RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Гори трупів та істерика: чому "кухар" Путіна влаштував демарш під Бахмутом

Кремлівський "кухар" анонсував відхід "Вагнера" з Бахмута

Кремлівський "кухар" анонсував відхід "Вагнера" з Бахмута Фото:

Голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, вилаявши на тлі десятків трупів "вагнерівців" матом армійське командування РФ і особисто міністра оборони Сергія Шойгу, заявив, що його бойовики покинуть Бахмут наступної середи, 10 травня. За словами путінського "кухаря", його бандити мали до 9 травня нібито повністю захопити місто, але знаючи про це, з 1 травня "околовоєнні бюрократи" нібито відрізали найманців від артилерійських боєприпасів, а підрозділи МО РФ, призначені для прикриття флангів, не надто напрягаються. Передбачається, що наступальні ресурси "Вагнера" вичерпалися ще на початку квітня, а втрати зростають із геометричною прогресією щодня. Чому заяви Євгена Пригожина слід розглядати саме як ультиматум на адресу Міноборони РФ і чому Кремль все ще може бути зацікавлений у бойовому "кухарі", читайте у колонці експерта з діяльності спецслужб Івана Ступака для "Апострофа".

Ватажок ПВК "Вагнер" заявив, що вже 10 травня виведе своїх бойовиків з Бахмута, оскільки "за відсутності боєприпасів вони приречені на безглузду загибель" і відправить їх до тилових таборів, щоб "зализати рани".

Нинішнє "гучне" відео Пригожина слід розглядати як логічне продовження його попередніх заяв, зокрема про те, що ПВК "Вагнер" у нинішніх умовах може припинити своє існування, контрнаступ ЗСУ має явні шанси на успіх, і що війна може перейти на територію РФ, тому населенню РФ варто готуватися до найбільш похмурих сценаріїв розвитку ситуації.

Євген Пригожин і раніше вимагав від Міноборони РФ дати більше снарядів, погрожуючи піти з позицій, що вже тоді було заявкою на подальшу ескалацію конфлікту. Висловлювання Пригожина звучали як ультиматум.

Зараз путінський "кухар" йде ще далі, публічно "обкладаючи" нецензурними словами російського міністра оборони і начальника генштабу, бажаючи їм горіти в пеклі за, як він вважає, загибель своїх бойовиків. Він відкрито називає дату виходу "Вагнера" із Бахмута – 10 травня.

Читайте: Полювання на Patriot: що задумали у Кремлі

Зі "звернення" Пригожина до російського народу та керівництва РФ, яке його прес-служба виклала у відкритий доступ, випливає, що путінська "спецоперація" проти України з самого початку пішла не за планом (тут Пригожин побічно дорікнув Путіну в брехні), головорізи ПВК "Вагнер йшли на найважчі ділянки фронту, а потім "рятували" російську армію від ганьби, прикриваючи їхню втечу з території Харківської області у вересні-жовтні минуло року. Пригожин прямим текстом каже, що саме тоді Міноборони посадило ПВК "Вагнер" на сувору "дієту" з боєприпасами нібито через заздрість чи помсту за військові "успіхи" бойовиків.

Якщо дивитися з позиції російської внутрішньої політики, то Пригожин "розхоробрився" просто в кінець, а деякі спостерігачі всерйоз запитують, скільки "кухар" ще проживе після таких фокусів. Раніше такі випади на адресу кремлівського командування і особисто Володимира Путіна дозволяв лише ще один "полководець" - терорист і диверсант Ігор Гіркін, який стояв біля витоків "ДНР". Різниця в тому, що зараз Гіркін – переважно медійний персонаж, який відтягує на себе увагу праворадикальної опозиції в РФ, яка мріє про відродження "російської імперії" і для якої Путін - надто "м'який" президент і головком.

З Євгеном Пригожиним ситуація відрізняється кардинально. Він розуміє, що Кремль серйозно залежить від нього та активності ПВК "Вагнер" на фронті. Якщо зараз "Вагнер" йде з позицій, то регулярним військам РФ доведеться відкотитися далеко назад до тих позицій, з яких вони починали наступ на Бахмут. Він вважає, що Адміністрації президента РФ доведеться з ним рахуватися. Чим російська влада може йому пригрозити? В'язницею Пригожина не залякати, бо він відсидів десять років. Погрожувати відправити його на війну безглуздо, бо він уже там.

Погрожувати фізичною розправою також невигідно через багато причин, починаючи з того, що поки що лише "Вагнер" здатний показати хоч якийсь потрібний для Путіна результат, і закінчуючи тим, що вже занадто очевидним буде кінцевий замовник.

ПВК "Вагнер" залишається єдиною подібною структурою, яку не контролює Міноборони РФ. Решта ПВК, що були створені вже після російського вторгнення в Україну ("Факєл" або газпромівський "Потік") через афілійовані структури контролюються Міноборони. Тут слід придивитися до нещодавньої кадрової ротації – переходу генерала Мізінцева з посади заступника міністра оборони РФ (Шойгу, якого Пригожин обматерив) на посаду замкомандира "Вагнера" – у підлеглі самого Пригожина.

Не виключено, що Пригожин підозрює, як він висловився, військових бюрократів у тому, що вони захотіли влаштувати "рейдерське захоплення" ПВК "Вагнер". Якщо це так, тоді ясно, чому ще кілька тижнів тому Пригожин на публіку розповідав, що його банда скоро може стати історією. Не можна віджати те, чого вже немає. Наразі Пригожин різко підняв ставки у протистоянні з армійським командуванням. Йде гра на те, хто перший "моргне". Усі попередні рази "моргали" саме російські генерали.

Читайте: Китайська підробка: що чекає на Росію після відмови від долара

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі