RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нам критично не вистачає медичних працівників, а надходять десятки пацієнтів - мер Івано-Франківська

Руслан Марцінків в ефірі Апостроф TV розповів про ситуацію в місті

Руслан Марцінків в ефірі Апостроф TV розповів про ситуацію в місті Руслан Марцінків Фото: УНІАН

Місто Івано-Франківськ стало одним з епіцентрів нового спалаху коронавірусу на заході України. У лікарнях немає місць, не вистачає кисневих точок та медиків. Про ситуацію у місті в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

— Яка зараз ситуація з коронавірусом?

— У нас ситуація майже критична. У Центральній міській клінічній лікарні та Міській клінічній лікарні №1 фактично задіяні всі місця. Ми вже зайняли один поверх кардіоцентру, пологовий будинок, де в нас знаходиться 165 пацієнтів, тому ситуація достатньо напружена. Фактично сьогодні ургентний день у Центральній міській клінічній лікарні, а це означає, що ми приймаємо невідкладних хворих. До вечора всі коридори, усі місця будуть у пацієнтах.

Ми виписуємо по 30–40 осіб на день, але цього не вистачає, щоби мати додаткові місця. На день надходить десь 60–80 пацієнтів. А багато людей просто лікуються в себе вдома — це легкий та середній ступінь. Наші лікарі надають таку допомогу навіть у себе вдома. Але проблема в тому, що не всі можуть так лікуватися. Потрібен кисень, потрібен лікарський нагляд.

Ми маємо трошки інший перебіг цього коронавірусу — так званого нового штаму. Він, по-перше, довше лікується, а по-друге, погіршення настає швидше. Якщо раніше інкубаційний період тривав до 10 днів, то зараз за 2–3 дні людині стає важче. Ось така ситуація в місті Івано-Франківськ.

— Чого зараз місту критично не вистачає?

— Нам критично не вистачає медичних працівників, ми залучаємо інтернів. Не вистачає кисневих точок, зараз у нас їх 285, але навіть ця кількість не задовольняє нас. Вочевидь, нам би бажано мати ще кисневих концентраторів, хоч у нас їх є 140 штук.

На мою думку, не допрацьовує область. Можна було б обласні заклади все ж таки перепрофільовувати та додавати туди пацієнтів. Місто пішло назустріч, ми розгорнули ліжка скрізь, де могли. Але натомість ледь не з боями вибили один поверх кардіоцентру та очікуємо розуміння з боку області та держави — треба розгортати додаткові місця.

— Чи є постійний контакт з урядом, з паном Степановим? Чи ситуація контролюється так, як би вона мала контролюватися в червоній зоні?

— У мене є постійний контакт із головою ОДА як представником президента та уряду. Ми в постійному контакті та вирішуємо проблеми. Навіть питання вакцинації: єдині бригади, які сьогодні вакцинують, — з міста Івано-Франківська. Це міські лікарі, яких пілотували та навчили. Навіть учора обласну лікарню вакцинували фахівці з міста. Ми в постійному контакті, але контакту напряму немає.

Ми все-таки просимо втрутитися та дозавантажити обласні установи, відкривати додаткові місця. Це не діло — класти людей у наметах, коли недозавантажені обласні лікарні, які можуть дати додаткові ліжка. Ми приклад показали — ми відкрили в місті все, що могли.

Читайте також

Запоріжжя залишилося без облради: що відбувається і до чого тут колаборанти

Верховна Рада не розпустила Запорізьку облраду, але відібрала у неї всі повноваження

Якщо не прийде український закон на деокуповану територію, то прийде суд Лінча - екс голова Луганської ВЦА

Сергій Гайдай розповів страшні деталі про життя українців в окупації на Луганщині та вплив виборів Путіна на регіон

Рейтинг міст за абсолютними і відносними показниками допомоги ЗСУ

Опубліковано докладну статистику щодо допомоги Збройним силам та іншим силам оборони місцевою владою