд високопосадовців за кордон. Я так розумію, що Микола Тищенко вирішив не чекати, поки це буде зроблено, та скористався наявною базою для того, щоб виїхати.

Читайте: У "Слузі народу" жорстко відреагували на поїздку нардепа Тищенка до Таїланду

Тут треба дивитися на морально-етичний бік проблеми та правовий. З точки зору морально-етичного, тут все зрозуміло, а що стосується правового, то тут є питання до посольства в Таїланді. Я би на місці МЗС зараз у них поцікавився, чи вони там не перегрілися на сонечку, тому що вони є учасниками цієї схеми. Я думаю, що потрібно робити якісь кадрові висновки і з цього приводу також. Бо деякі з наших дипломатів не усвідомлюють, чим вони мають займатися.

Що стосується покарання Тищенка, політична сила відреагувала в межах наявних у них інструментів. Чи можуть позбавити його мандату? На превеликий жаль, ні, тому що всі підстави для позбавлення депутата мандату визначені в Конституції. Можуть виключити з фракції та вже виключили з партії, але що з того? Він буде і далі жити та кайфувати. Але просто партія на майбутнє зробить висновки та більш ретельно підходитиме до добору таких персонажів.

З іншого боку, всюди, де є люди, де є кадрова політика, є кадрові помилки - і тут не могло бути виключень. Але це не закінчення історії, буде продовження. Я чекаю, що Микола Тищенко відреагує і буде представлене якесь відео, де він збирає донати у Тайланді, що він привезе військовим ЗСУ дуже потрібні їм речі і скаже, що до нього просто упереджено ставляться, а насправді в нього не було часу відвідати море та трансвеститів. Що він увесь час займався збором спонсорської допомоги - все це буде.

Не менш важливе питання - як він взагалі виїхав. Якщо це відрядження, то воно має бути офіційно оформлене в апараті ВРУ і підписане головою Верховної ради. І оскільки Тищенко є військовозобов'язаним, то до нього так само застосовується обмеження на перетин кордону, і для цього у нього мала би бути якась правова підстава. Я не думаю, що він нелегально перетинав кордон, хоча це також цікава версія.

Може у Тищенка є громадянство іншої держави? Він же там на Закарпатті був видатним діячем, можливо в нього є мадярський паспорт, а прикордонники його просто не впізнали. Це припущення, але з цим потрібно розбиратися. А якщо він перетинав кордон з іншим паспортом, тут вже є підстави для втрати мандату та громадянства України.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі