RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія робить страшні речі на Донбасі, людей змушують колоти вакцини - правозахисник

Павло Лисянський про вакцинацію в ОРДЛО

Павло Лисянський про вакцинацію в ОРДЛО Павло Лисянський Фото: Громадське радіо

Жителів окупованих територій у Донецькій та Луганській областях примушують вакцинуватися російською вакциною "Супутник V", яка офіційно заборонена в Україні. Окупаційна "влада" використовує методи залякування. Вакцинують навіть дітей. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів правозахисник, громадський діяч і колишній уповноважений з прав людини в Донецькій та Луганській областях ПАВЛО ЛИСЯНСЬКИЙ.

- Ми бачимо інформацію про вакцинацію населення на окупованих територіях російською вакциною "Спутнік-V". На вашу думку, це експерименти на людях?

- Схоже, що так. Тому що вони вже почали вакцинувати навіть дітей.

- Як Україна може на це вплинути?

- Тільки через міжнародний тиск та роз’яснювальну роботу з людьми. Якщо вони будуть відмовлятися, то тоді не буде кого вакцинувати. Але на окупованих територіях розробили методи залякування, якщо людина відмовляється від цієї вакцини. Тобто якщо людина працює десь на підприємстві або, скажімо, в адміністрації на якійсь рядовій посаді, то її обіцяють звільнити, якщо вона не провакцинується. Там такі страшні речі робляться.

Ми про це повідомляли ще в січні: що це буде робитися, що з цього буде піар-кампанія. По суті, ми на сьогоднішній день не знаємо, що це за вакцина. Також нам відомо, що з тими людьми, які пішли на вакцинацію, попередньо не проводилися обстеження щодо вивчення їхнього організму. Вакцинують всіх, а чи протипоказана вакцина для тієї чи іншої людини, ніхто не знає.

- Ми можемо якось довести цей ланцюжок, звідки йде ця вакцина, і покарати виробника або хоча б когось?

- Ви знаєте, це вже питання до зовнішньої розвідки. Звичайно, за всім цим стоїть Кремль. Якщо когось карати, то лише їх. Вакцина потрапляє на територію ОРДЛО з Російської Федерації – це факт. Але вона йде як гуманітарна допомога. Тобто офіційно держава РФ, за нашою інформацією, її не постачає.

Розумієте, офіційно не постачає. А постачає вона все через гуманітарну допомогу, через якісь там громадські об’єднання або через фізичних осіб. До речі, Комуністична партія Російської Федерації дуже часто відправляє туди гуманітарний конвой. Тобто вакцина приходить як гуманітарна допомога.

Щоб покарати цю людину або організацію, нам потрібно встановити всі дані, ознайомитися з документами. І ми повинні дослідити цей ланцюг до кінцевого відправника цієї вакцини. Це справа не одного дня і навіть не одного тижня. Добровільно ніхто з цими документами нам не дасть ознайомитися.

Те, що робить [віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій] Рєзніков - це дуже важливо. Він стає таким собі голосом на окупованій території. Це дуже добре, тому що люди повинні чути альтернативне бачення та думку. Перш за все, вони мають знати, що ця вакцина небезпечна для їхнього здоров’я та життя і може призвести до колосальних наслідків.

- Чи відомо вам щось про алергічні реакції? Може, хтось звертався до нас після перетину лінії розмежування?

- Поки що таких повідомлень не було, але були дуже чіткі повідомлення, що люди не хочуть вакцинуватися, проте їх змушують це робити. Але ми відстежуємо цю ситуацію.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою