RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дивна "Пропозиція": з ким Філатов і Ко підуть на місцеві вибори

"Партія мерів" стартує з низкою "пробоїв"

"Партія мерів" стартує з низкою "пробоїв" Фото: УНІАН

У п'ятницю, 19 червня, в Києві презентували "партію мерів", куди увійшли градоначальники низки великих міст України. Про те, чому новій політсилі не вдалося домовитися про співпрацю з мером Києва Віталієм Кличком, а також про ризики даного політпроекту, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Партія мерів" - без мерів

Перед місцевими виборами, в Україні масово почалися створюватися ситуативні політичні союзи. У столичному бізнес-центрі "Гулівер" було презентовано ще один політичний проект - партія "Пропозиція", куди увійшло кілька мерів великих міст, зокрема, мери Дніпра Борис Філатов, Миколаєва Олександр Сенкевич, Чернівців Олексій Каспрук, Житомира Сергій Сухомлин, Кропивницького Андрій Райкович і Каховки Андрій Дяченко.

А ось київський градоначальник і за сумісництвом глава Асоціації міст України Віталій Кличко до проекту приєднуватися не буде: він піде на вибори зі своєю партією "УДАР", яку вже почав поступово реанімувати акурат під місцеві вибори.

І хоча переговори з ним велися, домовитися не вдалося. "Віталік просто хотів стати нашим хедлайнером, він хотів бути номером один в партії, але у нас тут все хочуть мати рівні права, тому ми так і не домовилися", - коментує один з ініціаторів створення політсили "Апострофу".

"Нехай Віталій Володимирович вийде до преси і розповість, чому він не підтримує наш проект", - заявив на з'їзді Борис Філатов.

Хоча після з'їзду керівники пролітпроекта все ж визнали, що запрошують Кличка на з'їзд, який відбудеться на початку липня. А також, інших мерів, навіть тих, хто не ввійде в партію - підписати спільний меморандум. Але чи потрібно це Віталію Кличку - велике питання...

Не приєднається до партії і мер Львова Андрій Садовий, який, за словами співрозмовників, піде на вибори зі своєю партією "Самопоміч". "Йому просто немає сенсу йти з нами, у нього зараз хороші позиції по Львову, і він буде використовувати свою партію", - розповів співрозмовник.

Також вже зараз співрозмовники можуть сказати, що в партії точно не буде і мерів Харкова і Одеси Геннадія Кернеса і Геннадія Труханова. У початкової концепції "партії мерів" їх теж бачили в списку, щоб піти спільним флангом, так як і у першого, і у другого досить високий рейтинг і впізнаваність. "Але вони, як і Віталік, хотіли бути першими номерами, тому особливих переговорів не вийшло, вони підуть кожен від своїх партій, або воскресять свою партію "Поганих Ген" - "Довіряй справам", - розповів учасник презентації "Апострофу".

Хто веде "Пропозицію"

Незважаючи на те, що весь кістяк команди складається з міських голів, за словами Філатова, політична сила не планує позиціонувати себе як партія мерів. Учасники хочуть, щоб їх вважали "партією територіальних громад, і партією місцевого самоврядування, яка представляє схід, південь і захід, тим самим зшиваючи країну", і зараз ведуть переговори не тільки з главами міст, а й з активними жителями регіонів, волонтерами, народними депутатами.

Фото: Апостроф / Юлія Забєліна

"Зараз вже є домовленості з кількома нардепами-мажоритарниками, є кілька "других номерів" в партіях, з якими ми зараз ведемо переговори, але дадуть він згоду, буде зрозуміло вже на з'їзді 3 липня в Києві", - коментує джерело "Апострофа".

Очолить штаб партії, як розповіло джерело "Апострофа" в новій політсилі, дніпровський бізнесмен і близький друг Бориса Філатова Геннадій Корбан.

"На виборах в 2015 році партія УКРОП з ним на чолі набрала майже 8% підтримки, тому в той раз ми теж розраховуємо на схожий результат", - прокоментував "Апострофу" співрозмовник.

