RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Поліцейських у окопи: нові нюанси мобілізації

У питанні призову виникають явні шорсткості

У питанні призову виникають явні шорсткості Фото:

В Україні триває активне обговорення гучного законопроекту про посилення мобілізації. Автори ініціативи для поповнення лав ЗСУ пропонують мобілізувати у тому числі працівників правоохоронних органів та молодих (за віком) пенсіонерів МВС. Логіка в цьому є, оскільки ці люди можуть користуватися зброєю та мають певний досвід, але водночас мають "броню". Деякі нардепи та військові експерти вважають, що навіть чинні працівники поліції могли б поповнити лави ЗСУ. Проти такої ініціативи виступив голова Нацполіції України Іван Виговський. Чим він обґрунтовує незгоду і скільки поліцейських та пенсіонерів МВС можна мобілізувати, читайте у матеріалі "Апострофа".

Силовиків на фронт

Законопроектом про вдосконалення мобілізації та військового обліку пропонується мобілізувати військовозобов'язаних, які мають право на відстрочку або "броню" за умови, що вони мають досвід роботи в державних структурах протягом не менше двох років і обіймали посади, які передбачали використання вогнепальної зброї.

За словами народного депутата Георгія Мазурашу, це зокрема стосується молодих пенсіонерів правоохоронних органів, наприклад, МВС.

"Вони більшу частину життя мали справу зі зброєю, а тепер, будучи військовозобов'язаними за віком та станом, чомусь не призиваються на військову службу під час мобілізації", - заявив нардеп.

Читайте також: Мобілізація по-новому в Україні: юрист пояснила головні нюанси законопроекту

Раніше на цю тему висловлювався політичний та військовий аналітик, ветеран АТО, екс-командир роти у батальйоні "Айдар" Євген Дикий.

"Нам справді потрібно під час війни 250 тисяч поліцейських у тилу? Чи не багато людей охороняють наш правопорядок? Я не хочу сказати, що треба їх усіх на фронт. Звичайно, правопорядок потрібен. І якби ми забрали всю поліцію на фронт, то завтра ми мали б проблему вийти з дому. Але, вибачте мені, 250 тисяч — це трохи дофіга. Ось я думаю, що 50 чи 100 тисяч цілком можна було б забрати на фронт", — сказав Євген Дикий.

За його словами, це можна зробити елементарно, потрібно лише одним вольовим рішенням зменшити увідомствам квоту на бронювання працівників.

"Я навів у приклад Національну поліцію, тому що їх найбільше. Але ж насправді, крім них, ще є ДБР, НАБУ, НАЗК, Фіскальна поліція, митниця. Це ті структури, де всі працівники за визначенням проходять фізпідготовку, медкомісію, мають хоча б базові навички володіння зброєю. Тобто вони всі вже мають базовий рівень, відмінний від звичайного мобілізованого цивільного. Загалом це десь півмільйона людей. 50-100 тисяч можна абсолютно спокійно забрати, причому зробити це дуже швидко", - вважає Євген Дикий.

Згоден з Диким та військовий експерт, полковник запасу Роман Світан.

"Нам зараз не потрібно стільки силовиків. У нас було 40 мільйонів (населення), а зараз залишилося близько 20-ти в країні. Люди поїхали, а силовики залишилися. І в нас уже не така злочинність, яка була до війни. Зараз все чудово розуміють, що дуже жорстким буде підхід. І деякі злочинці теж поїхали. Тобто потреби у такій кількості правоохоронців немає, коли щонайменше третина населення виїхала", — прокоментував ситуацію Роман Світан.

За його словами, до половини українських силовиків можна призвати до армії у режимі ротацій.

"Оптимально - це третина. Третину відправляти, дві третини залишається всередині країни. І в такому ротаційному режимі, через півроку - наступна третина", - зазначив Світан.

Усі вони професійно підходять, проходять медичну комісію, навчаються користуватись зброєю.