Втім, тоді скористатися результатами перемоги Корбану не вдалося: конфлікт з тодішньої Адміністрацією президента призвів до того, що буквально за лічені дні після місцевих виборів його затримали, помістили під домашній арешт, а потім дали можливість виїхати в Ізраїль - нібито для лікування. Потім, правда, в грудні 2017 року, Корбан повернувся в Україну, але ніякого впливу на УКРОП вже не чинив - замість нього партією щільно зайнялися люди Ігоря Коломойського.

Як розповідали "Апострофу" інформовані джерела, саме тоді сформувався розкол, в результаті якого група Філатова-Корбана поступово перетворилася в політичних (і не тільки) опонентів Коломойського.

Політтехнологіями в партії займається Сергій Гайдай, який в 2015 році вже співпрацював з партією УКРОП, намагаючись провести Корбана в мери Києва. Даний захід закінчилося провалом: Корбан набрав "аж" 2,61% голосів.

Також з партією співпрацює ще один відомий політтехнолог Дмитро Касьянов, який на виборах 2015 року працював з конкурентом Геннадія Корбана по 205 округу, членом "Блоку Петра Порошенко" і найближчим соратником тодішнього президента Сергієм Березенком. На президентських виборах в 2019 році Касьянов працював в команді Порошенка, але лаврів не здобув. При цьому співпрацює Касьянов більше з Борисом Філатовим, якого «курирує» з 2015 року.

Хто платить за банкет

Офіційно члени політичного об'єднання говорять, що фінансувати їх будуть небайдужі громадяни та бізнесмени з активною позицією. Мовляв, олігархів там точно не буде.

Фото: Getty images

"Нам не дзвонили олігархи, ми не піднімаємо трубки з незнайомих номерів", - жартували на презентації учасники політпроекту. А от не під запис співрозмовники, знайомі з ходом процесу, говорять про вплив на проект олігархів Ріната Ахметова та Віктора Пінчука. Останній, як кажуть співрозмовники, підтримує претензії на мерство Бориса Філатова.

А ось Ахметова нібито в цілому цікавить весь проект. Непрямим підтвердженням цього є те, що в день презентації всі учасники були присутні на політичному ток-шоу Савіка Шустера, яке виходить на телеканалі "Україна", який якраз і належить Ахметову.

Яке ж позиціонування має дана політсила? Стримано опозиційне. На презентації учасники проекту висловлювали своє невдоволення партизацією місцевих виборів, яку більшою мірою лобіюють "слуги", говорили про уповільнення реформи децентралізації.

Але якщо з "ворогом" в партії більш-менш визначилися, то з хедлайнером політичної сили - ні. Ним міг би стати Віталій Кличко, який, як не крути, все ж має статус всеукраїнського політика, а також статус мера Києва - столиці, яка є законодавцем політичних мод. Без Кличка партія серйозно втрачає. Філатов, який в перспективі може стати головним спікером "Пропозиції", явно не дотягує по впізнаваності та популярності до мера столиці.

Хоча частина учасників "Пропозиції" напирає на те, що дана політсила повинна залишатися без яскраво вираженого лідера, як це буде працювати на практиці - абсолютно незрозуміло. В Україні популярні партії лідерського типу: партія "Батьківщина" Тимошенко, партія "Європейська солідарність" Порошенка, "Слуга народу" Зеленського. Політичні проекти без вираженого лідера, в Україні просто не приживаються, а містечкові проекти на кшталт партії "Наш край", створеної під вибори в минулій Адміністрації президента, досить швидко "гаснуть".

Поки ж "Пропозиція" буде працювати над своєю програмою, покращувати партійну айдентику і готуватися до прийдешнього з'їзду. Але для того, щоб мати хороший рейтинг по всій країні, одного лише вдалого слогана і назви (якщо вона дійсно вдала) - явно недостатньо...