"І мотивовані, бо отримують грошове забезпечення від держави. До того ж я за своїм досвідом знаю, що поліцейські чи силовики дуже добре воюють. Це тямущі професійні воїни", - резюмував військовий експерт.

Таку ініціативу і відобразили у документі про мобілізацію його автори.

Крім того, як нам відомо з власних джерел, подібні питання порушував і президент України на Ставці, однак, як зазначило джерело, ця ініціатива не знайшла підтримки у людини, що опікується МВС від Офісу президента.

Виговський проти

Не знайшла підтримки ініціатива нардепів про відправку на фронт співробітників МВС і у голови Нацполіції Івана Виговського. В інтерв'ю Українським новинам він заявив наступне: "Деякі громадяни, державні службовці, чиновники кажуть, у Національній поліції є 250 тис. поліцейських, і пропонують 100 тис. відправити на фронт. Дивно, коли про це заявляють не "дивані експерти", а люди, які працюють у державній системі і не знають елементарних цифр, хоча можна звернутися до нас, і ми надамо штатну чисельність Національної поліції".

Виговський також уточнив, що на сьогоднішній день у штаті є 120 тис. поліцейських. Їхню граничну штатну чисельність було затверджено Кабміном.

І тут голова Нацполіції має рацію. 5 травня 2023 року Кабміном затверджено Постанову №450, якою встановлено, що гранична чисельність працівників центрального апарату Національної поліції (без поліції охорони) становитиме 3000 осіб, у тому числі держслужбовців – 400 осіб. Кількість працівників територіальних органів становитиме 138 330 осіб, з яких 4000 держслужбовців.

Іван Виговський також пояснив: "Фактично у нас на сьогодні близько 100 тис. діючих поліцейських, тобто тих, хто в погонах. З них 20 тис. жінок, 80 тисяч чоловіків. Щодня з них заступає на службу близько 20 тисяч в наряд. Це одна зміна, а також близько 15 тис. слідчих і дізнавачів, 20 тис. оперативників та тисячі людей, які воюють на фронті, зокрема підрозділ "Лють", тому щодо пропозиції мобілізувати 100 тис. поліцейських можу сказати, що ми вже максимально задіяні у складі Сил безпеки та оборони, а також піклуємося і про внутрішній фронт та безпеку всередині країни".

За словами голови Нацполіції, ті, хто хотів піти до ЗСУ, вони зробили це на початку повномасштабної війни і перешкод їм у цьому не чинили.

"Питання про відправку на фронт працівників та пенсіонерів силових відомств, у тому числі і МВС досить непросте, - каже в коментарі "Апострофу" колишній офіцер СБУ Іван Ступак, - Я не хочу сказати, що цих людей не потрібно мобілізувати. Це робити можна, але обдумано. Припустимо, подивитися скільки поліцейських потрібно в регіонах і десь їх кількість зменшити, з центрального апарату можна взяти, але, знову ж таки, а якщо в якомусь регіоні раптом почнуться масові заворушення або різко зросте рівень злочинності, що робити? Перекидати з іншого регіону поліцію і оголювати там? Чи набрати, як у СРСР, народних дружинників?".

На думку Ступака, народним депутатам варто зібратися з керівництвом МВС та уважно обговорити це питання.

"Крім поліцейських є ще працівники митниці, Фіскальна поліція, ДСНС, єгеря. Усі вони теж мають підготовку та вміють користуватися зброєю. Але, знову ж таки, повторю, потрібно все дуже уважно зважити та порахувати, а не махати шашкою", - резюмував експерт.

Щодо військових пенсіонерів, то таких за даними Пенсійного фонду в Україні понад 500 тисяч. Проте якась їхня кількість уже служить у лавах ЗСУ. І особливих проблем підняти відомості та подивитися скількох із них ще можна мобілізувати, немає.

Читайте: Тяжка доля мобілізації: чим закінчиться "пінг-понг" зі скандальним законопроектом

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів